Теми статей
Обрати теми

Чи вважається виручкою готівка, унесена працівником у рахунок оплати частини вартості путівки від ФТВП?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи вважається виручкою готівка, унесена працівником у рахунок оплати частини вартості путівки від ФТВП?

 

Підприємство, що сплачує єдиний податок, отримало від Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності путівку для свого працівника вартістю 3000 грн. Працівник оплачує 30 % вартості путівки. Чи буде сума, що надійшла до каси підприємства від працівника за путівку, вважатися виручкою та обкладатися єдиним податком?

(м. Харків)

 

Підприємства, що працюють на спрощеній системі оподаткування, так само, як і підприємства, які перебувають на загальній системі, мають право отримувати путівки для своїх працівників від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП). Для цього підприємство-єдиноподатник звертається до свого відділення Фонду в порядку, який ми описали в

Темі тижня «Путівки» // «БТ», 2011, № 24, с. 32.

Умови надання путівок для працівників підприємства-єдиноподатника такі самі, як і для працівників підприємств на загальній системі оподаткування, і регламентуються

Порядком отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженим постановою правління ФТВП від 25.02.09 р. № 12 (далі — Порядок № 12).

Єдиним податком обкладається виручка від реалізації, а згідно з

п. 1 Указу Президента «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва» від 28.06.99 р. № 746/99 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Вважаємо, що часткова оплата, яку працівник уносить до каси підприємства за отриману путівку (у нашому випадку — 900 грн. (3000 грн. х 30 %)), не є об'єктом для нарахування єдиного податку. Наші аргументи такі:

1) путівку отримано від ФТВП і грошові кошти у вигляді часткової оплати вартості путівки не є власністю підприємства, тобто підприємство виступає посередником та не присвоює внесені працівником кошти, а перераховує в повному обсязі до ФТВП;

2) хоча гроші, отримані від працівника, дійсно отримані до каси (тобто задовольняють один із критеріїв визнання виручки), їх не можна розцінити як виручку, тому що підприємство не може продати те, що ніколи йому не належало, адже путівка належить ФТВП (при відображенні в бухобліку рух такої путівки відображаємо на позабалансовому субрахунку 025). У цьому випадку підприємство не продає путівку, а передає її за дорученням Фонду своєму працівнику в порядку, передбаченому

Порядком № 12. Така сама ситуація і з грошима, отриманими від працівника у вигляді часткової оплати, — їх підприємство від працівника приймає, щоб потім передати Фонду.

Наша думка про те, що кошти, які надійшли до каси підприємства від працівника за путівку, отриману від ФТВП, не включаються до бази обкладення єдиним податком, збігається з думкою податківців (див. 

«ВПСУ», 2004, № 42).

Не забувайте про звіти за формою

Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП. Суму, отриману від працівника (900 грн.), відображаємо в рядку 9, а після перерахування коштів — у рядку 18 таблиці I форми Ф4-ФСС з ТВП. У формі Ф14-ФСС з ТВП загальну вартість отриманої путівки відображаємо у графі 6 (3000 грн.), а часткову оплату, отриману від працівника (900 грн.), — у графі 20. Приклади заповнення цих звітів наведено у статті «Нова звітність до ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі