Теми статей
Обрати теми

Щодо справляння земельного податку

Редакція БТ
Лист від 21.06.2011 р. № 17139/7/15-0717

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ:

ДПАУ нагадала порядок сплати

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.06.11 р. № 17139/7/15-0717з

«Щодо справляння земельного податку»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ нагадала окремі особливості обчислення та сплати плати за землю.

Так, згідно зі

ст. 125 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ) право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Документи, що посвідчують право на земельну ділянку, визначено

ст. 126 ЗКУ.

У загальному випадку право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом. Крім того, право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:

а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;

б) свідоцтвом про право на спадщину.

Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою.

Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону.

Статтею 206 ЗКУ

визначено, що використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка.

Відповідно до

п.п. 14.1.147 ПКУ плата за землю — загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок — обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (

п.п. 14.1.72 ПКУ).

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності — обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (

п.п. 1.136 ПКУ).

Згідно з

абз. 2 п. 286.5 ПКУ у разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується:

— попереднім власником за період з 1 січня цього року

до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку;

— новим власником —

починаючи з місяця, в якому у нього виникло право власності.

Однак у

п. 287.1 ПКУ передбачено, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

При переході права власності на будівлю, споруду

(їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.6 ПКУ).

Крім того податківці роз'яснили порядок визначення бази оподаткування для плати за землю (

див. «Як визначити базу оподаткування»).

 

Як визначити базу оподаткування

Витяг із листа, що коментується

«Щодо бази оподаткування зазначимо, що відповідно до ст. 271 ПКУ базою оподаткування платою за землю є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розд. XIII ПКУ, а у разі, якщо нормативну грошову оцінку не проведено, — площа земельних ділянок.

Відповідно до абзацу третього ст. 23 Закону України від 11 грудня 2003 року № 1378-IV «Про оцінку земель» <…> витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається відповідним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

8 квітня 2011 року Указом Президента України за № 445/2011 затверджено Положення про Державне агентство земельних ресурсів України, відповідно до якого витяги з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок видає Держземагентство України, яке здійснює свої повноваження безпосередньо і через утворені в установленому порядку територіальні органи в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, містах, а також через міськрайонні, міжміські, міжрайонні територіальні органи.»

 

На наш погляд, зміна органу, який видає довідки про нормативну грошову оцінку землі (раніше такі довідки видавались територіальними органами земельних ресурсів), не є підставою вважати раніше видані довідки недійсними до моменту перегляду нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Варто додати, що відповідно до

п. 286.2 ПКУ платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом

20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.4 ПКУ).

Нарахування

фізичним особам сум податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку (п. 286.5 ПКУ).

Отже, для сплати земельного податку землевласники — юридичні особи, які набули право власності чи постійного користування на земельну ділянку, а також орендарі (як юридичні особи, так і фізичні особи) зобов'язані протягом 20 календарних днів наступного місяця подати до податкового органу

Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), форма якої затверджена наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1015 (далі — декларація)*, у якій буде нараховано плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою до кінця поточного календарного року.

* Див. ком «Декларація з плати за землю: ДПАУ затвердила нову форму» // «БТ», 2011, № 4, с. 9 та статтю «Плата за землю-2011: розраховуємо за Податковим кодексом» // «БТ», 2011, № 4, с. 46.

Відповідно попередній власник відчуженої земельної ділянки зобов'язаний подати звітну нову декларацію, у якій буде вказано суми земельного податку вже без плати за таку відчужену ділянку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі