Теми статей
Обрати теми

Про скасування наказу

Редакція БТ
Наказ від 29.06.2011 р. № 782

НОВИЙ ПОРЯДОК ЩОДО РРО СКАСОВАНО МІНФІНОМ:

він проіснував лише 10 днів

 

Наказ Міністерства фінансів України від 29.06.11 р. № 782

«Про скасування наказу»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін скасував наказ ДПАУ від 31.03.11 р. № 185 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів ДПА України» (набрав чинності 01.07.11 р.; далі — наказ № 185), яким було викладено в новій редакції Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги) та форму ЗВР-1 «Звіт про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» . Про нововведення цього Порядку ми писали у статті «РРО: аналізуємо оновлений порядок реєстрації, опломбування та застосування при продажу товарів (послуг)» // «БТ», 2011, № 26, с. 60.

Що спричинило відкликання цього порядку, у преамбулі

наказу, що коментується, не зазначено. Мінфін послався тільки на Положення про Міністерство фінансів України, затверджене Указом Президента України від 08.04.11 р. № 446/2011. Однак згідно з цим документом Мінфін не наділено правом скасовувати акти ДПСУ. Зауважимо, що п. 3 ст. 23 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» від 17.03.11 р. № 3166-VI встановлено, що повноваженнями зі скасування наказів центральних органів виконавчої служби наділено лише Кабмін і суд. Тому цілком імовірно, що сам наказ Мінфіну може бути скасовано.

Виникає запитання: за якою формою звітувати за червень, адже господарюючі суб'єкти

повинні подати форму № ЗВР-1 не пізніше 15 липня 2011 року? Ті, хто звітував не пізніше 11 липня, мали подавати Звіт за оновленою формою, затвердженою наказом № 185 , оскільки до цієї дати діяла саме вона. А от у період з 11 по 15 липня 2011 року є підстави* говорити про відсутність затвердженої форми Звіту (знову ж таки, якщо в цей період не з'явиться нова форма або не відновлять статус форми, скасованої наказом № 185). У зв'язку з цим найрадикальніший вихід із цієї ситуації — узагалі не подавати Звіт (хоча з урахуванням сумнівної легітимності наказу, що коментується, робити цього ми не рекомендуємо). Радимо скористатися зваженим підходом — якщо Звіт за червень не було подано до 11.07.11 р., подати його за старою формою.

* Нагадаємо, що п. 2.33 розд. II Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації, затвердженого наказом Мін'юсту від 12.04.05 р. № 34/5, установлено, що визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність, не відновлює дію актів, які, у свою чергу, було визнано ним такими, що припинили дію.

Наказ набрав чинності 11 липня 2011 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі