Теми статей
Обрати теми

Проживання у відрядженні в готелі підприємця-єдиноподатника: чи можна відмовити у відшкодуванні витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Проживання у відрядженні в готелі підприємця-єдиноподатника: чи можна відмовити у відшкодуванні витрат

 

Найманий працівник підприємства, направлений у службове відрядження до іншого міста, проживав у готелі, зареєстрованому на фізичну особу — підприємця, який є платником єдиного податку. Послуги з проживання працівник підтвердив готельним рахунком і документом про оплату, які він додав до звіту про використання підзвітних коштів. Після повернення з відрядження керівник відмовляється затверджувати звіт у частині витрат на проживання, оскільки підприємство не зможе віднести витрати на проживання до податкових витрат. Чи має право роботодавець не відшкодовувати такі витрати, адже їх документально підтверджено?

(м. Харків)

 

З 1 квітня 2011 року набрав чинності

розділ III Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Він уніс зміни до податкового обліку витрат на відрядження, про що ми писали в Темі тижні «Відрядження у світлі Податкового кодексу» // «БТ», 2011, № 18-19, с. 55. Крім того, згідно з п.п. 139.1.12 ПКУ з 1 квітня підприємства — платники податку на прибуток не включають до складу податкових витрат «витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, який сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв'язку з придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, який здійснює діяльність у сфері інформатизації)». Про це ми розповідали у статтях «Робота з підприємцями — податкові нюанси відносин з 2011 року» («БТ», 2011, № 10, с. 30) і «Придбання у ФОП-єдиноподатників: чи можна обійти заборону на витрати» («БТ», 2011, № 21, с. 30).

Право працівника на компенсацію понесених у службових відрядженнях витрат передбачено

ст. 121 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП; див. «Гарантії та компенсації при службових відрядженнях»).

 

Гарантії та компенсації при службових відрядженнях

Витяг із КЗпП

«Стаття 121. Гарантії і компенсації при службових відрядженнях

Працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку з службовими відрядженнями.

Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.

<…>».

 

Те, що з 1 квітня 2011 року підприємство — платник податку на прибуток не зможе врахувати вартість витрат, сплачених на користь ФОП-ЄП* при формуванні оподатковуваного прибутку, не дає роботодавцю права відмовити працівнику у відшкодуванні витрачених коштів. Ці витрати пов'язані з виконанням працівником своїх трудових функцій і гроші витрачено саме на проживання, а не на свої потреби, що підтверджується документально. Право на отримання таких коштів від роботодавця у працівника є згідно з

ч. 2 ст. 121 КЗпП (див. «Гарантії та компенсації при службових відрядженнях»). І при цьому КЗпП не ставить право на отримання працівником компенсації витрат на проживання у залежність від можливості віднесення цих витрат до складу податкових витрат! Витрати на наймання житла має бути компенсовано в межах фактичних витрат за умови надання підтверджуючих документів. На це вказують і автори Науково-практичного коментаря до КЗпП, розміщеного в системі ЛІГА: ЗАКОН.

* Фізична особа — підприємець, яка сплачує єдиний податок.

У

статті «Придбання у ФОП-єдиноподатників: чи можна обійти заборону на витрати» («БТ», 2011, № 21, с. 30) ми звертали увагу, що обмеження п.п. 139.1.12 ПКУ не повинне поширюватися на витрати на відрядження, оскільки одержувачем «відряджувальних» послуг є працівник, а не підприємство, а підприємство тільки відшкодовує понесені витрати згідно зі ст. 121 КЗпП. Але оскільки податківці з таким підходом поки що не погоджуються, звичайно, багато які роботодавці поширюють таке обмеження й на витрати на відрядження.

Для того щоб працівники у відрядженні не здійснювали закупівлі у ФОП-ЄП, роботодавці інструктують своїх працівників: хто — усно, розраховуючи на пам'ять працівника, хто видає працівникам пам'ятки, хто робить це докладно і правила витрачання відряджувальних коштів прописує в окремому документі, що регламентує витрати (положенні, наказі тощо) на відрядження, з яким працівників знайомлять під підпис.

Якщо працівника

проінструктували усно або навіть у разі видачі письмових пам'яток немає письмового підтвердження ознайомлення працівника з правилами витрачання відряджувальних коштів, вважаємо, що роботодавець не має права відмовити працівнику в компенсації витрат на проживання.

І навіть у ситуації, коли працівника було

ознайомлено під підпис з обмеженнями щодо витрат у службових відрядженнях і, зокрема, із забороною на проживання у ФОП-ЄП, вважаємо, що не відшкодовувати в повній сумі «неправильно» витрачені кошти роботодавець не може все одно. Адже працівника направлено у службове відрядження, отже, він має право на відшкодування таких витрат, оскільки у відрядженні він виконує свої трудові обов'язки, а в іншій місцевості він мусить десь проживати.

Що стосується невідшкодовуваної суми, то тут можна виходити з того, що збитку підприємству завдано не на всю суму коштів, витрачених на проживання в єдиноподатника, а тільки на частину у вигляді втрат від сплати податку на прибуток з такої суми (добуток вартості проживання на ставку податку на прибуток), оскільки вартість проживання не враховується у зменшення об'єкта оподаткування, та й те за умови, що в підприємства буде об'єкт оподаткування.

Так, з точки зору податкових наслідків, підприємству все одно доведеться відшкодувати витрати на проживання в сумі 800 грн. (без ПДВ) суб'єкту господарювання — не ФОП-ЄП або 616 грн. ФОП-ЄП. А якщо проживання у ФОП-ЄП коштуватиме 600 грн., то підприємству навіть вигідно, щоб працівник скористався саме його послугами.

У зв'язку з цим, установлюючи обмеження щодо витрат на відрядження, розумно не встановлювати заборону на проживання у ФОП-ЄП, а просто обмежувати суму витрат на таке проживання.

Та все-таки мусимо попередити працівників, які направляються у відрядження: довести свою правоту, якщо є підтвердження того, що їх ознайомили з обмеженнями, буде непросто.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі