Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про сплату консолідованого податку згідно з нормами Податкового кодексу

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Повідомлення про сплату консолідованого податку згідно з нормами Податкового кодексу

 

Який порядок повідомлення податкових органів про сплату консолідованого податку в наступному році у зв'язку з набуттям чинності розділом III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до

абзацу другого п. 152.4 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платник податків, який має у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податків, територіальної громади, може прийняти рішення про сплату консолідованого податку і сплачувати податок до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів, а також до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, визначеним згідно з нормами розділу III ПКУ, причому зменшений на суму податку, сплаченого до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням відокремлених підрозділів.

Сума податку на прибуток відокремлених підрозділів за відповідний звітний (податковий) період визначається розрахунково виходячи із загальної суми податку, нарахованого платником податків та розподіленого пропорційно

питомій вазі суми витрат відокремлених підрозділів такого платника податку в загальній сумі витрат цього платника податків.

Отже, механізм консолідованої сплати податку на прибуток залишився без змін. Що стосується повідомлення податкових органів про рішення сплачувати податок консолідовано, то тут є деякі відмінності в термінах залежно від ситуації, які розглянемо далі.

Випадок 1: якщо на 1 січня в підприємства є філії.

Підприємство, що має філії, прийняло рішення про сплату податку на прибуток консолідовано. Щоб перейти на консолідовану сплату в наступному році, вам потрібно визначитися з цим до 1 липня поточного року (попереднього звітному), про що повідомити податкові органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням філій (відокремлених підрозділів). Форму Повідомлення платника податку про прийняття рішення щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства затверджено наказом ДПАУ від 24.01.11 р. № 36 (далі — Повідомлення).

Рішення про сплату консолідованого податку поширюватиметься також на відокремлені підрозділи, створені таким платником податку протягом будь-якого часу після повідомлення.

Випадок 2: якщо з початку року в підприємства немає філій.

Станом на 1 січня звітного року підприємство не має відокремлених підрозділів, але створює їх у будь-який час протягом такого звітного року. Це підприємство має право прийняти рішення про сплату консолідованого податку в такому звітному році. Платник податків повідомляє податкові органи про прийняття такого рішення протягом 20 днів з моменту його прийняття.

Якщо платник податків прийняв рішення сплачувати податок консолідовано та повідомив про це податкові органи, то це

рішення підтверджувати щороку не потрібно.

Випадок 3: якщо підприємство в першому кварталі 2011 року сплачувало податок на прибуток консолідовано.

Якщо платник податків у I кварталі 2011 року сплачував консолідований податок на прибуток, тобто згідно з п.п. 2.1.3 Закону про податок на прибуток* повідомив податкові органи про обраний порядок сплати податку на прибуток у 2011 році (до 01.07.10 р.), то таке повідомлення формально не можна розглядати як підставу для сплати консолідованого податку починаючи з II кварталу 2011 року.

* Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Справа в тому, що

п. 152.4 ПКУ регламентує новий механізм справляння податку на прибуток, і, формально кажучи, норми Закону про податок на прибуток на нього не поширюються, навіть якщо вони аналогічні нормам ПКУ.

Однак представники ДПАУ ліберально підійшли до вирішення цього питання, зазначивши, що додатково направляти Повідомлення немає необхідності (див. консультацію на с. 46 цього номера).

Зміна порядку сплати податку протягом звітного року не дозволяється

. При цьому платник податків та його відокремлені підрозділи подають до податкового органу за своїм місцезнаходженням Розрахунок податкових зобов'язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, форму якого затверджено тим самим наказом ДПАУ від 24.01.11 р. № 36.

Відповідальність за своєчасне та повне внесення сум податку до бюджету територіальної громади за місцезнаходженням відокремлених підрозділів несе платник податку, у складі якого перебувають такі відокремлені підрозділи.

Згідно з

останнім абзацом п. 152.4 ПКУ якщо платник податків, який прийняв рішення про сплату консолідованого податку, сплачує авансовий внесок з податку на прибуток із дивідендів відповідно до п.п. 153.3.2 ПКУ, такий авансовий внесок сплачується за місцезнаходженням юридичної особи та її відокремлених підрозділів пропорційно питомій вазі суми витрат відокремлених підрозділів, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, у загальній сумі таких витрат цього платника податків, визначених в останній податковій звітності, поданій таким платником податків.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі