Теми статей
Обрати теми

Про надання консультації

Редакція БТ
Лист від 06.05.2011 р. № 12815/7/15-0317

ПОВЕРНЕННЯ ПЕРЕДОПЛАТИ

за «докодексними» операціями: доходи і витрати коригуються

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.05.11 р. № 12815/7/15-0317

«Про надання консультації»

 

Лист

, що коментується, присвячено одній із проблем, пов'язаній із переходом підприємств на нові податкові правила, установлені розділом III Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Податкові наслідки операцій, що розпочалися за часів дії Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, а закінчуються вже в період дії розділу III ПКУ, ми розглядали у статті «Податок на прибуток: облік перехідних операцій» // «БТ», 2011, № 12, с. 34. Там, зокрема, ми порушували проблему коригування доходів продавця в разі повернення після 1 квітня покупцю авансу, отриманого від нього до цієї дати, або повернення покупцем товарів, які було відвантажено йому до 1 квітня.

Труднощі у зменшенні продавцем доходу за поворотними операціями зумовлені таким.

По-перше, у

п. 140.2 ПКУ передбачено: якщо після продажу товарів, виконання робіт, надання послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, у тому числі перерахунок у випадках повернення проданих товарів або права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснює відповідний перерахунок доходів або витрат (балансової вартості основних засобів) у звітному періоді, в якому відбулася така зміна суми компенсації. У цій ситуації на дату відвантаження товарів чи отримання передоплати (залежно від того, яка подія була першою) платник сформував валові доходи. Доходи за ПКУ не відображалися, тому при поверненні власне нема чого коригувати.

По-друге,

розділ III ПКУ застосовується під час розрахунків з бюджетом починаючи з доходів і витрат, отриманих та проведених з 1 квітня 2011 року, якщо інше не встановлено цим підрозділом (п. 1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Це також дало підстави представникам податкових органів зробити такий висновок: оскільки стосовно відвантажених до 1 квітня товарів доходи у продавця та витрати у покупця не формувалися, то й перераховувати в разі повернення цих товарів після цієї дати нема чого***.

*** Такий висновок зроблено в Єдиній базі податкових знань, розміщеній на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua.

У зазначеній вище статті

ми дійшли висновку, що такий підхід є неправильним, оскільки він, з одного боку, позбавляє продавця права на зменшення доходів на суму, яку він фактично не отримав, а з іншого боку, необґрунтовано дозволяє покупцю зберегти свої витрати, яких він фактично не зазнав. На наш погляд, доходи за ПКУ є повним наступником валових доходів, а витрати, відповідно, — повним наступником валових витрат. У зв'язку з цим операцію, що потребує коригування (причому як за старими, так і за новими правилами), має бути відображено відповідним чином у новому податковому обліку.

Як ми розуміємо, ДПАУ в цьому питанні зайняла аналогічну позицію. І хоча сьогоднішній

лист стосується підприємств, які виробляють поліграфічну продукцію, він стане у пригоді всім платникам податку на прибуток. Щоправда, центральний податковий орган, як завжди, однобоко підійшов до вирішення цього питання, згадавши в листі лише про покупця, який має «провести перерахунок доходів або витрат у звітному періоді, в якому відбулося повернення грошових коштів».

Зрозуміло, що покупець може зменшити лише свої витрати в разі повернення продавцю передоплати. Однак лист, який коментується, свідчить, що податківці допускають можливість коригувати доходи або витрати в ситуації, яку не врегульовано на законодавчому рівні, виходячи зі здорового глузду. Тому ми вважаємо, що аналогічний підхід має застосовуватися і щодо продавця товарів (робіт, послуг): на суму повернень за перехідними операціями він має право зменшити свої доходи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі