Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування податкової соціальної пільги

Редакція БТ
Лист від 12.01.2011 р. № 364/6/17-0716

ПЕРЕРАХУНОК ПОДАТКУ НА ДОХОДИ:

здебільшого, як і раніше, для визначення правильності надання податкових соцпільг

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.01.11 р. № 364/6/17-0716

«Щодо застосування податкової соціальної пільги»

 

Згідно з вимогами

Податкового кодексу України (далі — ПКУ) роботодавець, як і раніше, зобов’язаний провести перерахунок податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у трьох випадках:

— за підсумками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;

— при зміні працівником місця застосування податкової соціальної пільги (ПСП);

— у разі припинення трудових відносин з працівником.

При цьому, якщо раніше перерахунок здійснювався лише стосовно тих працівників, яким надавалася ПСП, то сьогодні перерахунок в описаних вище випадках потрібно провадити щодо всіх працівників

.

Крім того, тепер роботодавець та/або податковий агент

має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період у будь-яких випадках при визначенні правильності оподаткування незалежно від того, чи має платник податків право на застосування ПСП.

Чи змінилася у зв’язку з цим мета проведення перерахунку ПДФО?

На думку ДПАУ, ні. У листі, що коментується, зазначено, що метою таких перерахунків є забезпечення визначеної ПКУ умови щодо обмеження розміру заробітної плати звітного податкового місяця, який дає право платнику податків на застосування ПСП, та перевірка (уточнення) наявності підстав у платника податків для застосування ПСП, і як наслідок — уточнення правильності нарахування ПДФО за кожен окремий податковий період (місяць). Перерахунок, у тому числі при звільненні, полягає, зокрема, в уточненні (повторній перевірці) сум нарахованих платнику податків протягом певного календарного періоду доходів у вигляді заробітної плати окремо за кожен місяць такого періоду і наданих ПСП.

Отже, переважно, як і раніше, метою перерахунку є розподілення доходів у вигляді зарплати по місяцях, за які їх нараховано, для порівняння з граничною величиною, що дає право на ПСП*. Водночас ще раз підкреслимо, що податковий агент (причому не лише роботодавець) може провести перерахунок ПДФО в будь-який момент і будь-якому платнику податків. Мабуть, це означає: якщо протягом року роботодавець регулярно контролював правильність віднесення сум нарахованого доходу до кожного місяця, то за підсумками року необхідності провадити перерахунок не буде.

* Див. рубрику «Пошта тижня — Річний перерахунок ПДФО» // «БТ», 2009, № 4, с. 43; статтю «Річний перерахунок податку з доходів-2007» // «БТ», 2008, № 5, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі