Теми статей
Обрати теми

Як оплачувати лікарняний, якщо у працівника немає страхового свідоцтва?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як оплачувати лікарняний, якщо у працівника немає страхового свідоцтва?

 

Чи можна виплачувати допомоги за рахунок коштів Фонду з тимчасової втрати працездатності працівникам, у яких немає страхового свідоцтва? Чи потрібно в такому разі заповнювати графу 3 зворотного боку заяви-розрахунку, що подається до Фонду для отримання сум допомоги?

(м. Дніпропетровськ)

 

Так, можна

, оскільки відсутність у працівника страхового свідоцтва не позбавляє його права на отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП).

Оновленою з 2011 року редакцією

ч. 4 ст. 6 Закону № 2240* передбачено, що особам, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, видається свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яке є єдиним для всіх видів страхування.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Порядок видачі та зразок свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на сьогодні затверджено

постановою КМУ від 22.08.2000 р. № 1306.

Якщо у працівника немає страхового свідоцтва, то роботодавець має допомогти працівнику його отримати, керуючись

Порядком № 1306**. Про те, як це зробити, читайте в консультації «Чи вимагати страхове свідоцтво під час працевлаштування» // «БТ», 2010, № 45, с. 44.

** Порядок видачі свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.08.2000 р. № 1306.

Номер страхового свідоцтва працівника необхідно зазначити у графі 3 зворотного боку

заяви-розрахунку, що подається до ФТВП для отримання від нього сум допомоги згідно з Порядком № 26***.

*** Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

Якщо працівник не отримав страхове свідоцтво, то це, на наш погляд, не позбавляє його права на одержання допомоги. Для отримання допомоги головне — щоб працівник

був застрахованою особою, а статус застрахованої особи згідно зі ст. 2 Закону № 2240 і ст. 1 Закону про ЄВС**** жодним чином не прив’язаний до наявності на руках у застрахованої особи страхового свідоцтва (про це ми писали у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог із ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16).

**** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

ФТВП також не заперечує проти отримання допомоги застрахованою особою, в якої немає страхового свідоцтва, про що він зазначає у своєму листі від 01.03.11 р. № 01-16-345. Аргумент — страхове свідоцтво не назване у ст. 51 Закону № 2240 серед документів, що є підставою для призначення матеріального забезпечення (див. «Допомоги з ФТВП виплачують і працівникам, в яких немає страхових свідоцтв»).

 

Допомоги з ФТВП виплачують і працівникам, в яких немає страхових свідоцтв

Витяг із листа ФТВП від 01.03.11 р. № 01-16-345

«У графі 3 «№ страхового свідоцтва» зворотного боку заяви-розрахунку має вноситися номер страхового свідоцтва, який відповідно до пункту 7 Порядку № 1306 відповідає ідентифікаційному номеру, наданому конкретній фізичній особі як платнику податків та інших обов’язкових платежів.

Ураховуючи зазначене, страхувальники-роботодавці, у разі відсутності у застрахованої особи страхового свідоцтва, як виняток, можуть в графі 3 зворотного боку заяви-розрахунку зазначити номер облікової картки застрахованої особи, передбачений пунктом 1.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2. За визначенням, наведеним у цьому пункті, номер облікової картки застрахованої особи — це номер персональної облікової картки застрахованої особи, що відповідає ідентифікаційному номеру фізичної особи згідно з ДРФО; для застрахованих осіб, які з релігійних переконань відмовилися від ідентифікаційного номера, про що мають відповідну відмітку у паспорті, зазначаються дані свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування: серія та номер (NNN ХХХХХХ — три літери, пробіл, шість цифр); у разі якщо у такої застрахованої особи відсутнє свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зазначаються серія та номер паспорта (БКNNХХХХХХ: «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними; «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр); «ХХХХХХ» — шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями); для осіб, які не є громадянами України, але працюють на території України та не мають ідентифікаційного номера, зазначаються серія та номер документа, що засвідчує особу.

Звертаємо увагу, що статтею 51 Закону № 2240 визначено перелік документів, які є підставою для призначення матеріального забезпечення застрахованим особам, до якого не включено страхове свідоцтво. Таким чином, відсутність страхового свідоцтва не може бути підставою для відмови в призначенні матеріального забезпечення застрахованій особі або відмови у фінансуванні страхувальника-роботодавця».

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі