Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Путівки

Редакція БТ
Стаття

ПУТІВКИ

 

Настало літо, а з ним — і масовий сезон відпусток. Відпочивати у відпустці можна по-різному: хтось їде на дачу, хтось — «дикуном» на берег моря, а хтось відпочиває за путівками. Варіантів багато, і ви маєте право вибрати те, що до вподоби саме вам.

Кожен застрахований працівник підприємства теоретично претендує на путівку до санаторно-курортного закладу з частковою (а в деяких випадках — і повною) оплатою за рахунок коштів Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності. Страхувальник має ретельно підходити до видачі працівникам путівок від соцстраху, тому що порушення в цій сфері загрожують доволі серйозними штрафами.

Крім соцстрахівських путівок, працівник може отримати путівку від самого роботодавця (з повною або частковою оплатою) за плідну роботу.

У сьогоднішній Темі тижня ми розглянемо порядок надання:

— «соцстрахівських» путівок на санаторно-курортне лікування працівників;

— «соцстрахівських» літніх путівок до дитячих оздоровчих закладів;

— путівок за рахунок підприємства;

— путівок за рахунок коштів профспілки.

Нарешті розпочалася улюблена всіма пора — літо, яке зазвичай асоціюється з морем, великою кількістю фруктів та повним єднанням з природою. До моря можна дістатися самотужки, можна скористатися послугами туристичних фірм, а можна стати щасливим володарем путівки від свого роботодавця, фонду соцстраху або профспілки. Що стосується дітей, то існує можливість відправити їх до дитячих літніх оздоровчих закладів, витрати на перебування в яких може частково взяти на себе Фонд. Сьогоднішню Тему присвячено різним видам путівок, а також у ній розглянемо процедурні нюанси їх оформлення та надання працівникам.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

Яна ІНДЮХОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ПУТІВКИ НА ЛІКУВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗА РАХУНОК СОЦСТРАХУ

 

Порядок отримання путівки

Умови отримання застрахованими особами та членами їх сімей путівок на санаторно-курортне лікування встановлено

Порядком № 12. Почнемо з того, що отримати путівку може будь-яка застрахована особа, яка перебуває у трудових відносинах зі страхувальником (роботодавцем) за основним місцем роботи. Але всім бажаючим путівки не надаються. Право працівника оздоровитися за рахунок коштів Фонду має підтверджуватися медичним висновком.

У табл. 1 наведено опис етапів отримання путівки від Фонду.

 

Таблиця 1.

Послідовність дій при отриманні путівок від Фонду

Етап

Пояснення

1

2

1. Отримання від працівника заяви на виділення путівки

Крім заяви, працівник обов'язково надає медичну довідку за ф. № 070/о (п. 4.1 Порядку № 12).
Працівник може звернутися з проханням про надання путівки не лише на своє лікування, а й на лікування членів своєї сім'ї (чоловіка або дружини, дітей)

2. Страхувальник подає до Фонду заявку на путівку(и) за формою додатка 1 до Порядку № 12

Строки подання заявки Порядком № 12 не визначені, але краще не зволікати з цим. Згідно з останнім абзацом п. 2.1 Порядку № 12 за необхідності страхувальник може подавати до Фонду додаткові заявки на путівки протягом року.
Після затвердження плану розподілу путівок Фонд письмово повідомляє про нього роботодавців із чисельністю понад 300 застрахованих осіб. Стосовно інших страхувальників складається зведений план розподілу путівок (п. 2.7 Порядку № 12).
Отримані Фондом від санаторно-курортних закладів путівки передаються роботодавцям із чисельністю понад 300 застрахованих осіб. Путівки роботодавців із чисельністю працівників до 300 осіб, підприємців-єдиноподатників та осіб, застрахованих на добровільних засадах, обліковуються та зберігаються у Фонді (п. 3.2 Порядку № 12)

3. Прийняття комісією (уповноваженим) рішення про виділення путівки працівнику

У разі прийняття рішення слід пам'ятати, що застрахованій особі протягом календарного року може бути виділено тільки одну путівку на санаторно-курортне лікування з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, за винятком отриманої путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4. Порядку № 12).
Комісія (уповноважений) із соцстрахування інформує працівників про наявність путівок, отриманих від Фонду, у письмовій формі та звітує перед трудовим колективом про їх використання (п. 4.20 Порядку № 12)

4. Отримання путівки від Фонду

Роботодавець (із чисельністю до 300 осіб) отримує путівки у Фонді за довіреністю та на підставі накладної. Цей факт супроводжується записом у Журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів за формою Ф13-ФСС з ТВП, яку наведено в додатку 3 до Порядку № 12 (далі — Журнал за ф. Ф13)(1)

5. Унесення працівником часткової плати за путівку

Розмір плати залежить від того, кому видається путівка, які житлові умови, які послуги надаються (див. табл. 2 на с. 34).
Згідно з п. 4.13 Порядку № 12 працівник уносить плату до каси роботодавця (а за її відсутності — через банк на рахунок відділення Фонду, що видав путівку).
Виходить, що оплатити путівку шляхом утримання із зарплати працівника або в рахунок заборгованості із зарплати не вдасться. Працівник має внести суму, що підлягає вирахуванню з нього, виключно грошовими коштами до каси чи на банківський рахунок.
Отримані за путівку гроші страхувальник перераховує до Фонду (строки не встановлено). Зверніть увагу: з 2011 року у зв'язку із запровадженням ЄВС не здійснюються заліки з нарахованими страховими внесками. Тому всі страхувальники перераховують до Фонду всю отриману за путівку від працівника суму. Отриману оплату відображаємо в рядку 9 звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП, а перерахування до Фонду — у рядку 18

6. Видача путівки працівнику

Путівка видається:
— за два тижні до початку строку заїзду, крім путівок до реабілітаційного відділення (п. 4.15 Порядку № 12);
— тільки за наявності платіжного документа про оплату працівником частини вартості путівки (якщо оплата здійснювалася через банк, то копія такої квитанції залишається у страхувальника). Без наявності документа про оплату путівку видавати не можна (п. 4.14 Порядку № 12);
— застрахованій особі або члену її сім'ї заповненою, із зазначенням прізвища, імені та по батькові застрахованої особи або члена її сім'ї, місця роботи, підприємства, що видало путівку, а також підписаною відповідальною особою, яка призначається наказом керівника підприємства, та засвідченою печаткою цього підприємства. Путівку, не оформлену належним чином, видавати забороняється (п. 4.16 Порядку № 12).
Про видачу путівки здійснюється запис у Журналі за ф. Ф13

7. Після повернення із санаторно-курортного закладу працівник повертає роботодавцю заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування в цьому закладі

У Журналі за ф. Ф13 ставиться позначка у графі 16 про дату надання страхувальнику зворотного талона до путівки або довідки.
Згідно з абзацом першим ч. 1 ст. 30 Закону № 2240 ненадання працівником цього документа розцінюється як порушення порядку використання коштів Фонду. У такому разі роботодавець відшкодовує Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму (вартість наданої соціальної послуги) та сплачує штраф у розмірі 50 % від такої суми (частини вартості путівки, оплаченої Фондом), а на посадових осіб підприємства або підприємця можуть накласти адмінштраф від 136 до 255 грн. (при повторному порушенні — від 170 до 340 грн.)(2)

(1)

Журнал за ф. Ф13 має бути пронумеровано, прошнуровано, підписано відповідальною за видачу путівок особою та засвідчено печаткою підприємства (п. 3.3 Порядку № 12).

(2)

Докладніше див. Тему тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

 

Випадки надання соцстрахівських путівок через страхувальника-роботодавця наведено в табл. 2 (с. 34). Водночас путівку може бути надано безпосередньо установою охорони здоров'я, де хворий проходить лікування. Так, згідно з

п. 4.12 Порядку № 12 путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу видається безкоштовно лікувально-профілактичним закладом, в якому хворий перебуває на лікуванні, застрахованій особі, дитині або двом дітям у супроводі одного із застрахованих батьків чи застрахованої особи, яка їх замінює (опікуну, піклувальнику), відповідно до висновку відбіркової комісії лікувального закладу щодо направлення хворих до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів за наявності довідки страхувальника згідно з додатком 4 до Порядку № 12. Довідка заповнюється за основним місцем роботи і є дійсною протягом одного місяця. У цій довідці роботодавець вказує, чи надавалася працівнику за рахунок коштів Фонду путівка на санаторно-курортне лікування, у тому числі до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, протягом звітного року.

Відповідно до

п. 4.2 Порядку № 12 працівник проходить санаторно-курортне лікування в період відпустки чи без відриву від виробництва (у санаторії-профілакторії), а студенти вищих навчальних закладів з денною формою навчання та учні профтехзакладів — у період навчання або канікул (до санаторію-профілакторію можна в період навчання). Якщо тривалості щорічної (основної та додаткової) відпустки не вистачає для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад, працівнику надається допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок Фонду (п. 10 ст. 35 Закону № 2240). Для цього працівнику необхідно отримати листок непрацездатності в лікувально-профілактичній установі за місцем свого спостереження, надавши путівку, довідку з місця роботи про тривалість щорічної (основної та додаткової відпустки) та картку санаторно-курортного відбору. Оплачується такий листок непрацездатності з 1-го дня за рахунок коштів Фонду (розділ 7 Інструкції № 455).

Існує можливість поділити путівку, щоб за допомогою однієї путівки могли оздоровитися кілька осіб (

п. 4.11 Порядку № 12). Але зробити це можна зовсім не завжди (див. табл. 3 на с. 35).

 

Таблиця 2.

Умови надання путівок застрахованим особам та членам їх сімей

Кому видається путівка

Документи, на підставі яких комісія приймає рішення про надання путівки

Відсоток оплати
путівки застрахованою особою

Періодичність надання путівки

1. Застрахованій особі за її основним місцем роботи (п. 4.5 Порядку № 12)

1. Заява.
2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о)

До двомісного номера — 30 %;
до одномісного номера — 50 %(1)

Одна путівка протягом календарного року з урахуванням путівки до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, крім путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини (п. 4.4 Порядку № 12)

2. Члену сім'ї застрахованої особи: діти від 4 до 18 років; чоловік або дружина (які перебувають у шлюбі), у тому числі такі, що працюють на іншому підприємстві та навчаються у вищому навчальному закладі на денній формі навчання (п. 4.9 Порядку № 12)

1. Заява.
2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о).
3. Довідка з основного місця роботи (навчання) про те, що член сім'ї не користувався цією соціальною послугою протягом календарного року

3. Одному з батьків (матері або батьку, або опікуну, піклувальнику) для супроводу на лікування дитини за наявності медичних показань на санаторно-курортне лікування (п. 4.7 Порядку № 12):

— однієї дитини

1. Заява.
2. Довідки для отримання путівки (ф. № 070/о) для дорослого і дитини(2)

20 %

— двох дітей

10 %

4. Неповнолітній дитині — члену сім'ї застрахованої особи (матері або батька чи опікуна, піклувальника) для самостійного лікування (п. 4.8 Порядку № 12)

1. Заява.
2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о) на дитину

10 %

5. До санаторію-профілакторію (п. 4.6 Порядку № 12):

— застрахованій особі;
— студентам вищих навчальних закладів з денною формою навчання;
— учням професійно-технічних закладів

1. Заява.
2. Довідка для отримання путівки (ф. № 070/о)

10 %

— студентам-сиротам;
— учням-сиротам

Безкоштовно

(1)

При направленні до санаторію-профілакторію порядок часткової оплати див. у п. 5 цієї таблиці.

(2)

Наявність довідок для двох передбачено п. 4.7 Порядку № 12.

 

Таблиця 3.

Можливість поділу путівки для спільного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї

Можна ділити

Не можна ділити

Путівки для загального санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї, який працює (дружини або чоловіка, які перебувають у шлюбі) у тому числі на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, котрий навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, які працюють на одному підприємстві (абзац перший п. 4.11 Порядку № 12)(1)

1. Путівки для лікування дитини чи двох дітей у супроводі дорослого заборонено ділити для загального санаторно-курортного лікування двох дорослих або двох дорослих і дитини (абзац останній п. 4.11 Порядку № 12).
2. Путівки до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу ділити заборонено (абзац третій п. 4.11 Порядку № 12)

(1)

Ділити путівку можна лише на підставі попередньо отриманої письмової згоди адміністрації санаторно-курортного закладу і тільки за умови, що строк лікування кожної особи становитиме не менше 12 діб.

 

Бухгалтерський і податковий облік, звітність

У бухгалтерському обліку вартість путівки відображається в позабалансовому обліку (на рахунку 025 «Матеріальні цінності довірителя»). Отримані від працівника кошти в рахунок оплати путівки списуються в рахунок збільшення заборгованості перед Фондом з подальшим перерахуванням цих сум до Фонду (

ч. 1 ст. 22 Закону № 2240).

Путівки, видані Фондом, не обкладаються ПДФО на підставі

п.п. 165.1.35 ПКУ, згідно з яким до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податків та/або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податків — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Роботодавець у

ф. № 1ДФ відображає вартість путівки в частині, що компенсується за рахунок коштів Фонду, з ознакою доходу «156». Частина вартості путівки, яку оплачує працівник, не є його доходом, тому у ф. № 1ДФ* її відображати не потрібно.

* Про нову ф. № 1ДФ ми розповідали у статті «Нова форма № 1ДФ: заповнюємо та подаємо за I квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 14, с. 40. А нові ознаки доходів систематизували у Шпаргалці бухгалтера «Нова форма № 1ДФ — основні ознаки доходів» // «БТ», 2011, № 14, с. 23.

ЄВС

не нараховується, оскільки оплата путівок на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду не входить до фонду оплати праці згідно з п. 3.2 Інструкції № 5.

У податковому обліку транзитні суми грошових коштів, отримані від працівника та перераховані до Фонду, не відображаються ні в доходах, ні у витратах підприємства — платника податку на прибуток.

Роботодавець щокварталу звітує до Фонду (за місцем реєстрації) про отримані від Фонду та видані застрахованим особам путівки у Звіті про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих оздоровчих закладів за

ф. Ф14-ФСС з ТВП (додаток 2 до Порядку № 4). Цей Звіт складають за кожен квартал окремо та подають разом зі звітом за ф. Ф4-ФСС з ТВП не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом. Не подається ф. Ф14-ФСС з ТВП, якщо у звітному кварталі страхувальник не отримував від Фонду і не видавав найманим працівникам путівки на санаторно-курортне лікування, придбані за рахунок коштів Фонду**.

** Форми цих звітів зазнали деяких змін у зв'язку із запровадженням ЄВС, про які ми докладно писали у статті «Нова звітність до ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25.

Крім того, у рядку 9 «Отримано від часткової сплати за путівки» розділу I «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування» щоквартального звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП указують отриману від працівника часткову оплату вартості путівки від Фонду.

 

Відповідальність страхувальника

Контроль за видачею та використанням путівок, а також за здійсненням часткової оплати за путівки та звітністю здійснює Фонд. У

п. 6.2 Порядку № 12 зазначено, що сума витрат Фонду за путівки, видані з порушенням цього Порядку, у тому числі невикористані, не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок коштів страхувальника. Інакше кажучи, роботодавець може наразитися на покарання, наприклад, за такі дії, як:

— видача путівки особі, яка не має на це права (наприклад, незастрахованій особі);

— видача без попередньої оплати частини вартості путівки;

— ненадання зворотного талона до путівки або довідки про проходження санаторно-курортного лікування;

— невикористання путівки страхувальником тощо.

Наведені вище дії розцінюються як порушення порядку використання путівок, оплачених за рахунок коштів Фонду, і це загрожує тим, що роботодавцю доведеться

відшкодувати витрати Фонду за путівки, видані з порушенням норм Порядку № 12, і сплатити штраф у розмірі 50 % від частини вартості путівки, оплаченої Фондом (ч. 1 ст. 30 Закону № 2240, п. 6.2 Порядку № 12).

Згідно з

ч. 2 ст. 22 Закону № 2240 страхувальники, інші одержувачі коштів Фонду зобов'язані перерахувати відшкодування витрат Фонду щодо неправомірно використаних путівок, а також фінансові санкції, установлені у ст. 30 Закону № 2240, у десятиденний строк після отримання рішення органу Фонду про повернення коштів.

Несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі відшкодування витрат Фонду щодо неправомірно використаних путівок тягне за собою накладення

штрафу в розмірі 10 % несвоєчасно повернених або повернених не в повному обсязі сум відшкодування витрат Фонду щодо неправомірно використаних путівок з одночасним нарахуванням на такі суми пені в розмірі 0,1 % зазначених сум за кожен день прострочення (ч. 2, 3 ст. 30 Закону № 2240).

Також не забуваймо про адміністративну відповідальність посадових осіб підприємства. Згідно зі

ст. 1655 КУпАП порушення порядку використання коштів Фонду, несвоєчасне або неповне їх повернення, несвоєчасне подання або неподання встановленої звітності, подання недостовірної звітності про використання страхових коштів загрожують накладенням штрафу від 8 до 15 нмдг (від 136 грн. до 255 грн.). За повторні порушення протягом року штраф становить від 10 до 20 нмдг (від 170 грн. до 340 грн.)*.

* Про відповідальність страхувальника читайте в Темі тижня «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

Приклад 1.

Підприємство отримало від Фонду путівку до санаторію для працівника вартістю 5000,00 грн. Працівник має оплатити 30 % вартості путівки (1500 грн.).

Як ця операція відображається в бухгалтерському обліку, показано в табл. 4.

 

Таблиця 4.

Відображення в бухгалтерському обліку видачі працівнику соцстрахівської путівки

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1. Отримано путівку від Фонду

025

5000,00

2. Унесено працівником до каси 30 % вартості путівки

301

685

1500,00

Податкові доходи страхувальник не відображає, оскільки кошти не залишаються в його розпорядженні, а підлягають перерахуванню до Фонду.

3. Видано путівку працівнику

025

5000,00

У ф. № 1ДФ з ознакою доходу «156» буде відображено вартість путівки в частині, що компенсується за рахунок коштів Фонду (3500 грн.) Оплачувану працівником частину вартості путівки (1500 грн.) у ф. № 1ДФ не відображають.

4. Списано розрахунки з працівником на заборгованість перед Фондом (ряд. 9 «Отримано від часткової сплати» таблиці I «Розрахунки по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування» ф. Ф4-ФСС з ТВП)

685

652

1500,00

Ця сума не є витратами страхувальника, тому що витрати несе працівник.

5. Отриману від працівника вартість путівки перераховано Фонду

652

311

1500,00

 

ДИТЯЧІ ПУТІВКИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНОК ЗА РАХУНОК ФОНДУ

 

Загальні правила часткового фінансування

У цьому підрозділі ми розповімо, як працівник може отримати на свою дитину влітку

путівку до дитячого закладу оздоровлення (далі — ДОЗ), частково оплачувану за рахунок коштів Фонду.

Часткове фінансування Фондом оздоровлення дітей застрахованих осіб у ДОЗ здійснюється відповідно до

Порядку № 17, що передбачає чотири можливі варіанти:

1) Фонд перераховує кошти безпосередньо ДОЗ

на підставі поданої страхувальником (роботодавцем) заявки про необхідну кількість путівок. Оплату решти вартості путівок гарантує страхувальник (п. 2.1 Порядку № 17);

2) страхувальник самостійно купує дитячі путівки, а Фонд відшкодовує йому витрати

(п. 2.2 Порядку № 17);

3) дитячі путівки купує профспілка, а Фонд відшкодовує їй витрати

(п. 2.3 Порядку № 17);

4) Фонд придбаває путівки за повну вартість, а потім передає страхувальнику для видачі працівникам

(п. 2.4 Порядку № 17).

Перш ніж перейти до розгляду особливостей відображення в обліку та звітності операцій залежно від вибраного варіанта часткового фінансування оздоровлення дітей, укажемо на загальні моменти.

Як відомо, витрачання коштів Фонду чітко регламентується, тому для набуття права на відшкодування витрат за рахунок коштів Фонду потрібно дотриматись вимог, що висуваються законодавством:

1) дитяча путівка видається

за основним місцем роботи застрахованої особи (батька, матері, опікуна, піклувальника, усиновлювача) на підставі поданої ним заяви комісії (уповноваженому) із соціального страхування (пп. 3.3, 3.4 Порядку № 17);

2) путівки з частковою оплатою за рахунок коштів Фонду може бути надано лише

дітям віком від 7 до 18 років (п. 1.4 Порядку № 17);

3) тривалість оздоровчої зміни

не може бути менше 21 дня (п. 1.5 Порядку № 17);

4) під фінансування підпадають лише

путівки до певних закладів оздоровлення, перелік яких затверджується правлінням відділення Фонду. Цей перелік доводиться до відома робочих органів відділення Фонду і страхувальників не пізніше ніж за 20 днів до початку оздоровчого сезону (п. 1.9 Порядку № 17). У зв'язку з цим перед придбанням путівки необхідно дізнатися у своєму відділенні Фонду, які заклади ввійшли до цього переліку;

5) протягом календарного року за рахунок коштів Фонду застрахованій особі може бути виділено

тільки одну путівку у ДОЗ на одну дитину (п. 3.10 Порядку № 17);

6) Фонд

установлює граничні норми витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, що відшкодовуються за його рахунок. На 2011 рік установлено такі розміри згідно з Нормами № 17:

на харчування дітей (у частині вартості набору продуктів харчування) — не більше 35 грн. на один людино-день;

— на лікування та культурне обслуговування дітей —

не більше 3 грн. на один людино-день з розрахунку на оздоровчу зміну;

7) кошти Фонду, які було витрачено страхувальником або профспілкою з порушенням норм

Порядку № 17 , має бути повернено Фонду у строк не пізніше 10 календарних днів після прийняття відповідного рішення (п. 4.4 Порядку № 17). Суми коштів Фонду за путівки, видані з порушенням Порядку № 17, у тому числі невикористані, не приймаються в залік та відшкодовуються за рахунок страхувальника (п. 4.5 Порядку № 17). У листі виконавчої дирекції Фонду від 04.03.08 р. № 01-43-493 зазначено, що в такому разі на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % вартості путівки.

У табл. 5 на с. 38 наведемо порядок дії застрахованих осіб, страхувальника, профспілки при кожному варіанті часткового фінансування Фондом вартості дитячих путівок.

 

Таблиця 5.

Порядок отримання, обліку та видачі дитячих путівок на оздоровлення згідно з Порядком № 17

Показник

Варіант

Фонд перераховує гроші ДОЗ

Фонд відшкодовує витрати
роботодавцю

Фонд відшкодовує витрати профспілці

Фонд придбаває путівки за свій рахунок
повністю

1

2

3

4

5

Порядок дій

1) працівник (батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник) подає заяву до комісії (уповноваженому) із соцстрахування на надання його дитині путівки у ДОЗ
із зазначенням віку дитини;
2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, хто сплачуватиме решту суми (один з батьків або підприємство);
3) роботодавець подає до відділення Фонду Заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому закладі (додаток 1 до Порядку 17). У Заявці вказується сума, що підлягає сплаті до Фонду згідно з Нормами № 17;
4) роботодавець отримує підтвердження від Фонду про часткову оплату путівок шляхом перерахування коштів ДОЗ;
5) працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника);
6) роботодавець перераховує
решту суми ДОЗ;
7) роботодавець отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їхніх дітей

1) працівник (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до комісії (уповноваженому) із соцстрахування на надання його дитині путівки до ДОЗ із зазначенням віку дитини;
2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, хто сплачуватиме
решту суми (батько чи підприємство);
3) роботодавець інформує відділення Фонду про самостійну закупівлю путівок у ДОЗ, уключених до переліку ДОЗ, визначених Фондом, з обов'язковим наданням калькуляції вартості путівок;
4) роботодавець отримує від Фонду підтвердження кошторису витрат на часткове фінансування путівок;
5) Фонд перераховує підприємству кошти для фінансування вартості путівок на спецрахунок(1);
6) роботодавець перераховує оплату (повну суму) за путівки ДОЗ;
7) роботодавець отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їх дітей;
8) працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника)

1) член профспілки (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до профспілки на надання його дитині путівки у ДОЗ із зазначенням віку дитини;
2) профспілка приймає рішення про придбання путівки із зазначенням джерела фінансування (Фонд, профспілка, член профспілки);
3) укладається договір між профспілкою та відділенням Фонду про часткове фінансування оздоровлення дітей;
4) профспілка самостійно придбаває путівки у ДОЗ, уключені до переліку;
5) профспілка подає до Фонду Заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому закладі (додаток 1 до Порядку 17). До Заявки обов'язково додається калькуляція вартості путівок;
6) працівник — член профспілки відшкодовує профспілці частину вартості путівки (якщо решту вартості путівки оплачує працівник);
7) профспілка отримує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх частину працівникам для їх дітей;
8) Фонд відшкодовує профспілці частину вартості путівок

1) працівник (батько, мати, усиновлювач, опікун та піклувальник) подає заяву до комісії (уповноваженому) із соцстрахування на надання його дитині путівки у ДОЗ із зазначенням віку дитини;
2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, що працівник оплачує 10 % вартості путівки (п. 3.6 Порядку № 17);
3) роботодавець подає до відділення Фонду Заявку страхувальника про виділення путівок за рахунок коштів Фонду до дитячих закладів оздоровлення (додаток 5 до Порядку 17). У Заявці вказуються назва ДОЗ, кількість путівок та місяць надання;
4) роботодавець отримує від Фонду путівку зі штампом «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності»;
5) працівник уносить 10 % вартості путівки до каси роботодавця (за відсутності каси — через банк на рахунок Фонду за місцем обліку роботодавця);
6) путівку заповнює роботодавець і видає працівнику. За відсутності квитанції до прибуткового касового ордера або квитанції про часткову оплату вартості путівки працівнику путівку не видають (абзац останній п. 3.6 Порядку № 17)

Хто оплачує решту вартості путівки

Працівник чи роботодавець

Працівник, роботодавець або профспілка

Працівник або профспілка

Працівник (10 % вартості)

Порядок звітності страхувальника (профспілки)
перед Фондом

Спеціальних форм звітності не встановлено (звітує ДОЗ)

Спеціальних форм звітності не встановлено

Не пізніше 5 днів після закінчення кожної оздоровчої зміни профспілка подає до Фонду (п.п. 2.3.3 Порядку № 17):

Звіт про використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на часткове фінансування оздоровлення дітей (додаток 3 до Порядку № 17) стосовно ДОЗ;
Зведений звіт про використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення (додаток 4 до Порядку № 17) у разі часткового фінансування профспілкою двох та більше ДОЗ за рахунок коштів Фонду

Спеціальних форм звітності не встановлено

Відображення у ф. Ф4-ФСС з ТВП

Не відображається

Сума оплачуваної Фондом вартості путівок потрапить до ряд. 10 табл. I і в ряд. 6 табл. ІІ ф. Ф4-ФСС з ТВП

Не відображається

Отримані від працівника 10 % вартості путівки відображають в ряд. 9 таблиці I ф. Ф4-ФСС з ТВП

Відображення в Журналі обліку путівок (ф. 13-ФСС з ТВП) та у Звіті щодо путівок (ф.Ф14-ФСС з ТВП, додаток до
ф. Ф4-ФСС з ТВП)

Не відображається

Не відображається

Не відображається

Відображається в тому самому порядку, що й путівка на санаторно-курортне лікування, отримана від Фонду
(п. 3.2 Порядку № 17)

Відображення у ф. № 1ДФ (ознака доходу)

Частина вартості, що фінансується за рахунок коштів Фонду, — «156».
Якщо решту вартості путівки профінансовано: за рахунок підприємства — «101» (а якщо оформлено як надання НБД, то «127» — оподатковувана частина, «169» — неоподатковувана); за рахунок профспілки — «156»

Частина вартості, що фінансується за рахунок коштів Фонду, — «156».
10 % вартості путівки, оплаченої працівником, не відображається у ф. № 1ДФ

Документальне підтвердження понесених витрат за рахунок коштів Фонду

У роботодавця мають бути підтверджуючі документи: накладні на путівки, рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування, прибуткові касові ордери (для установи банку — квитанції) про часткову оплату за путівки, відомості про видачу путівок працівникам, довідка про строк перебування дитини в ДОЗ, засвідчена підписом керівника та скріплена печаткою оздоровниці (для варіанта з 10 % оплатою вартості путівки працівником — гр. 5) тощо

Рекомендації

З позиції оподаткування підприємствам досить невигідно оплачувати дитячі путівки за рахунок власних коштів (у тих випадках, коли це допустимо), оскільки така оплата входить до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, а отже, нараховується та утримується ЄВС (причому із застосуванням «натурального» коефіцієнта). У зв'язку з цим, якщо ви не хочете обтяжувати працівників додатковими витратами на оплату путівок, але й на себе не бажаєте брати зайві витрати, то краще оформити виплату працівникам НБД, а потім прийняти від них до каси грошові кошти на оплату путівок. Право на витрати в цьому випадку підприємство втратить, зате не буде додаткових витрат зі сплати ЄВС, а також ПДФО з частини суми (НБД у 2011 році у межах 1320 грн. не обкладається ПДФО). Крім того, працівнику можна видати безпроцентну позику для оплати путівки. Згодом сума позики вноситься працівником до каси роботодавця або утримується з його зарплати

(1)

Як зазначено в примітці «**» до Заявки на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому закладі оздоровлення, у такій заявці вказуються реквізити рахунку, відкритого на підставі частини другої ст. 21 Закону № 2240.

 

Фонд перераховує кошти ДОЗ

Приклад 2

. Вартість однієї путівки на 21 календарний день до дитячого санаторію, що входить до переліку ДОЗ, які частково фінансуються за рахунок коштів Фонду, становить 4000 грн. (без ПДВ). Підприємство подало заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей працівників у цьому санаторії.

Згідно з Нормами № 17 за рахунок Фонду може бути сплачено (з розрахунку на 1 особу):

(35 + 3)

х 21 = 798 (грн.).

Решту 3202 грн. (4000 - 798) оплачує підприємство.

Путівку видано працівнику у червні 2011 року. Сума нарахованої зарплати за червень — 5000 грн.

 

Таблиця 6.

Облік видачі дитячої путівки в разі, якщо Фонд перераховує кошти ДОЗ

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (витрати)

дебет

кредит

1. Перераховано кошти ДОЗ

685/ДОЗ

311

3202,00

Витрат немає, оскільки підприємство не придбаває путівку, а оплачує тільки частину її вартості.

2. Отримано путівку

025

4000,00

3. Видано путівку працівнику для його дитини

025

4000,00

4. Нараховано працівнику (адмінперсонал) оподатковуваний дохід у вигляді вартості путівки
(3202 х 1,176471)

92

661

3767,06

3767,06

5. Перераховано ЄВС та ПДФО (у строки, установлені для натуроплати):

— ЄВС у частині нарахувань
(3767,06 х 36,9 %)

657

311

1390,05

— ПДФО
(3767,06 х 15 %)

641

311

565,06

6. Списано заборгованість ДОЗ на розрахунки з працівником

661

685/ДОЗ

3202,00

7. Нараховано зарплату працівнику за червень

92

661

5000,00

5000 ,00

8. Нараховано внески на соцстрахування
(5000 + 3767,06) х 36,9 %

92

657

3235,05

3235,05

9. Утримано внески на соцстрахування
(5000 + 3767,06) х 3,6 %

661

657

315,61

10. Утримано ПДФО
(5000 + 3767,06 - 315,61) х 15 %

661

641

1267,72

11. Виплачено зарплату працівнику
(5000 + 3767,06 - 3202 - 315,61 - 1267,72)

661

301

3981,73

 

У ф. № 1ДФ

показується (у частині доходів працівника за червень):

— з ознакою доходу «156» (путівки за рахунок Фонду або профспілки) — сума 798,00 грн., у графах 4 і 4а ставляться нулі;

— з ознакою доходу «101» (зарплата) — сума в розмірі 8767,06 грн., у графах 4 і 4а — сума 1267,72 грн.

Увага!

Якщо дитина провела в ДОЗ не цілу зміну, а меншу кількість днів, то страхувальнику жодних перерахунків здійснювати не потрібно. При такому варіанті фінансування перед Фондом звітує ДОЗ, що надає фактичні дані після закінчення кожної зміни. На підставі цих даних коригуються розрахунки між Фондом і ДОЗ.

 

Фонд перераховує кошти страхувальнику

Приклад 3

. Підприємство придбало дитячу путівку до санаторію на 21 календарний день вартістю 4000 грн. (без ПДВ) з подальшим відшкодуванням частини цих витрат за рахунок коштів Фонду в межах Норм № 17 (у сумі 798 грн.). Грошові кошти було зараховано Фондом на поточний рахунок страхувальника.

При цьому припустимо, що решту вартості путівки (3202 грн.) оплачує працівник.

У

ф. № 1ДФ відображається лише частина вартості путівки, що фінансується за рахунок коштів Фонду (798,00 грн.), з ознакою доходу «156» із проставлянням у графах 4 і 4а нулів.

 

Таблиця 7.

Облік видачі дитячої путівки в разі, якщо Фонд перераховує кошти страхувальнику

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1. Отримано від Фонду кошти для фінансування закупівлі путівок (ряд. 10 табл. I ф. Ф4-ФСС з ТВП)

313

652

798,00

2. Перераховано грошові кошти ДОЗ в оплату за путівку:

— з поточного рахунка підприємства

371/ДОЗ

311

3202,00

— зі спецрахунка підприємства

371/ДОЗ

313

798,00

3. Отримано путівку від ДОЗ

331

685/ДОЗ

4000,00

685/ДОЗ

371/ДОЗ

4000,00

4. Видано путівку працівнику

377

331

4000,00

4000,00

4000,00

Згідно з п.п. 197.1.6 ПКУ звільняються від обкладення ПДВ операції поставки путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів.

5. Отримано грошові кошти від працівника в оплату за путівку

301

377

3202,00

6. Решту заборгованості працівника списано на розрахунки з Фондом у межах Норм № 17 та затвердженого Фондом кошторису (ряд. 6 табл. II ф. Ф4-ФСС з ТВП)

652

377

798,00

 

Увага!

Якщо дитина пробула в ДОЗ не всю зміну, а меншу кількість днів, то необхідно здійснити коригування розрахунків з Фондом у частині надміру профінансованих ним днів. При цьому відшкодування зарахованих за рахунок Фонду витрат, на наш погляд, правомірно покласти на одного з батьків дитини. У бухгалтерському обліку потрібно зробити записи:

img 1— на суму надміру профінансованих Фондом коштів методом «червоне сторно»;

Дт 301 (311) — Кт 377 — на суму внесених працівником коштів.

 

Фонд придбаває путівки повністю за свій рахунок

Приклад 4

. Підприємство отримало путівку в ДОЗ для дитини працівника безпосередньо у Фонді. Вартість путівки — 4000,00 грн. (без ПДВ). Працівник зобов'язаний оплатити 10 % вартості путівки.

Увага!

Якщо дитина пробула в ДОЗ не всю зміну, а меншу кількість днів, то необхідно здійснити коригування розрахунків із Фондом у частині надміру профінансованих ним днів. При цьому відшкодування зарахованих за рахунок Фонду витрат, на наш погляд, правомірно покласти на одного з батьків дитини. У бухгалтерському обліку потрібно зробити записи:

Дт 377 — Кт 652 — на суму надміру профінансованих Фондом коштів;

Дт 301 (311) — Кт 377 — на суму внесених працівником коштів.

 

Таблиця 8.

Облік видачі дитячої путівки в разі, якщо Фонд самостійно придбаває путівки

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1. Отримано путівку від Фонду

025

4000,00

2. Унесено працівником до каси 10 % вартості путівки

301

377

400,00

Доходи страхувальник не відображає, оскільки кошти не залишаються в його розпорядженні, а підлягають перерахуванню до Фонду.

3. Видано путівку працівнику

025

4000,00

4. Списано розрахунки з працівником на заборгованість перед Фондом

377

652

400,00

5. Перераховано грошові кошти Фонду

652

311

400,00

Ця сума не включається до витрат страхувальника, оскільки ці витрати несе працівник.

 

ПУТІВКИ ЗА РАХУНОК ПІДПРИЄМСТВА

 

ПДФО та ЄВС

Підстави для надання

. Згідно зі ст. 145 КЗпП працівникам, які успішно та сумлінно виконують свої трудові обов'язки, першочергово надаються переваги та пільги у сфері соціально-культурного і житлово-побутового обслуговування (путівки до санаторіїв та будинків відпочинку, поліпшення житлових умов тощо). Отже, роботодавець за справедливістю має заохочувати безкоштовними (або зі знижкою) путівками насамперед сумлінних працівників. А вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до 14 років або дітей-інвалідів, претендують на путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах (ст. 185 КЗпП).

Але перш за все попередимо роботодавця, який має намір заохотити свого працівника путівкою до санаторно-курортної установи з повною або частковою оплатою за свої кошти, — це загрожує йому чималим податковим навантаженням.

ПДФО

. Для цілей обкладення ПДФО видана працівнику путівка прирівнюється до його доходу у вигляді заробітної плати: згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 вартість путівок працівникам та членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, входять до фонду оплати. Видачу путівки, як правило, передбачено трудовим договором (колективним або індивідуальним). З цього випливає, що вартість путівки необхідно враховувати при порівнянні з граничною величиною доходу, що дає право на ПСП (у 2011 році — 1320 грн.). Отже, якщо працівник має право на ПСП, у місяці видачі путівки він може втратити право на неї, що також не зовсім приємно.

Зазначимо дещо про

ф. № 1ДФ. ДПАУ вважає (див. консультацію «Допоміжна таблиця щодо заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2011, № 9, с. 20), що вартість путівок, виданих працівнику (які частково чи повністю оплачує роботодавець), слід наводити з ознакою доходу «126» (додаткове благо). Ми вважаємо інакше: якщо путівка видається працівнику згідно з нормами колективного чи індивідуального трудового договору, то дохід у вигляді вартості путівки розцінюється як «зарплата» (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5). Тому її слід відображати з ознакою доходу «101».

Крім того, вважаємо, що оподатковуваний дохід працівника при видачі йому путівки потрібно розраховувати із застосуванням «натурального» коефіцієнта (1,176471), оскільки в цьому випадку має місце нарахування доходу в негрошовій формі: працівнику видається путівка певної вартості та з неї ніяк не можна виділити деяку суму як ПДФО. Так, відповідно до

п. 164.5 ПКУ при нарахуванні (наданні) доходів у будь-якій негрошовій формі (а путівка це, по суті, і є дохід у негрошовій формі) базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами*, помножена на коефіцієнт 1,176471 (у цьому пункті наведено розрахункову формулу, а ми вказали вже обчислене значення коефіцієнта для ставки ПДФО 15 %).

* До 01.01.13 р. звичайна ціна визначається відповідно до п. 1.20 Закону про податок на прибуток, з 01.01.13 р. — ст. 39 ПКУ.

Як уже зазначалося, путівка — це дохід у негрошовій формі, тому згідно з п.п. 168.1.4 ПКУ при виплаті такого доходу ПДФО сплачується до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем надання путівки працівнику.

ЄВС

. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄВС база нарахування ЄВС, зокрема, включає, суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, що складаються з основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно із Законом про оплату праці.

Оскільки вартість путівок працівникам та членам їх сімей входить до фонду оплати праці відповідно до

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5, з їх вартості нараховується та утримується ЄВС за ставками, передбаченими для зарплати. При цьому базу для справляння визначаємо з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

І не забуваємо про застосування граничної величини бази для нарахування ЄВС, що дорівнює

15 ПМПО , яку застосовуємо до місячного доходу, у тому числі з урахуванням вартості путівки.

Сплачувати ЄВС у частині нарахувань потрібно одночасно з наданням путівки працівнику (у день її видачі), а в частині утримань — не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем.

Щомісячний додаток 4 при видачі путівки заповнюємо, як і при нарахуванні зарплати, одним рядком.

 

Податок на прибуток та ПДВ

Податок на прибуток

. Якщо ви придбали путівку для працівника, то при наданні її щасливому одержувачу виходить, що ви її перепродаєте. Саме перепродаєте, а не даруєте, тому що як «авансовий платіж» за путівку отримали якісну працю свого працівника. Тому, на наш погляд, ця операція для цілей обкладення податком на прибуток має ознаки бартерної.

Згідно з

п.п. 14.1.10 ПКУ бартерна (товарообмінна) операція — господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) в негрошовій формі в межах одного договору.

Вартість придбаної путівки підприємство може включити до витрат операційної діяльності на підставі

п.п. 138.1.1 ПКУ як собівартість реалізованих товарів. При цьому згідно з п. 138.4 ПКУ витрати, що формують собівартість реалізованих товарів (путівки), визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів (у періоді видачі путівки працівнику).

Доходи від бартерної операції підприємства (за «продаж» путівки працівнику) виникають на підставі

п. 135.4.1 ПКУ як дохід від операційної діяльності від реалізації товарів. Пам'ятаймо про те, що і доходи, і витрати від здійснення бартерної операції визначаються за договірними цінами, але не нижче (вище) за звичайні ціни (п. 153.10 ПКУ).

Крім того, вартість путівки може потрапити до складу витрат ще й у складі витрат на оплату праці на підставі

п. 142.1 ПКУ (оскільки вона входить до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5*).

* Докладніше про податкові вимоги до зарплатних витрат див. у коментарі «Немає колдоговору — немає витрат щодо зарплати? ДПАУ змінює свою позицію та не хоче визнавати витрати з 1 квітня» до листа ДПАУ від 27.04.11 р. № 11957/7/15-0317 // «БТ», 2011, № 23, с. 7.

ЄВС, нарахований на вартість путівки, оплачену підприємством, уключається до витрат підприємства на підставі п. 143.1 і п.п. 138.10.4 ПКУ.

ПДВ

. Під час придбання путівки підприємство має право на податковий кредит, а при її видачі працівнику зобов'язане нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за ставкою 20 %.

Згідно з

п. 185.1 ПКУ об'єктом обкладення ПДВ є, зокрема, операції з поставки товарів**, місце поставки яких розташоване на митній території України.

** Згідно з п.п. 14.1.191 ПКУ поставка товарів — будь-яка передача права на розпорядження товарами як власника, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також поставка товарів за рішенням суду.

Ми вже з'ясували, що надання путівки працівнику має ознаки бартерної операції. Податкові зобов'язання за такою операцією необхідно визначати з урахуванням «бартерного» п. 189.1 ПКУ, який вимагає при бартері визначати базу обкладення ПДВ виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче за звичайні ціни.

Виняток становлять операції з поставки путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів, що звільняються від обкладення ПДВ згідно з п.п. 197.1.6 ПКУ. Путівку на таких осіб підприємство придбаває без ПДВ і відповідно при видачі її працівнику для його дитини зобов'язання з ПДВ нараховувати не потрібно. При цьому в підприємства виникає необхідність подання Звіту про суми податкових пільг за формою додатка до Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233.

Вважаємо: за наявності податкової накладної підприємство має право відобразити податковий кредит з ПДВ, сплачений у складі вартості путівки, оскільки податковий кредит звітного періоду складається із сум податку, нарахованих (сплачених) у зв'язку з придбанням товарів та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (

п. 198.3 ПКУ).

Ураховуючи все викладене вище, рекомендуємо уникати безкоштовної видачі путівки працівнику. Для того щоб зменшити податкове навантаження і при цьому де-факто все-таки оплатити путівку працівнику, можна застосувати один з таких способів:

1) видати працівнику НБД на суму, в якій підприємство планує оплатити путівку працівнику. Потім працівник уносить до каси або через банк на поточний рахунок підприємства повну вартість путівки. Оскільки працівник самостійно оплатить усю вартість путівки, то й оподатковуваного доходу у вигляді зарплати в нього не виникне. При цьому варіанті підприємство, як мінімум, зекономить на сплаті ЄВС та ПДФО (згідно з

п.п. 170.7.3 ПКУ у 2011 році НБД у межах 1320 грн. із розрахунку на рік не обкладається ПДФО);

2) працівник самостійно придбаває путівки, а підприємство повністю або частково компенсує понесені ним витрати. При цьому визначати цю виплату як «компенсацію вартості путівки» не варто, оскільки така сума потрапляє до фонду оплати праці згідно з

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5. Виплату краще оформити як НБД.

Крім того, підприємство може допомогти працівнику оплатити путівку, видавши йому безпроцентну позику, яку він поступово повертатиме.

У табл. 9 наведемо інформацію про те, які податкові наслідки чекають на підприємство при різних варіантах оплати путівки для працівника. Припустимо, путівка вартістю 5400 грн. (у тому числі ПДВ — 900 грн.) повністю оплачується за рахунок підприємства.

 

Таблиця 9.

Податкові наслідки при різних варіантах оплати підприємством путівки для працівника

Спосіб оплати

Податок на прибуток

ПДВ

ПДФО
(ознака доходу)

ЄВС
(нарахування/утримання)

1. Закупівля путівки підприємством та видача її працівнику безкоштовно (путівка — дохід у вигляді зарплати)

Витрати = 4500
Доходи = 4500
Витрати (зарплата) = 6352,94(1)

ПК = 900
ПЗ = 900

+ («101»)
утримується з нарахованого доходу у вигляді зарплати, що включає й вартість путівки з урахуванням коефіцієнта

+
як із зарплати

2. Придбання путівки працівником з виплатою йому компенсації її вартості роботодавцем

Витрати (5400 грн.)

+ («101»)
утримується з нарахованого доходу у вигляді зарплати, що включає і компенсацію за путівку

+
як із зарплати

3. Придбання путівки працівником. Підприємство виплачує працівнику НБД (як компенсацію вартості путівки)

+ («127»)
або
-
169»)
(НБД не обкладається ПДФО в розмірі 1320 грн. сукупно з розрахунку на рік)

4. Путівку придбаває підприємство, видає її працівнику за повну вартість. При цьому для оплати путівки працівнику видається НБД

Витрати = 4500
Доходи = 4500

ПК = 900
ПЗ = 900

(1)

Дохід у вигляді зарплати визначається з урахуванням коефіцієнта (1,176471) : 5400 х 1,176471 = 6352,94 (грн.).

 

На прикладі розглянемо, як відобразити в бухгалтерському та податковому обліку придбання і видачу путівки для працівника (див. табл. 10).

Приклад 5.

Підприємство придбало путівку до будинку відпочинку вартістю 6900 грн. (у тому числі ПДВ — 1150 грн.) та видало її працівнику. Працівник оплачує 30 % вартості путівки. У місяці видачі путівки працівнику нараховано зарплату в сумі 3000 грн.

 

Таблиця 10.

Відображення придбання та видачі путівки за рахунок підприємства в обліку

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

витрати

доходи

1

2

3

4

5

6

1. Перераховано кошти будинку відпочинку

371/БВ

311

6900,00

2. Суму ПДВ уключено до податкового кредиту (за наявності податкової накладної)

641

644

1150,00

3. Отримано путівку

331

685/БВ

5750,00

4. Списано суму ПДВ

644

685/БВ

1150,00

5. Здійснено залік заборгованостей

685/БВ

371/БВ

6900,00

6. Видано путівку працівнику:

— відображено суму без ПДВ

377

331

5750,00

5750,00

5750,00

— нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

377

641

1150,00

7. Нараховано працівнику (адмінперсонал) оподатковуваний дохід у вигляді частини вартості путівки, що не компенсується працівником
(6900 х 70 % х 1,176471)

92

661

5682,35

5682,35

8. Списано частину вартості путівки, що оплачується за рахунок коштів підприємства, у рахунок розрахунків з працівником (6900 х 70 %)

661

377

4830,00

9. Перераховано ЄВС та ПДФО (у строки, установлені для натуроплати):

— ЄВС у частині нарахування (5682,35 х 36,9 %(1))

657

311

2096,79

 

 

— ПДФО (5682,35 х 15 %)

641

311

852,35

10. Нараховано зарплату працівнику

92

661

3000,00

11. Нараховано ЄВС (8682,35 х 36,9 %)

92

657

3203,79

3203,79

12. Утримано ЄВС (8682,35 х 3,6 %)

661

657

312,56

13. Утримано ПДФО (8682,35 - 312,56) х 15 %)

661

641

1255,47

14. Виплачено зарплату працівнику (8682,35 - 4830,00 - 312,56 - 1255,47)

661

301

2284,32

15. Унесено працівником оплату частини вартості путівки (6900 х 30 %)

301

377

2070,00

(1)

Розмір прийнято умовно.

 

ПУТІВКИ ВІД ПРОФСПІЛКИ

Чинним законодавством передбачено пільгу з ПДФО при наданні путівок за рахунок профспілки. Так, згідно з

п.п. 165.1.35 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України для платника податків та/або його дітей віком до 18 років, що надаються йому безкоштовно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податків — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Отже, члену профспілки цією профспілкою можуть надаватися безкоштовні (або з частковою оплатою) путівки на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України безпосередньо для нього та окремо для його дітей віком до 18 років без обкладення ПДФО. У всіх інших випадках (путівку надано не члену профспілки, у тому числі дружині працівника, яка не є членом профспілки) з вартості путівки в частині, що оплачується профспілкою, необхідно утримати ПДФО за ставкою 15 % (17 %). Саме такий висновок зроблено ДПАУ в

листі від 24.05.06 р. № 5795/6/17-0716. А в листі від 15.03.05 р. № 2133/6/17-3116 ДПАУ цілком справедливо зауважила, що пільга щодо податку на доходи діє незалежно від джерел, за рахунок яких профспілка придбала путівки (за рахунок членських внесків або за рахунок відрахувань роботодавця). Варто зазначити: при перевірці податкові органи звертають увагу на те, що можливість видачі путівок без оплати або з частковою оплатою має бути зафіксовано у статуті профспілки та передбачено кошторисом витрат на поточний рік. Інакше податкові органи розцінюють видачу путівок як операцію, не передбачену статутом профспілки, та вимагають обкладення її податком на доходи.

Частина вартості путівки, оплачена профспілковою організацією, що не обкладається ПДФО, відображається у

ф. № 1ДФ з ознакою доходу «156».

У наданні путівок від профспілки підприємство жодної участі не бере, тому в його бухгалтерському та податковому обліку ця операція не відображається. Виняток становлять підприємства, що перераховують профспілці грошові кошти, за які профспілка придбаває путівки. Згідно з

п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ до інших витрат звичайної діяльності включаються суми коштів, перераховані роботодавцями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, передбачені колективними договорами (угодами) відповідно до Закону про профспілки, у межах 4 % оподатковуваного прибутку за попередній звітний рік. Ці грошові кошти можна розцінити як благодійну допомогу і на підставі п.п. «б» п.п. 138.10.6 ПКУ включити до складу витрат.

При цьому в разі, якщо за результатами попереднього звітного року платником податків отримано від’ємний результат об'єкта оподаткування, то сума коштів, що перераховується, визначається з урахуванням оподатковуваного прибутку, отриманого в році, що передує року декларування такого річного від’ємного значення, але не раніше ніж за чотири попередні звітні роки.

Також дещо зазначимо про ПДВ. Згідно з

п. 185.1 ПКУ поставка путівок профспілкою своїм членам є операцією, що оподатковується за ставкою 20 % (за винятком пільги за п.п. 197.1.6 ПКУ для путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів). У зв'язку з цим, якщо профспілка є платником ПДВ, то вона має нарахувати податкові зобов'язання виходячи зі звичайних цін при видачі путівок фізичним особам.

Профспілкова організація відповідно до вимог

п. 181.1 ПКУ має зареєструватися платником ПДВ, якщо сума від здійснення оподатковуваних операцій протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищить 300000 грн. (без урахування ПДВ).

На цьому завершуємо нашу Тему та бажаємо кожному підприємству мати можливість організувати відпочинок та оздоровлення своїх працівників не лише за рахунок Фонду чи профспілки, а й за свої гроші.

 

Документи і скорочення Теми

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Закон про ЄВС

— Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон про оплату праці

— Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про профспілки

— Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV.

Порядок № 12

— Порядок отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду від 25.02.09 р. № 12.

Порядок № 17

— Порядок фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду від 25.02.09 р. № 17.

Порядок № 4

— Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.11 р. № 4.

Норми № 17

— постанова Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих закладах оздоровлення на 2011 рік» від 04.03.11 р. № 17.

Інструкція № 455

— Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Постанова № 10

— постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про внесення змін до Порядку отримання застрахованими особами та членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.09 р. № 12» від 15.04.10 р. № 10.

Ф. № 1ДФ

— Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ), форму та порядок заповнення затверджено наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.

ЄВС

— єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

НБД

— нецільова благодійна допомога.

ПДФО

— податок на доходи фізичних осіб.

Фонд

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

«ВПСУ»

— журнал «Вісник податкової служби України».

ПМПО

— прожитковий мінімум для працездатних осіб
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі