Теми статей
Обрати теми

Обкладання ПДВ перехідних інформаційно-консультаційних послуг

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Обкладання ПДВ перехідних інформаційно-консультаційних послуг

 

Як буде обкладатись ПДВ послуга з розроблення програмного забезпечення вартість 20000 грн. (без ПДВ), якщо у червні 2011 року укладено договір на її надання та оплачена частина вартості 12000 грн., а акт прийому-передачі виконаних робіт та остаточний розрахунок буде проведено у липні?

 

Відповідно до

п.п. «в» п. 186.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) місцем постачання послуг із розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання. Однак відповідно до п.п. 196.1.14 ПКУ, який діяв до 01.07.11 р., постачання послуг, визначених у п.п. «в» п. 186.3 ПКУ, не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Пунктом 1 розд. I Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур» від 19.05.11 р. № 3387-VI

(далі — Закон № 3387), який набирає чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому опубліковано цей Закон, п.п. 196.1.14 ПКУ виключено. Тому з дати набрання чинності Законом № 3387 (01.07.11 р.) послуги з розроблення програмного забезпечення, які надаються резидентам України, будуть об'єктом оподаткування ПДВ і підлягають оподаткуванню за основною ставкою (20 %).

Відповідно до

п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а)

дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг —

дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Отже, частина послуг, оплачена до набрання чинності

Законом № 3387, оподатковується за правилами, які діяли на момент здійснення першої події. Тобто відповідно до п.п. 196.1.14 ПКУ така частина вартості послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Частина вартості послуг, яка залишилась неоплаченою на дату набрання чинності

Законом № 3387, буде об'єктом оподаткування ПДВ, бо на таку частину п.п. 196.1.14 ПКУ не поширюється, вона оподатковується ПДВ за загальними правилами.

 

Юрій ЛАПШИН,
 директор Департаменту адміністрування податку
 на додану вартість ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі