Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит щодо перехідних інформаційно-консультаційних послуг можна відновити

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податковий кредит щодо перехідних інформаційно-консультаційних
послуг можна відновити

 

Чи може платник ПДВ, який до 01.07.11 р. придбав товари/послуги, що призначаються для використання у операціях із надання консультаційних послуг, включити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені постачальникам, якщо такі послуги будуть надані замовнику після 01.07.11 р., відповідно, будуть оподатковуватись ПДВ за ставкою 20 %?

 

Згідно з /font>п. 198.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 цього Кодексу, та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

У

п. 198.4 ПКУ передбачено: якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Крім того, слід урахувати, що згідно з

абз. 1 п. 198.6 ПКУ не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог чи не підтверджені митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з п. 201.11 ПКУ).

У

абз. 3 і 4 п. 198.6 ПКУ передбачено, що у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної, а платники, що застосовували касовий метод до набрання чинності цим Кодексом або застосовують касовий метод, — протягом
60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку.

Отже, якщо у періоді придбання товарів/послуг платник не включив до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені (нараховані) постачальникам, то такий платник може включити до податкового кредиту такі суми ПДВ за таких умов:

— придбані товари/послуги фактично використані або призначаються для використання

у оподатковуваних операціях;

суми ПДВ, сплачені (нараховані) постачальникам, підтверджені належним чином заповненими податковими накладними;

— не минуло 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної, або

60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку, який застосовує (застосовував до набрання чинності ПКУ ) касовий метод визначення податкових зобов'язань і податкового кредиту.

Відображати такі податкові накладні слід у періоді використання придбаних товарів у оподатковуваних операціях

у рядку 10.1 податкової декларації з податку на додану вартість. При цьому у додатку Д5 потрібно вказати період виписки податкової накладної (у межах 365 днів).

 

Юрій ЛАПШИН,
директор Департаменту адміністрування податку
на додану вартість ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі