Теми статей
Обрати теми

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій». Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників». Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників». Інструкція щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»

Редакція БТ
Наказ від 19.12.2005 р. № 420

Міністерство праці та соціальної політики України

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 3-ПН «Звіт про наявність вакансій»

Затверджено

наказом від 19 грудня 2005 року № 420

 

Загальні положення

Відповідно

до Закону України «Про зайнятість населення» підприємства, установи й організації, їх структурні підрозділи та філії незалежно від форми власності та господарювання повинні за наявності вакансій у повному обсязі подавати інформацію про наявність вільних робочих місць (вакансій) центрам зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків.

Форма використовується для інформування населення про наявність вакансій, сприяння працевлаштуванню громадян, зареєстрованих у центрах зайнятості як такі, що шукають роботу, для підбору персоналу на замовлення роботодавців, для оцінки поточної потреби в кадрах та організації професійної підготовки населення відповідно до потреб ринку праці.

У разі необхідності підбору працівників за сприяння центрів зайнятості фізичні особи, у тому числі підприємці, також можуть інформувати центри зайнятості про наявність вакансій за цією формою.

 

Порядок заповнення форми

1. Характеристика вакантного місця

У графі 1 зазначається назва професії (посади) відповідно до

Державного класифікатора України ДК 003-95 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держстандарту України від 27 липня 1995 року № 257, із змінами та доповненнями (далі — КП).

У графі 2 указується код професії (посади) відповідно до

КП.

У графі 3 указується характер роботи: постійна, тимчасова, сезонна, за сумісництвом і таке інше.

У графі 4 указується режим роботи: тривалість робочого дня в одну (дві, три) зміну, 12 годин, 24 години; змінний (гнучкий) графік роботи; відрядження; вахтовий метод організації праці; неповний робочий день /тиждень/ ; робота на дому; робота в нічний час тощо.

У графі 5 зазначаються умови праці: важкі, шкідливі, звичайні, у приміщенні, на повітрі та інші.

У графі 6 указуються умови соціальної сфери: наявність дитячої дошкільної установи, наявність гуртожитку, додаткова відпустка, харчування тощо.

У графі 7 указується заробітна плата (дохід), уключаючи додаткові матеріальні заохочення.

У графі 8 «Примітка» наводяться додаткові характеристики вакантного місця.

У разі необхідності у графі 8 зазначається назва населеного пункту (адреса), де безпосередньо здійснюватиметься виконання робіт.

2. Вимоги до претендента на вакансію

У графі 9 указується стаж роботи за професією (на посаді) у роках.

У графі 10 указуються вимоги щодо рівня освіти претендента для заміщення вакантного робочого місця (посади). Відповідно до

законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту» встановлені такі освітні рівні: початкова загальна освіта, базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, неповна вища освіта, базова вища освіта, повна вища освіта.

У графі 11 проставляється спеціальність /професія/.

Спеціальність зазначається відповідно до

постанови Кабінету Міністрів України від 24 травня 1997 року № 507 «Про перелік напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями».

Робітничі професії заповнюються відповідно до

КП.

У графі 12 указується освітньо-кваліфікаційний рівень відповідно до

Закону України «Про вищу освіту» (молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр). Для кваліфікованих робітників указується кваліфікаційний рівень (розряд, клас, категорія), який проставляється відповідно до галузевих та міжгалузевих випусків Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

3. Додаткові вимоги

Графи 13 — 15 заповнюються, якщо до претендента на вакантне робоче місце (посаду) висуваються додаткові (особливі) вимоги:

У графі 13 указується місце проживання.

У графі 14 наводяться додаткові навички, характеристики особи та окремі вимоги, такі як: навички роботи з комп'ютером; наявність автомобіля; наявність прав водія (із зазначенням категорії); володіння мовами (зазначається мова); рівень володіння мовами (вільний, розмовний, зі словником); наявність санітарної книжки; наявність телефону. У разі, якщо пропонується специфічна робота, яка може виконуватися виключно особами певної статі або віку, може вказуватися стать особи, що претендує на вакантне місце, та вікові обмеження.

У графі 15 наводяться дані про можливість працевлаштування на вільне робоче місце (вакантну посаду) особи, що належить до окремої категорії громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці, у рахунок річної броні, установленої місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних рад за поданням центрів зайнятості, відповідно до

статті 5 Закону України «Про зайнятість населення», із змінами та доповненнями, а також інвалідів, пенсіонерів, студентів та інших.

Наявність вільного робочого місця (вакантної посади) зазначається щодо кожної категорії громадян окремо під такими шифрами:

1 — молодь, яка закінчила або припинила навчання у середніх загальноосвітніх школах і якій надається перше робоче місце;

2 — молодь, яка закінчила або припинила навчання у професійно-технічних або вищих навчальних закладах освіти і якій надається перше робоче місце;

3 — діти (сироти), які залишилися без піклування батьків;

4 — жінки, які мають дітей віком до 6 років;

5 — одинокі матері, які мають дітей віком до 14 років або дітей-інвалідів;

6 — особи передпенсійного віку (чоловіки при досягненні 58 років, жінки — 53 років);

7 — звільнені з установ, що виконують покарання;

8 — звільнені з установ, що здійснюють примусове лікування;

9 — молодь, яка звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і якій надається перше робоче місце;

10 — особи, яким виповнилося 15 років і які за згодою одного із батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу на спеціалізовані робочі місця.

Крім того, у разі працевлаштування інваліда, пенсіонера, студента у вільний від навчання час, слід зазначити потребу в працівниках за кожною категорією цих громадян за шифрами:

11 — інваліди;

12 — пенсіонери;

13 — студенти.

Звіт підписується керівником підприємства /установи, організації/. Указується дата заповнення форми та ставиться печатка. Зазначаються прізвище, ініціали, посада і номер телефону виконавця.

 

Директор Державного центру зайнятості В. ЯРОШЕНКО

 

 

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (план) «Звіт про заплановане вивільнення працівників»

Затверджено наказом від 19 грудня 2005 року № 420

 

Загальні положення

Відповідно до

Закону України «Про зайнятість населення» при вивільненні працівників, у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням, підприємства, установи, організації, їх структурні підрозділи та філії, незалежно від форми власності та господарювання, а також фізичні особи, у тому числі підприємці, повинні не пізніше ніж за два місяці до вивільнення працівників інформувати про це центри зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків.

 

Порядок заповнення форми

У графі 1 указуються прізвища, імена і по батькові (без скорочення) відповідно до даних паспорта українською мовою всіх працівників, які підлягають вивільненню.

У графі 2 проставляється ідентифікаційний код.

У графі 3 найменування професій (посад) вивільнюваних працівників зазначаються відповідно до

Державного класифікатора України ДК 003-95 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держстандарту України від 27 липня 1995 року № 257, із змінами та доповненнями (далі — КП).

У графі 4 проставляється код професії (посади) відповідно до

КП.

У графі 5 указується кваліфікаційний рівень (розряд, клас, категорія).

У графі 6 указується заробітна плата (дохід) у середньому за останні 6 місяців, що отримував працівник, якого планують вивільнити.

У графі 7 указується дата підвищення кваліфікації (число, місяць, рік) працівника протягом останніх двох років, що передували його вивільненню.

У графі 8 ставиться відмітка «V», якщо особа працює на робочому місці з компенсацією виплати заробітної плати з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У графі 9 зазначається стать вивільнюваного працівника.

У графі 10 указується дата народження (число, місяць, рік) вивільнюваного працівника.

У графі 11 указується рівень освіти вивільнюваного працівника. Відповідно до

законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту» встановлені такі освітні рівні: початкова загальна освіта, базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, неповна вища освіта, базова вища освіта, повна вища освіта.

У графі 12 при наявності інвалідності у працівника, якого планують вивільнити, зазначається група.

У графі 13 указуються номер та дата наказу про попередження про заплановане вивільнення працівника.

У графі 14 указується запланована дата вивільнення працівника.

У графі 15 зазначаються місце проживання (місто, вулиця, будинок, квартира) і номер телефону вивільнюваного працівника.

Звіт підписується керівником підприємства /установи, організації/. Указується дата заповнення форми та ставиться печатка. Зазначаються прізвище, ініціали, посада і номер телефону виконавця.

 

Директор Державного центру зайнятості В. ЯРОШЕНКО

 

 

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 4-ПН (факт) «Звіт про фактичне вивільнення працівників»

Затверджено наказом від 19 грудня 2005 року № 420

 

Загальні положення

Відповідно до

Закону України «Про зайнятість населення» при вивільненні працівників, у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням, підприємства, установи, організації, їх структурні підрозділи та філії, незалежно від форм власності, повинні у десятиденний строк після вивільнення інформувати про це центри зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків.

 

Порядок заповнення форми

У графі 1 указуються прізвища, імена і по батькові (без скорочення) відповідно до даних паспорта українською мовою вивільнених працівників.

У графі 2 проставляється ідентифікаційний код.

У графі 3 найменування професій (посад) вивільнених працівників зазначаються відповідно до

Державного класифікатора України ДК 003-95 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держстандарту України від 27 липня 1995 року № 257, із змінами та доповненнями (далі — КП).

У графі 4 проставляється код професії (посади) відповідно до

КП.

У графі 5 указується кваліфікаційний рівень (розряд, клас, категорія).

У графі 6 указується заробітна плата (дохід) у середньому за останні 6 місяців, що отримував працівник, якого вивільнили.

У графі 7 указується дата підвищення кваліфікації (число, місяць, рік) працівника протягом останніх двох років, що передували його вивільненню.

У графі 8 ставиться відмітка «V», якщо особа працювала на робочому місці з компенсацією виплати заробітної плати з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У графі 9 зазначається стать вивільненого працівника.

У графі 10 указується дата народження (число, місяць, рік) вивільненого працівника.

У графі 11 указується рівень освіти вивільненого працівника. Відповідно до

законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту» встановлені такі освітні рівні: початкова загальна освіта, базова загальна середня освіта, повна загальна середня освіта, професійно-технічна освіта, неповна вища освіта, базова вища освіта, повна вища освіта.

У графі 12 при наявності інвалідності у працівника, якого вивільнили, зазначається група.

У графі 13 указуються номер та дата наказу про фактичне звільнення працівника.

У графі 14 зазначаються місце проживання (місто, вулиця, будинок, квартира) і номер телефону вивільненого працівника.

Звіт підписується керівником підприємства /установи, організації/. Указується дата заповнення форми та ставиться печатка. Зазначаються прізвище, ініціали, посада і номер телефону виконавця.

 

Директор Державного центру зайнятості В. ЯРОШЕНКО

 

 

Інструкція щодо заповнення форми звітності № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»

Затверджено наказом від 19 грудня 2005 року № 420

 

Загальні положення

Відповідно до

Закону України «Про зайнятість населення» підприємства, установи і організації, їх структурні підрозділи та філії, незалежно від форми власності та господарювання, які здійснювали прийом працівників, повинні у десятиденний строк у повному обсязі подавати інформацію про прийнятих працівників до центрів зайнятості за місцем їх реєстрації як платника страхових внесків.

Форма складається за періоди: з 1 до 10 числа звітного місяця, з 11 до 20 числа звітного місяця, з 21 по останнє число звітного місяця і подається не пізніше 3-го дня після закінчення звітної декади.

У разі відсутності прийнятих працівників протягом звітної декади форма не подається.

 

Порядок заповнення форми

У графі 1 наводяться прізвища, імена і по батькові (без скорочення) відповідно до даних паспорта українською мовою всіх прийнятих на роботу громадян протягом звітної декади.

У графі 2 проставляється ідентифікаційний код.

У графі 3 зазначаються найменування професій (посад), на які прийняті громадяни, відповідно до

Державного класифікатора України ДК 003-95 «Класифікатор професій», затвердженого наказом Держстандарту України від 27 липня 1995 року № 257, із змінами та доповненнями (далі — КП).

У графі 4 проставляється код професії (посади) відповідно до

КП.

У графі 5 проставляються номер та дата наказу про прийняття на роботу працівника.

У графі 6 у разі прийняття працівника на роботу за направленням центру зайнятості проставляються номер та дата видачі направлення.

У графі 7 ставиться відмітка «V», що свідчить про прийняття працівника на роботу за направленням державної служби зайнятості з компенсацією виплати заробітної плати з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У графі 8 ставиться відмітка «V», якщо працівника прийнято на новостворене робоче місце.

Новостворене (нове) робоче місце — це робоче місце, на яке прийнято працівника внаслідок реєстрації підприємства, установи, організації або після здійснення відповідних технологічних, організаційних та інвестиційних заходів, спрямованих на впровадження або розширення нових видів виробництва (робіт, послуг) та зміну умов праці.

У графі 9 зазначаються місце проживання (місто, вулиця, будинок, квартира) і номер телефону прийнятого працівника.

Звіт підписується керівником підприємства /установи, організації/. Указується дата заповнення форми та ставиться печатка. Зазначаються прізвище, ініціали, посада і номер телефону виконавця.

 

Директор Державного центру зайнятості В. ЯРОШЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі