Теми статей
Обрати теми

Як відновити податковий кредит по основних фондах, придбаних для використання в інформаційно-консультаційних послугах

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як відновити податковий кредит по основних фондах, придбаних
для використання в інформаційно-консультаційних послугах

 

Основним видом діяльності підприємства є надання юридичних послуг. У березні 2011 року було придбано комп'ютер вартістю 3600 грн., у тому числі ПДВ — 600 грн., для використання при наданні юридичних послуг. Оскільки такі послуги не були об'єктом обкладення ПДВ, то сума ПДВ до податкового кредиту не включалась (була включена до балансової вартості об'єкта основних фондів). Чи може підприємство включити до податкового кредиту суму ПДВ, сплачену при придбанні ком'ютера, якщо він і далі буде використовуватись при наданні юридичних послуг, однак такі послуги з 01.07.11 р. будуть обкладатися ПДВ?

 

Згідно з

п. 198.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 цього Кодексу, та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв'язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи почали такі основні фонди використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

У

п. 198.4 ПКУ передбачено: якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

Крім того у

п. 199.1 ПКУ передбачено: якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум податку, які платник має право віднести до податкового кредиту, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях.

Частка використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року (

п. 199.2 ПКУ).

Платники податку, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання придбаних товарів/послуг між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції (

п. 199.3 ПКУ).

Згідно з

ч. 2 п. 199.4 ПКУ перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях здійснюється за результатами 12, 24 і 36 місяців їх використання.

Якщо при придбанні основних фондів платник прийняв рішення про те, що вони будуть використовуватись лише у операціях, які не є об'єктом обкладення ПДВ (відобразив таку операцію у рядку 10.2 декларації з ПДВ), а потім виявилось, що такі основні фонди фактично використовуються як у неоподатковуваних, так і у оподатковуваних операціях, то

«відновити» своє право на податковий кредит платник зможе у подальшому (через 12, 24 і 36 місяців використання основних фондів), провівши перерахунок частки використання сплаченого (нарахованого) податку за такими необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями у таблиці 3 додатка Д7.

Юрій ЛАПШИН,
директор Департаменту адміністрування податку
 на додану вартість ДПАУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі