Теми статей
Обрати теми

Щодо розгляду листа

Редакція БТ
Лист від 06.05.2011 р. № 12818/7/15-03-17

ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО ПОДАТКОВИХ ВИТРАТ —

ДПАУ роз'яснює оподаткування деяких операцій

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.05.11 р. № 12818/7/15-03-17

«Щодо розгляду листа»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ в загальних рисах висвітлила три питання, пов'язані із застосуванням деяких положень розділу III Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

1. Позика, отримана від підприємства.

ДПАУ цілком обґрунтовано розпочала свій аналіз із п.п. 14.1.267 ПКУ — з визначення позики, оскільки її податкове значення, як і раніше, відрізняється від загальноправового, закріпленого в Цивільному кодексі України. Так, ця норма визначає позику тільки як грошові кошти, що надаються резидентами, які є фінансовими установами, або нерезидентами, крім нерезидентів, що мають офшорний статус, позичальнику на певний строк з обов'язком їх повернення і сплатою процентів за користування сумою позики.

Подальший аналіз цього питання будується за принципом простого перелічення норм

розділу III ПКУ щодо позик і простого цитування деяких із них. Звертає на себе увагу повне ігнорування положень ст. 141 ПКУ «Особливості визначення складу витрат платника податку в разі сплати процентів за борговими зобов'язаннями», яку ДПАУ навіть не процитувала і яка, на відміну від усіх інших процитованих у листі норм, зазнала деяких змін. А позиція ДПАУ стосовно таких змін була б до речі.

На додачу до названих у

листі норм, що стосуються позик, ми б відзначили пп. 136.1.20 і 139.1.4 ПКУ, які встановлюють, що основна сума позики при отриманні та поверненні не підлягає включенню до складу доходів і витрат відповідно, а також пп. 153.2.4 і 153.2.5 ПКУ, які запроваджують додаткові (порівняно зі ст. 141 ПКУ) обмеження щодо віднесення процентів до складу витрат і доходів.

2. Витрати на користь нерезидента.

Розглядаючи це питання, ДПАУ обмежилася тільки цитуванням п.п. 139.1.13 ПКУ. Нагадаємо, що відповідно до цієї норми не включаються до складу податкових витрат витрати:

— понесені (нараховані) у звітному періоді у зв'язку з

придбанням у нерезидента консалтингових, маркетингових, рекламних послуг (робіт) у розмірі, що перевищує 4 % доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за попередній рік. Виняток із цього обмеження становить лише ситуація, коли названі види послуг (робіт) придбаваються в нерезидента через його постійне представництво в Україні, оподаткування якого здійснюється відповідно до норм ПКУ;

— понесені (нараховані) стосовно зазначених вище послуг на користь нерезидента з

офшорним статусом. Причому в разі придбання консалтингових, маркетингових, рекламних послуг у нерезидента з офшорним статусом витрати, що відповідають такому придбанню, не враховуються в податковому обліку в повному обсязі.

Водночас не слід забувати, що це не виключний перелік норм, що обмежують витрати і зменшення бази обкладення податком на прибуток. Побіжно ми б згадали цілу низку обмежень щодо роялті (як для нерезидентів, так і для резидентів;

п.п. 140.1.2 ПКУ), стосовно інжинірингових послуг, які придбаваються в нерезидента (пп. 139.1.14, 139.1.15 ПКУ), а також загальне обмеження щодо всіх без винятку офшорних нерезидентів, яке забороняє включати до складу витрат понад 85 % вартості товарів (робіт, послуг), що придбаваються в нерезидента з офшорним статусом (п. 161.2 ПКУ).

3. Витрати, понесені у зв'язку з отриманням та користуванням безпроцентною позикою.

Висновки ДПАУ з цього питання, мабуть, найдискусійніші: уключити такі витрати до складу податкових витрат не можна тому, що їх прямо не названо в ПКУ. І той факт, що ПКУ не встановлює вичерпного переліку витрат, представників головного податкового відомства не збентежив. Тому ми дозволимо собі не погодитися з ДПАУ з цього питання, а пропонуємо взяти на озброєння п.п. 138.10.6 ПКУ. Ця норма визначає склад інших витрат (у цілому п. 138.10 ПКУ присвячено переліченню складу інших витрат) і відносить до них «інші витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, зокрема:…». Ця цитата свідчить про те, що наведений далі перелік витрат є орієнтовним та примірним, але ніяк не вичерпним.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі