Теми статей
Обрати теми

Про застосування пені при самостійному виявленні помилок

Редакція БТ
Лист від 03.06.2011 р. № 15666/7/16-1517-26

САМОПЕНЯ:

правила застосування

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.06.11 р. № 15666/7/16-1517-26

«Про застосування пені при самостійному виявленні помилок»

 

Як уже знають наші читачі, порівняно з чинним раніше законодавством

Податковий кодекс України (далі — ПКУ) розширив перелік підстав для нарахування пені***. Так, згідно із Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) пеня нараховувалася лише в тому випадку, коли платник податків не сплачував у встановлені строки узгоджене податкове зобов'язання (або самостійно узгоджене шляхом зазначення його суми в податковій декларації, або визначене податковим органом). Тепер, крім названої знайомої платникам податків підстави, з'явилися ще дві:

1) згідно з

п.п. 129.1.2 ПКУ пеня нараховується в день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження);

2)

податковий агент не перераховує податкове зобов'язання, визначене ним при виплаті або нарахуванні доходів на користь платників податків — фізичних осіб або контролюючим органом під час перевірки такого платника податків (п.п. 129.1.3 ПКУ).

*** Див. ком. до наказу ДПАУ від 17.12.10 р. № 953 // «БТ», 2011, № 5, с. 5.

У світлі

листа, що коментується, нас передусім цікавить підстава, названа в п.п. 129.1.2 ПКУ, — пеня, нарахована на суму заниження податкового зобов'язання.

Ідеться про те, що коли платник податків помилився при визначенні суми податкового зобов'язання в податковій декларації в бік його заниження, то при подальшому виявленні такої помилки — чи то контролюючим органом, чи то самим платником податків — на ту суму, на яку було занижено податкове зобов'язання, нараховується пеня за весь період існування заниження, тобто починаючи з дня, в який мало бути сплачено зобов'язання, якби не було помилки (граничного строку сплати), і по день фактичної сплати суми, на яку його було занижено.

Слід зауважити, що необхідність нарахування пені при самовиправленні платником податків виявлених ним помилок у поданій податковій звітності, якщо вони призвели до заниження податкових зобов'язань,

не виглядає такою однозначною, як це подано ДПАУ в листі, що коментується.

По-перше

, власне поняття пені передбачає її нарахування на суму податкового зобов'язання або штрафної санкції, яку було визначено в установленому порядку, але не сплачено в передбачений законодавством строк. Випадки заниження податкових зобов'язань віднести до такого визначення можна лише з великою натяжкою.

По-друге

, слід ураховувати наявність п. 132.3 ПКУ, згідно з яким пеня не нараховується в разі, якщо платник податків до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання та погашає його. Проблема лише в тому, що це правило міститься у ст. 132 ПКУ, що має назву «Порядок нарахування пені у разі порушення умов, за яких надавалося звільнення (умовне звільнення) від оподаткування при ввезенні товарів на митну територію України» та формально поширюється лише на операції, згадані в назві ст. 132 ПКУ. Однак, на нашу думку, це лише черговий недолік законодавчої техніки, унаслідок якого норма, що амністує від нарахування пені, розміщена у статті, що регулює окремі випадки застосування пені.

Але, здається, переконати податкові органи у правильності наведених аргументів буде вкрай складно. Утім, шанси є: наприклад, для ДПА у м. Києві для негативної відповіді на запитання про необхідність нарахування пені при самовиправленні помилки, що призвела до заниження податкових зобов'язань з ПДВ, вирішальною стала відсутність у новій декларації з ПДВ рядка для відображення суми самостійно нарахованої пені (лист ДПА у м. Києві від 11.05.11 р. № 4866/10/31-606). На жаль, цим аргументом скористатися можна аж ніяк не завжди: багато форм затверджуваної «під Податковий кодекс» податкової звітності містять графу, в якій платник податків має зазначити суму сплачуваної при самовиправленні пені, а не тільки суму заниженого податкового зобов'язання та штрафу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі