Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ послуг з друкування періодичних видань

Редакція БТ
Лист від 12.05.2011 р. № 13280/7/16-1517-26

ДРУКУВАННЯ ЖУРНАЛІВ ОБКЛАДАЄТЬСЯ ПДВ:

погляд ДПАУ на підтримку видавничої діяльності

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.05.11 р. № 13280/7/16-1517-26

«Про обкладення ПДВ послуг з друкування періодичних видань»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз'яснила порядок оподаткування ПДВ послуг з друкування періодичних видань (журналів).

Проаналізувавши норми

Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та профільного Закону України «Про видавничу справу» від 05.06.97 р. № 318/97-ВР (далі — Закон № 318) податківці дійшли невтішного висновку: на операції з постачання послуг з друкування періодичних видань (журналів) не поширюється пільга, передбачена п. 6 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

При цьому головним аргументом податківці вважають те, що послуги з друкування періодичних видань (журналів) за своєю суттю є виготовленням видавничої продукції та не відносяться до видавничої діяльності.

На наш погляд, такий висновок податківців можна поставити під сумнів.

Перш ніж перейти до аналізу податкових норм, зауважимо, що згідно зі

ст. 2 Закону № 318 складовими частинами видавничої справи є:

видавнича діяльність — сукупність організаційних, творчих, виробничих заходів, спрямованих на підготовку і випуск у світ видавничої продукції;

виготовлення видавничої продукції — виробничо-технологічний процес відтворення визначеним тиражем видавничого оригіналу поліграфічними чи іншими технічними засобами;

розповсюдження видавничої продукції — доведення видавничої продукції до споживача як через торговельну мережу, так й іншими способами.

А тепер нагадаємо базові моменти пільги, яка розглядається (

див. «Підтримка видавничої діяльності у ПКУ»).

 

Підтримка видавничої діяльності у ПКУ

витяг із підрозд. 2 розд. XX ПКУ

«6. Тимчасово, до 1 січня 2015 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з виконання робіт та постачання послуг у видавничій діяльності, діяльності з виготовлення та розповсюдження видавництвами, видавничими організаціями, підприємствами поліграфії, розповсюджувачами книжкової продукції, виробленої в Україні, операції з виробництва та/або постачання паперу і картону, вироблених в Україні для виготовлення книжкової продукції, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, а також операції з постачання книжкової продукції, виробленої в Україні, крім реклами, послуг з розміщення матеріалів рекламного та еротичного характеру і видань рекламного та еротичного характеру».

 

Хоч ця норма виписана не бездоганно, на наш погляд, можна зробити такі висновки щодо тимчасово звільнених операцій.

1. Звільняються

операції з виконання робіт та постачання послуг у видавничій діяльності (у тому числі і при виданні книжкової продукції) .

Як справедливо зазначили податківці у

листі, що коментується, з посиланням на ст. 2 Закону № 318 процес виготовлення (друкування) видавницької продукції не входить до видавничої діяльності.

2. Звільняються

операції з виконання робіт та постачання послуг у діяльності з виготовлення та розповсюдження книжкової продукції, виробленої в Україні, якщо вони здійснюються видавництвами, видавничими організаціями, підприємствами поліграфії, розповсюджувачами.

Отже, можна зробити висновок, що пільга, передбачена у

п. 6 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, поширюється не лише на видавничу діяльність, а на всю видавничу справу, зокрема на виготовлення книжкової продукції, яка виробляється в Україні.

Тепер розглянемо визначення деяких видавничих термінів (

див. «Визначення «видавничих» термінів»).

 

Визначення видавничих термінів

Витяг із Закону України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» від 06.03.03 р. № 601-IV

«Стаття 1. Визначення термінів і понять

У цьому Законі наведені нижче терміни і поняття відповідно до державних стандартів вживаються у такому значенні:

книжкове видання — видання, особливістю матеріальної структури якого є скріплення аркушів у корінці з обкладинкою чи оправою. Книжкове видання може бути текстовим, образотворчим, нотним, картографічним;

книжкова продукція — сукупність книжкових видань, випущених видавцем (видавцями) або призначених до випуску».

Витяг з п. 2 Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затвердженої наказом Мінкультури від 03.04.07 р. № 22

«журнал — періодичне видання у вигляді блока скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу встановленого формату в обкладинці або оправі».

 

Зверніть увагу, що особливою ознакою книжкової продукції є

скріплення аркушів у корінці та наявність обкладинки чи оправи і саме такі ознаки має такий продукт видавничої діяльності як журнал. При цьому нічого не згадується про періодичність його виходу.

Отже, на наш погляд, є досить вагомі аргументи для того щоб стверджувати, що на послуги із друкування журналів поширюється пільга, передбачена у

п. 6 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, адже журнали можна віднести до книжкової продукції.

Однак слід зауважити, що у

листі від 03.02.11 р. № 2836/7/16-1517-26 ДПАУ наполягала на непоширенні згаданої пільги на операції з друкування засобів масової інформації (журналів), вважаючи, що такі видання не відповідають визначенню книжкової продукції.

Тому застосовувати пільгу, передбачену

п. 6 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, до послуг із друкування журналів ми б радили лише дуже сміливим читачам, які готові відстоювати свою позицію у суді.

Крім того, варто нагадати, що згідно з

п.п. 197.1.25 ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України.

Тому для особи, яка замовляє послугу із друкування журналів, немає різниці чи оподатковується така послуга ПДВ, чи ні, адже податковий кредит з таких послуг вона все одно не має права сформувати. А от для особи, яка надає послугу із друкування журналів, питання про оподаткування ПДВ таких операцій має принципове значення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі