Теми статей
Обрати теми

Щодо надання послуг сільськогосподарськими підприємствами

Редакція БТ
Лист від 04.02.2011 р. № 3052/7/16-1417

НЕ ВСІ СІЛЬГОСППОСЛУГИ

підпадають під дію спецрежиму з ПДВ — позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.02.11 р. № 3052/7/16-1417

«Щодо надання послуг сільськогосподарськими підприємствами»

 

Нагадаємо, що наприкінці 2010 року податківці у

листі від 19.10.10 р. № 22219/7/16-1417* дійшли висновку: послуги, надані третій особі (іншому суб’єкту господарювання), не можуть бути віднесені до сільськогосподарської діяльності, на яку можуть розповсюджувався норми ст. 81 Закону про ПДВ**. Тобто, іншими словами, на такі послуги, на думку ДПАУ, не розповсюджувалася дія спецрежиму з ПДВ. Ми з такою позицією податківців не погоджувалися, про що вказували у коментарі до згаданого вище листа ДПАУ.

* Див. ком. «Сільгосппослуги, які надаються третім особам, на думку ДПАУ, не підпадають під дію спецрежиму з ПДВ» // «БТ», 2010, № 48, с. 5.

** Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (втратив чинність).

З 01.01.11 р.

Закон про ПДВ втратив чинність. Тепер роботу на спецрежимі з ПДВ регулює ст. 209 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). У результаті щодо питання розповсюдження дії спецрежиму з ПДВ на послуги, надані третім особам, відбулися кардинальні зміни.

Відповідно до

п.п. 209.15.2 ПКУ до діяльності у сфері сільського господарства відноситься не тільки виробництво продукції рослинництва та виробництво продукції тваринництва (як було раніше), а й надання послуг іншим сільськогосподарським підприємствам з використанням сільськогосподарської техніки, крім надання її у фінансову оренду (лізинг). Тобто з 01.01.11 р. на сільгосппослуги, надані третім особам, розповсюджується дія спецрежиму з ПДВ.

У зв’язку з такими змінами у порядку оподаткування сільгосппослуг ДПАУ у

листі, що коментується, нічого не залишалося, як визнати, що на сільгосппослуги розповсюджується дія спецрежиму з ПДВ. Але, проаналізувавши терміни, які наведені у ст. 209 ПКУ, податківці дійшли висновку, що не всі послуги, які надаються сільгосппідприємством, підпадають під дію спецрежиму (див. «Сільгосппослуги, на які розповсюджується спецрежим з ПДВ»).

 

Сільгосппослуги, на які розповсюджується спецрежим з ПДВ

Витяг із листа, що коментується

«Перелік послуг, які можуть надаватись сільськогосподарськими підприємствами у межах діяльності у сфері сільського господарства, вказано в підпунктах 209.17.14 та 209.17.15 пункту 209.17 статті 209 Кодексу:

— надання послуг у рослинництві, облаштування ландшафту (01.41.0 КВЕД);

— надання послуг у тваринництві (01.42.0 КВЕД).

Таким чином, обсяги постачання перелічених послуг, що надані суб’єктами спеціального режиму оподаткування в умовах дії Кодексу іншим сільськогосподарським підприємствам — суб’єктам спеціального режиму оподаткування з використанням сільськогосподарської техніки, відображаються у податковій декларації з ПДВ, в якій відображаються результати діяльності з постачання сільськогосподарської продукції, а обсяги постачання сільськогосподарських послуг, наданих іншим суб’єктам господарювання, які не є суб’єктами спеціального режиму оподаткування, або наданих без використання сільськогосподарської техніки, відображаються суб’єктами спеціального режиму оподаткування у податковій декларації з ПДВ, згідно з якою здійснюються розрахунки з бюджетом».

 

Отже, на думку ДПАУ, яка випливає з

листа, що коментується, спецрежим з ПДВ розповсюджується на сільгосппослуги лише при одночасному виконанні двох умов:

— послуга надається

сільгосппідприємству — суб’єкту спеціального режиму оподаткування;

— послуга надається з використанням

сільськогосподарської техніки.

Якщо хоч одна із цих вимог не виконується, то на такі сільгосппослуги спецрежим не розповсюджуватиметься, отже, такі послуги будуть оподатковуватися ПДВ у звичайному порядку.

Ми не згодні з позицією податківців у частині, що стосується визначення кола одержувачів сільгосппослуг.

На нашу думку, обмежувати перелік таких суб’єктів лише

сільгосппідприємствами, які обрали спецрежим з ПДВ неправильно. У п.п. 209.15.2 ПКУ, яким урегульовано розповсюдження спецрежиму з ПДВ на сільгосппослуги, говориться не про надання послуг лише сільгосппідприємствам, які є суб’єктами спецрежиму з ПДВ, а про надання таких послуг усім суб’єктам господарювання, які вважаються сільгосппідприємствами.

Нагадаємо, що згідно з

п. 209.1 ПКУ, під сільгосппідприємством розуміють резидента, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства та відповідає критеріям, установленим у п. 209.6 ПКУ. Тобто основною діяльністю його є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.

Тобто, на нашу думку, спецрежим з ПДВ розповсюджується на сільгосппослуги, надані з використанням сільськогосподарської техніки, суб’єктам господарювання,

які:

вважаються сільгосппідприємствами і обрали спецрежм з ПДВ;

вважаються сільгосппідприємствами (дотримуються всіх критеріїв, наведених у п. 209.1 ПКУ), але не обрали спецрежим з ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі