Теми статей
Обрати теми

Щодо проживання в санаторії працівника, направленного у відрядження

Редакція БТ
Лист від 05.05.2011 р. № 31-07230-16-21/11582

ВІДРЯДЖЕННЯ:

можливість проживати в санаторії
або у приватному секторі є

 

Лист Міністерства фінансів України від 05.05.11 р. № 31-07230-16-21/11582

«Щодо проживання в санаторії працівника, направленого у відрядження»

 

Лист

Мінфіну, що коментується, зацікавить тих роботодавців, працівники яких, перебуваючи у відрядженні, проживали в санаторії або у приватному секторі.

Для держслужбовців та інших працівників, направлених підприємствами, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів,

Інструкцією про відрядження** передбачено можливість проживати у відрядженні в іншому житловому приміщенні, зокрема в санаторії. На це Мінфін указав у листі, що коментується. Для звичайних небюджетних роботодавців можливість уключення до витрат для обчислення податку на прибуток витрат на наймання інших житлових приміщень передбачено п.п. 140.1.7 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Аналогічна норма містилася в п.п. 5.4.8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР. Таким чином, у відрядженні працівники незалежно від статусу їх роботодавця можуть проживати як у готелях (мотелях), так і в санаторіях, знімати квартири в інших громадян або фізичних осіб — підприємців***.

** Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну в редакції від 17.03.11 р. № 362.

*** Щодо проживання у відрядженні в іншому житлі читайте у статті «Проживання у відрядженні на квартирі, що здається для проживання, — чи можливо це?» // «БТ», 2008, № 9, с. 19. Щодо проживання у підприємця-єдиноподатника — у Пошті тижня «Проживання у відрядженні в готелі підприємця-єдиноподатника: чи можна відмовити у відшкодуванні витрат» // «БТ», 2011, № 23, с. 31.

Також Мінфін у

листі, що коментується, зауважив таке: при відрядженнях до країн, в'їзд на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в'їзд), до Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, необхідно додати засвідчені відділом кадрів або головним бухгалтером ксерокопії сторінок закордонного паспорта або документа, що його замінює, з прізвищем відправленого працівника, відмітками про перетин кордону України та візою держави відрядження.

Незважаючи на те що цю норму прописано в Інструкції про відрядження і, по суті, вона є обов'язковою для держслужбовців, вважаємо незайвим і для звичайних роботодавців залишати в себе ксерокопії сторінок закордонного паспорта або документа, що його замінює. Адже на підставі позначок у паспорті (документі, що його замінює) розраховується розмір добових, а самі добові включаються до витрат (абз. 12 і 13 п.п. 140.1.7 ПКУ). А працівник може в майбутньому звільнитися, і якщо ви не збережете в себе ксерокопію його закордонного паспорта, при перевірці можуть виникнути складнощі з доведенням наявності таких позначок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі