Теми статей
Обрати теми

Щодо придбання бюджетною установою товарів у підприємців

Редакція БТ
Лист від 05.04.2011 р. № 4133/5/17-0716

ВИТРАТИ НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ:

заборона на придбання у підприємців-єдиноподатників не діє

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.04.11 р. № 4133/5/17-0716

«Щодо придбання бюджетною установою товарів у підприємців»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ дійшла висновку, що на бюджетні установи не розповсюджується заборона на включення до складу витрат вартості товарів/послуг, придбаних у фізичної особи — підприємця, яка сплачує єдиний податок. Підстави для такого висновку податківці вбачають у тому, що бюджетні установи не є платниками податку на прибуток підприємств.

Ми підтримуємо такий висновок податківців, однак його обґрунтування потребує деяких уточнень.

Нагадаємо, що з 01.04.11 р. згідно з

п.п. 139.1.12 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) до складу витрат платника податку на прибуток підприємств не включаються витрати, понесені у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, яка сплачує єдиний податок.

Ця норма поширюється на всіх платників податку на прибуток підприємств. Тут слід згадати, про положення

п.п. 133.1.4 ПКУ, який передбачає, що платниками податку на прибуток підприємств з числа резидентів є неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню відповідно до розд. III ПКУ. Згідно з п.п. «а» п. 157.1 ПКУ до неприбуткових установ та організацій віднесено органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи або організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Отже, бюджетні установи є платниками податку на прибуток. Однак для таких платників установлено особливий порядок оподаткування.

1. У

пп. 157.2 — 157.9 ПКУ визначено перелік доходів від основної діяльності, які звільнені від оподаткування.

2. У разі якщо неприбуткова організація отримує дохід із джерел, інших, ніж визначені

пп. 157.2 — 157.9 ПКУ, така неприбуткова організація зобов'язана сплатити податок на прибуток з прибутку, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, що зменшена на суму витрат, пов'язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів (абз. 2 п. 157.11 ПКУ).

Тому загальні правила визначення об'єкта оподаткування, передбачені у

ст. 134 ПКУ, на неприбуткові організації не поширюються. Відповідно і обмеження, установлені п.п. 139.1.12 ПКУ, не поширюються на неприбуткові організації навіть якщо вони будуть сплачувати податок на прибуток.

Крім того, у

листі, що коментується, ДПАУ навела перелік документів, які підтверджують види підприємницької діяльності, в межах яких із доходів, нарахованих за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги), не утримується податок на доходи фізичних осіб (п. 177.8 ПКУ).

На думку податківців, таким підтвердженням є копії:

— свідоцтва про державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, свідоцтва про сплату єдиного податку (для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування);

— довідки податкового органу, в якому підприємець знаходиться на податковому обліку, щодо заявлених ним виду/видів діяльності (відповідно до реєстраційної картки) та обраної системи оподаткування доходів, отриманих від здійснення підприємницької діяльності (для підприємців, які здійснюють діяльність відповідно до

ст. 177 ПКУ)*.

* Про таку довідку згадувалось у листі ДПАУ від 03.02.11 р. № 1085/к/17-0714 // «БТ», 2011, № 9, с. 11. Див. також статтю «Робота з підприємцями — податкові нюанси відносин з 2011 року» // «БТ», 2011, № 10, с. 30.

У зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.11 р. № 3205-VI («БТ», 2011, № 20, с. 4) такий перелік підтверджуючих документів втратив актуальність, адже замість свідоцтва про державну реєстрацію тепер використовується виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі