Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 25.01.2011 р. № 41

ДЕКЛАРАЦІЯ З ПДВ:

ДПАУ затвердила нову форму

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 25.01.11 р. № 41

«Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ затвердила нові форми звітності з ПДВ та Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість (далі — Порядок), відповідно, втрачають чинність накази ДПАУ, якими були затверджені документи-попередники.

1. Коли запроваджується нова звітність.

Перше запитання, що виникає у зв’язку зі зміною форми будь-якої звітності: з якого періоду потрібно застосовувати нові форми?

Платники ПДВ «зі стажем» добре пам’ятають практику запровадження оновлених форм декларації з ПДВ, коли податківці відразу ж після набрання чинності новою формою (посередині строку подання звітності) вимагали подавати декларацію на нових бланках, навіть коли зміни були суто технічні, наприклад, слово «назва» замінювалось на слово «найменування».

Цього разу податківці будуть дотримуватись вимог

п. 46.6 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), де передбачено, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Підстави для такого висновку дає не лише норма ПКУ (адже аналогічна норма була передбачена і в Законі № 2181*, однак ігнорувалась податківцями), а й лист ДПАУ від 01.03.11 р. № 5799/7/16-1117, у якому зазначено, що оскільки наказ, що коментується, скоріше за все, буде офіційно оприлюднено у березні, то застосовувати нові форми потрібно буде при складанні декларації з ПДВ за березень та I квартал 2011 року. Таким чином, за лютий 2011 року можна буде подати «старі» форми декларацій з ПДВ.

* Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

2. Перелік форм звітності

. Радикальних змін у переліку форм звітності не відбулося. Як і раніше, будуть використовуватись такі форми декларацій:

податкова декларація з податку на додану вартість;

податкова декларація з податку на додану вартість (скорочена);

податкова декларація з податку на додану вартість (спеціальна);

податкова декларація з податку на додану вартість (переробного підприємства).

А також форми уточнюючих розрахунків:

уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок до «загальної» декларації;

уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до статті 209 розділу V Кодексу) до скороченої декларації;

уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до пункту 209.18 статті 209 розділу V Кодексу) до спеціальної декларації;

уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (щодо діяльності відповідно до пункту 1 підрозділу 2 розділу XX Кодексу) до декларації переробного підприємства.

Крім того, з’явилась нова форма:

розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, який відповідно до п. 208.4 ПКУ будуть використовувати неплатники ПДВ для нарахування ПДВ за послугами, отриманими від нерезидентів (п. 180.2 ПКУ).

3. Зміни у звітності

. Форми декларацій та додатків, які будуть надаватись разом з ними, змінились досить суттєво. Зокрема, крім «звичних» додатків 1 — 5 до «загальної» декларації, з’явились нові додатки:

— додаток 6 «

Довідка (Д6)» — буде подаватись у разі здійснення операцій, що не є об’єктом оподаткування, операції з постачання послуг за межами митної території України, операції, які звільнені від оподаткування, а також підприємствами (організаціями) інвалідів;

— додаток 7 «

Розрахунок (перерахунок) частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами, необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями (Д7)» — буде подаватись у разі здійснення розподілу податкового кредиту між оподатковуваними та звільненими/неоподатковуваними операціями;

— додаток 8 «

Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8)» — раніше така заява подавалась у довільній формі, тепер буде подаватись за встановленою формою.

Крім того, варто відзначити, що відповідно до

п. 9 розділу I «Загальні положення» Порядку до податкової звітності з ПДВ віднесено «копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді».

Читачі, які передплатили наше видання у комплекті з бланками, отримають нові форми звітності з ПДВ уже у березневому комплекті бланків.

Порядок заповнення нових форм ми розглянемо в одному з найближчих номерів нашої газети, тож, слідкуйте за публікаціями.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки цього номера не опублікований).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі