Теми статей
Обрати теми

Про перерахування ПДФО та подання звітності

Редакція БТ
Лист від 03.02.2011 р. № 2373/6/17-0215

ПОДАТОК НА ДОХОДИ ТА ФІЛІЇ:

хто та куди сплачує податок і подає звітність за підрозділ підприємства

 

Лист Державної податкової служби України від 03.02.11 р. № 2373/6/17-0215

«Про перерахування ПДФО та подання звітності»

 

У цьому

листі ДПАУ роз’яснює порядок сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) підприємством за наявності в нього підрозділів.

З одного боку,

Податковий кодекс України (далі — ПКУ) містить, здавалося б, чітку вимогу про те, що суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу, а за невповноважений підрозділ усі обов’язки податкового агента виконує юридична особа (п.п. 168.4.3 ПКУ).

При цьому згідно з

п.п. 14.1.30 ПКУ визначення відокремленого підрозділу береться у значенні, наведеному в Цивільному кодексі України (далі — ЦКУ), у ст. 95 якого названо тільки два види відокремлених підрозділів підприємств — філії та представництва — і зазначено, що відомості про них уключаються до Єдиного державного реєстру (ЄДРПОУ).

Водночас в інших нормах

ПКУ (п.п. 14.1.180, в якому дано визначення податкового агента; п.п. 14.1.222, де дано визначення роботодавця) фігурують уже не тільки філії та представництва, а ще й відділення, а також «інші відокремлені підрозділи». Отже, стикування з ЦКУ тут досить умовне.

ДПАУ в сьогоднішньому

листі також звертає увагу на те, що всі відокремлені підрозділи підприємства має бути включено до Єдиного державного реєстру. Порядок сплати ПДФО за них досить чітко прописано у ПКУ (див. таблицю на с. 11).

Запитання ж виникають за наявності в підприємства

структурного підрозділу, відомості про який не внесено до Єдиного держреєстру. Найбільш спірним є питання про те, чи зобов’язане підприємство вносити відомості про структурний підрозділ, розташований за межами місцезнаходження юридичної особи, до Єдиного держреєстру. Очевидно, з позиції ЦКУ такий підрозділ можна розцінювати як відокремлений, а тому відомості про нього необхідно внести до Єдиного держреєстру. Непрямо з листа, що коментується, можна дійти висновку, що ДПАУ теж схиляється до такої позиції. Водночас чіткої відповіді на це запитання законодавство не містить, а тому такі підрозділи існують, а отже, й виникає запитання, куди сплачувати ПДФО із зарплати працівників такого підрозділу і як подавати звітність з ПДФО за цей підрозділ.

Із

листа, що коментується, можна зробити висновок: ДПАУ вважає, що сплачувати ПДФО з доходів працівників такого підрозділу (який апріорі є невповноваженим) юридична особа має до місцевого бюджету за місцезнаходженням підрозділу. Потрібно зазначити, що для такого висновку є певні підстави.

Згідно з

п.п. 168.4.1 ПКУ податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України (далі — БКУ). Причому цей порядок застосовується всіма юридичними особами, у тому числі такими, які мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами, яким у встановленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку.

Відповідно до

ч. 2 ст. 64 БКУ ПДФО, що сплачується податковим агентом — юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) або представництвом нерезидента — юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі. Ця норма вимагає від юридичної особи сплачувати ПДФО за місцем її знаходження (розташування). Отже, не можна виключати таке прочитання: якщо частина підприємства у вигляді його структурного підрозділу знаходиться (фактично розташована) на території іншої адміністративної одиниці, то ПДФО в частині доходів фізичних осіб, які працюють у цьому підрозділі, потрібно сплачувати за місцезнаходженням підрозділу.

На користь того, що за структурний підрозділ підприємство має перераховувати ПДФО до того бюджету, де знаходиться цей підрозділ, свідчить і

п. 63.3 ПКУ, згідно з яким з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем знаходження (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування чи об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність (неосновне місце обліку). Зверніть увагу, що неосновним місцем обліку юридичної особи є місцезнаходження будь-яких підрозділів, а не лише відокремлених.

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається до відповідного податкового органу протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна

або відкриття об’єкта чи підрозділу, через який здійснюється діяльність або який підлягає оподаткуванню.

Таким чином, доходимо до висновку, що підприємство має стати на облік у податковому органі за місцезнаходженням його структурного підрозділу (якщо воно розташоване за межами місцезнаходження юридичної особи). ПДФО з доходів працівників такого підрозділу юридична особа має перераховувати до місцевого бюджету за місцезнаходженням підрозділу.

 

Показник

Відокремлений підрозділ (є код ЄДРПОУ)

Структурний підрозділ підприємства (немає коду ЄДРПОУ)

уповноважений

невповноважений

 

Хто і де стає на облік у податковому органі

Підрозділ за своїм місцезнаходженням (п. 1.3 Порядку № 979)(1)

Підрозділ за своїм місцезнаходженням (п. 1.3 Порядку № 979) (1).

Додатково юридична особа стає на облік за місцезнаходженням підрозділу (неосновне місце обліку юридичної особи, п. 1.4 Порядку № 979)

Юридична особа за місцезнаходженням підрозділу (неосновне місце обліку, п. 1.4 Порядку № 979) (1)

Хто та куди сплачує ПДФО

Підрозділ за своїм місцезнаходженням

Юридична особа за місцезнаходженням підрозділу

Хто та куди подає Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ(2)

Підрозділ за своїм місцезнаходженням

Юридична особа за своїм місцезнаходженням у вигляді окремого витягу (порції) щодо підрозділу.Копія такого окремого витягу (порції) надсилається до податкового органу за місцезнаходженням підрозділу(3)

Хто та куди подає Декларацію з ПДФО(4)

Підрозділ за своїм місцезнаходженням

Юридична особа за місцезнаходженням підрозділу у вигляді окремого звіту.При цьому в рядку 08 своєї Декларації юридична особа як довідкову інформацію наводить суму ПДФО, утриману за невповноважений підрозділ(3), (5)

(1) Порядок обліку платників податків та зборів, затверджений наказом ДПАУ від 22.12.10 р. № 979.

(2) Затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1020.

(3) Незважаючи на те, що питання подання звітності за структурний підрозділ не описано ні в ПКУ, ні в підзаконних нормативних актах, прийнятих на його виконання, вважаємо, що стосовно структурного підрозділу слід застосовувати ті самі правила, що і стосовно відокремленого невповноваженого підрозділу.

(4) Затверджена наказом ДПАУ від 31.01.11 р. № 58.

(5) До речі, у п.п. «д» п. 176.2 ПКУ йдеться про те, що Декларація з ПДФО подається податковим агентом за місцем його реєстрації. При цьому жодних особливих вимог щодо подання цього звіту за місцезнаходженням відокремлених підрозділів тут немає. Однак із затвердженої ДПАУ форми Декларації з ПДФО випливає, що за невповноважені підрозділи податковий агент має подавати окремі Декларації з ПДФО за місцезнаходженням таких підрозділів.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі