Теми статей
Обрати теми

Про податковий розрахунок збору за спеціальне використання лісових ресурсів

Редакція БТ
Лист від 06.05.2011 р. № 12728/7/15-0817

ЛІСОВИЙ ТА ВОДНИЙ ЗБОРИ:

ДПАУ визначилась із порядком заповнення звітності

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.05.11 p. № 12728/7/15-0817

«Про податковий розрахунок збору за спеціальне використання лісових ресурсів»

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.06.11 р. № 16087/7/15-0817

«Щодо податкової декларації по збору за спеціальне використання води у 2011 році

»

 

ДПАУ у

листах, що коментуються, надала рекомендації платникам збору за спеціальне використання лісових ресурсів (далі — лісовий збір) та за спеціальне використання води (далі — збір за спецводокористування) щодо правил заповнення звітності з цих зборів.

1. Лісовий збір

. Так, зокрема у листі від 06.05.11 p. № 12728/7/15-0817 (далі — лист № 12728) податківці пояснили правила заповнення форми Податкового розрахунку збору за спеціальне використання лісових ресурсів, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1019 (далі — Податковий розрахунок). Ці рекомендації стосуються заповнення гр. 4 та 5 Податкового розрахунку, в яких відображається розподіл нарахованої суми лісового збору між місцевим та державним бюджетами (див. «Правила заповнення Податкового розрахунку).

 

Правила заповнення Податкового розрахунку

Витяг із листа № 12728

«При заповненні Податкового розрахунку збору за спеціальне використання лісових ресурсів (форма затверджена наказом ДПА України від 24.12.10 р. № 1019) вважаємо за необхідне рекомендувати платникам врахувати вищезазначені зміни і належні до сплати суми збору заносити:

— збір за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування: 50 відс. суми — до колонки 4 «до державного бюджету» та 50 відс. суми — до колонки 5 «до місцевого бюджету»;

— збір за спеціальне використання лісових ресурсів (крім збору за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування) до колонки 5 «до місцевого бюджету».

Колонка 3 «Усього нараховано збору» (в т. ч. рядка 22 «Нараховано збору за звітний квартал, усього») має дорівнювати сумі колонок 4 «до державного бюджету» та 5 «до місцевого бюджету».

 

Як бачите, податківці пропонують заповнювати

Податковий розрахунок у частині розподілу суми нарахованого лісового збору між місцевим та держаним бюджетом за принципом розподілу передбаченим у п. 2 ч. 2 ст. 29, п. 2 ч. 1 ст. 64, п. 2 ч. 1 ст. 66 та п. 3 ч. 1 ст. 69 Бюджетного кодексу України (далі — БКУ).

Тобто лісовий збір у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування, який розподіляється між місцевим і державним бюджетом порівну (50 % на 50 %), розподіляється між

гр. 4 та 5 Податкового розрахунку, а лісовий збір, нарахований в усіх інших випадках, який зараховується у повному обсязі (100 %) до місцевого бюджету, відображається у гр. 5 Податкового розрахунку.

Із наведених податківцями кодів бюджетної класифікації виходить, що сплачувати лісовий збір, напевно, доведеться не в тому порядку, як він розподілений у

Податковому розрахунку, а виходячи із категорії деревини:

— лісовий збір у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування, на рахунок, який відкритий за кодом бюджетної класифікації 13010100 (такі суми між бюджетами будуть розподіляти органи держказначейства);

— лісовий збір у частині іншої деревини — на рахунок, який відкритий за кодом бюджетної класифікації 13010200.

2. Спецводокористування

. У листі від 09.06.11 р. №16087/7/15-0817 (далі — лист № 16087) податківці зробили аналогічний висновок, що і в листі № 12728, але щодо порядку заповнення Податкових декларацій із збору за спецводокористування. У цьому листі податківці підтвердили озвучений нами у статті «Збір за спецводокористування: що потрібно знати для подання звітності за І квартал 2011 року» // «БТ», 2011, № 17, с. 22 порядок заповнення граф, у яких відображається розподіл збору між бюджетами у Податковій декларації із збору за спецводокористування (див. «Правила заповнення Податкової декларації»).

 

Правила заповнення Податкової декларації

Витяг із листа № 16087

У колонці 10 «до державного бюджету» податкової декларації (перерахунку) збору за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води, колонці 6 податкової декларації (перерахунку) збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики та колонці 7 податкової декларації (перерахунку) збору за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (крім стоянкових та службово-допоміжних суден) слід зазначати 50 відсотків від загальної нарахованої суми збору за використання води державного значення.

У колонці 11 «до місцевих бюджетів» податкової декларації (перерахунку) збору за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар'єрної, шахтної, дренажної води; колонці 7 податкової декларації (перерахунку) збору за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики та колонці 8 декларації (перерахунку) збору за спеціальне використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (крім стоянкових та службово-допоміжних суден) слід зазначати 50 відсотків від загальної нарахованої суми збору за використання води державного значення та всю нараховану суму за використання води місцевого значення.

Таким чином, значення колонки «Усього нараховано збору» повинно складатись з суми значень колонок «до державного бюджету» та «до місцевих бюджетів».

 

Як бачимо, податківці пропонують, як ми і прогнозували, відображати у

Податкових деклараціях нарахований збір за спецводокористування спираючись на норми БКУ. Тобто при використанні водних об’єктів загальнодержавного значення збір слід розподіляти між графами, де вказуються дані про суму нарахованого збору до державного і місцевого бюджету порівну (50 % на 50 %), а при використанні водних об’єктів місцевого значення — весь збір (100 %) слід вказувати у графах, в яких відображається сума, що має бути віднесена до місцевого бюджету.

Що стосується сплати до бюджетів збору за спецводокористування, то, як і у випадку із лісовим збором, його доведеться сплачувати не за тією методикою, за якою відбувався розподіл збору у

Податковій декларації.

Як випливає із кодів бюджетної класифікації, наведеної у

листі № 16087, сплачувати збір за спецводокористування потрібно за спеціальне використання води:

— водних об’єктів загальнодержавного значення на рахунок, який відкритий за кодом бюджетної класифікації 13020100 (такі суми між бюджетами будуть розподіляти органи держказначейства);

— водних об’єктів місцевого значення на рахунок, який відкритий за кодом бюджетної класифікації 13020200;

— для гідроенергетики на рахунок, який відкритий за кодом бюджетної класифікації 13020300 (розподіл здійснить держказначейство);

— житлово-комунальними господарствами на рахунок, який відкритий за кодом бюджетної класифікації 13020400 (розподіл здійснить держказначейство);

— для потреб водного транспорту на рахунок, який відкритий за кодом бюджетної класифікації 13020600 (розподіл здійснить держказначейство).

Хоч застосування різних принципів при заповненні звітності і при сплаті лісового збору та збору за спецводокористування створює певні незручності для платників, до них доведеться звикнути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі