Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку координації проведення планових виїзних перевірок органами виконавчої влади, уповноваженими здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів

Редакція БТ
Постанова від 27.12.2010 р. № 1234

ПЛАНОВІ ВИЇЗНІ ПЕРЕВІРКИ:

затверджено порядок координації їх проведення

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.10 р. № 1234

«Про затвердження Порядку координації проведення планових виїзних перевірок органами виконавчої влади, уповноваженими здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів»

 

Згідно з

п. 77.5 ПКУ* у разі планування різними контролюючими органами у звітному періоді проведення перевірки того самого платника податків така перевірка проводиться зазначеними органами одночасно. При цьому на Кабмін покладено обов’язок затвердити порядок координації таких перевірок.

* Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

Постановою

, що коментується, Кабмін на виконання п. 77.5 ПКУ і ст. 11 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-XII затвердив Порядок координації проведення планових виїзних перевірок органами виконавчої влади, уповноваженими здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів (далі — Порядок).

Планування перевірок

. Органи фінансового контролю** самостійно щокварталу формують плани проведення таких перевірок та ревізій державного фінансового контролю за місцезнаходженням підприємства або місцем розташування об’єкта права власності, щодо якого проводиться перевірка (п. 2 Порядку).

** Органи виконавчої влади, уповноважені здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів, проводити планові виїзні перевірки, а також інші органи виконавчої влади, які проводять ревізії державного фінансового контролю.

Координація перевірок

. Якщо різні органи фінансового контролю запланували проведення у звітному періоді перевірки того самого підприємства, така перевірка проводиться цими органами одночасно (п. 77.5 ПКУ, п. 3 Порядку). Плани перевірок погоджуються до 20 числа останнього місяця поточного кварталу з відповідним органом ДПС. Зміни, що вносяться до планів перевірок, у разі одночасного їх проведення погоджуються з відповідним органом фінансового контролю (п. 4 Порядку).

Органи ДПС

інформують не пізніше ніж за 10 днів до початку проведення перевірки суб’єкта господарювання та органи фінансового контролю про дату її початку (п. 5 Порядку, саме такий строк повідомлення про документальну планову перевірку встановлено і п. 77.4 ПКУ). У разі неможливості з обґрунтованих причин одночасного проведення органами фінансового контролю перевірки така перевірка проводиться за згодою суб’єкта господарювання в погоджені з ним строки за умови, що це не перешкоджає здійсненню господарської діяльності.

При виявленні під час проведення перевірок фактів, що свідчать про можливі порушення законодавства, інформація про такі факти надається органу фінансового контролю відповідно до його компетенції (

п. 6 Порядку).

Керівник відповідного органу фінансового контролю несе персональну відповідальність за виконання плану перевірок та має забезпечити участь необхідної кількості посадових осіб у їх проведенні (

п. 7 Порядку).

Як бачимо,

Порядок має формальний характер, декларуючи загальні положення, хоча в самому тексті (п. 1) зазначено таке: «…визначає механізм проведення планових виїзних перевірок органами виконавчої влади, уповноваженими здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів, а також ревізій державного фінансового контролю». Власне механізм проведення таких перевірок буде визначено нормативно-правовими актами органів виконавчої влади, які уповноважені здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів суб’єктами господарювання. Постановою, що коментується, Кабмін зобов’язав відповідні органи видати ці нормативно-правові акти в місячний строк. Про їх видання ми вас поінформуємо на сторінках газети.

Постанова

, що коментується, набрала чинності з 06.01.11 р., а її попередник — постанова КМУ «Про затвердження Порядку координації проведення планових виїзних перевірок органами виконавчої влади, уповноваженими здійснювати контроль за нарахуванням і сплатою податків та зборів (обов’язкових платежів)» від 21.07.05 р. № 619 — більше не діє.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі