Теми статей
Обрати теми

Про робоче місце інваліда

Редакція БТ
Лист від 27.04.2011 р. № 1/3-41/06

ІНВАЛІД МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ ВДОМА —

роз'яснює Фонд соцзахисту інвалідів

 

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 27.04.11 р. № 1/3-41/06

«Про робоче місце інваліда»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) розповів про можливість створення спеціального робочого місця для інваліда вдома.

Фонд інвалідів зауважив, що

можливість роботи вдома передбачена ст. 18 Закону України «Про засади соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII. Роз'яснюючи, яким це місце має бути — звичайним робочим місцем або спеціальним робочим місцем, Фонд зазначив, що робоче місце слід створити з урахуванням дуже багатьох параметрів, які переважно залежать від ступеня обмеження фізичних можливостей прийнятого працівника. Так, якщо на роботу до офісу приймається інвалід III групи, то, як зазначає Фонд, роботодавцю доведеться дотримуватися лише рекомендацій за медичними показаннями його захворювання, а вимоги нічим не відрізнятимуться від загальних вимог, передбачених для будь-якого офісного робочого місця (вимоги до освітлення, загазованості).

Тому

робоче місце інваліда може бути:

1)

звичайним робочим місцем — таким самим, як і в інших працівників, якщо умови праці та фізичні можливості інвалідів дозволяють працювати на такому місці;

2)

спеціалізованим робочим місцем, яке має бути обладнано спеціальними технічними оснащеннями, приладдям та пристроями для роботи інваліда незалежно від анатомічних дефектів або нозологічних форм захворювання та з урахуванням рекомендацій МСЕК, професійних навичок та знань інвалідів.

При цьому Фонд зауважив, що таке

спеціальне робоче місце може бути створено як на виробництві, так і вдома. Атестацію в цьому випадку проводять за загальними правилами, установленими Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442. Така атестація проводиться для того, щоб установити, чи є безпечними умови праці працівника-інваліда.

Фонд також нагадав, що роботу з проведення атестації робочих місць можна організувати в порядку, передбаченому

Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці від 01.09.92 р. № 41.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі