Теми статей
Обрати теми

Про порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу

Редакція БТ
Роз'яснення

ЗВІЛЬНЯЄ ВЛАСНИК —

нюанси роз’яснює Мін’юст

 

Роз’яснення Міністерства юстиції України від 01.02.11 р.

«Про порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу»

 

Роз’яснення

Мін’юсту, що коментується, присвячене порядку звільнення працівників з ініціативи роботодавця, передбаченому ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Здебільшого Мін’юст процитував норми КЗпП, але є й цікаві моменти.

Пункт 1 ст. 40 КЗпП — звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці

. Мін’юст зауважив, що при звільненні на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП переважне право на залишення на роботі надається працівникам з вищою кваліфікацією і продуктивністю праці та перелічив випадки зі ст. 42 КЗпП, коли за рівних умов продуктивності праці та кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається таким працівникам. Звільнення працівників на цій підставі допускається лише в разі, коли працівника неможливо перевести за його згодою на іншу роботу (ч. 2 ст. 40 КЗпП). Особливості звільнення на цій підставі ми розглядали в Темі тижня «Якщо роботи стало менше…» // «БТ», 2008, № 46, с. 35.

Пункт 2 ст. 40 КЗпП — звільнення у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посади або виконуваній роботі

. Мін’юст зауважив, що виконання окремих видів робіт вимагає наявності документа про освіту і присвоєння кваліфікації, про проходження перевірки знань, про допуск до роботи. Звільнити на цій підставі роботодавець може в разі дискваліфікації, відсутності документа про освіту, досвіду трудової діяльності. Але слід зауважити: якщо працівника було прийнято на роботу без наявності відповідного документа про освіту або досвіду роботи, то надалі його не можна звільнити тільки з причини відсутності документа про освіту та/або досвіду роботи, тому що про таку невідповідність працівника було відомо раніше (під час прийняття на роботу). Докладніше про це читайте у статті «Невідповідність обійманій посади — як правильно звільнити працівника» // «БТ», 2009, № 1-2, с. 24.

Наявність протипоказань

за станом здоров’я обов’язково має бути зафіксовано в медичному висновку, згідно з яким працівника визнано інвалідом і йому рекомендовано іншу роботу. У такому разі роботодавець може перевести працівника на іншу менш кваліфіковану або легшу роботу (за його згодою) з урахуванням медичного висновку або звільнити його в разі неможливості переведення його на легшу роботу.

Зверніть увагу:

з 24.02.11 р. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин у разі відмови у наданні допуску до державної таємниці» від 03.02.11 р. № 2978-VI на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП звільняють не лише в разі скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на працівника обов’язків вимагає доступу до державної таємниці, а і в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці.

Пункт 3 ст. 40 КЗпП — звільнення у зв’язку із систематичним невиконанням працівником без поважних причин трудових обов’язків

. Мін’юст назвав умови для звільнення на цій підставі:

— працівником

допущено невиконання або неналежне виконання покладених на нього трудових функцій навмисно;

— невиконання або неналежне виконання трудових функцій

стосується саме трудових обов’язків, визначених трудовим договором;

систематичність невиконання обов’язків.

Звільненню на підставі

п. 3 ст. 40 КЗпП має передувати застосування роботодавцем до працівника заходів дисциплінарного стягнення (догани). І звичайно ж, роботодавець має отримати від працівника письмове пояснення вчиненого проступку. Докладно порядок звільнення на цій підставі розглянуто нами у статті «Звільнення недобросовісних працівників (прогул, пияцтво, розкрадання, невиконання трудових обов’язків)» // «БТ», 2009, № 44, с. 35.

Пункт 4 ст. 40 КЗпП — звільнення у зв’язку з прогулом

. Звільняючи працівника на цій підставі, роботодавець повинен мати докази, що підтверджують відсутність працівника на робочому місці понад 3 години протягом робочого дня. Мін’юст зауважив, що визнаються прогулом та можуть бути причиною звільнення працівника:

— невихід на роботу у зв’язку із

самовільним використанням працівником відпустки, відгулів за відпрацьовані раніше дні;

залишення роботи без попередження роботодавця.

Приклади документування прогулів наведено нами у

статті «Звільнення недобросовісних працівників (прогул, пияцтво, розкрадання, невиконання трудових обов’язків) »// «БТ», 2009, № 44, с. 35.

Пункт 5 ст. 40 КЗпП — звільнення у зв’язку з нез’явленням на роботу протягом більш ніж чотирьох місяців підряд унаслідок хвороби

. При звільненні на цій підставі Мін’юст зауважив, що вихід на роботу хоча б на один день перериває цей строк і далі чотиримісячний строк слід відлічувати знову. При цьому не підсумовуються періоди нез’явлення на роботу тривалістю менше чотирьох місяців.

Пункт 6 ст. 40 КЗпП — звільнення у зв’язку з поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу

. Мін’юст назвав випадки поновлення на роботі працівників:

— згідно з рішенням суду, якщо працівника звільнено без законних підстав;

— якщо працівника звільнено без погодження з профспілковим органом (у разі коли погодження з профспілковим органом є обов’язковим відповідно до закону — це звільнення на підставі

пп. 1 (крім ліквідації), 2 5, 7 ст. 40 і пп. 2 і 3 ст. 41 КЗпП);

— у разі якщо працівника звільнено з роботи у зв’язку з незаконним засудженням.

Пункт 7 ст. 40 КЗпП — звільнення у зв’язку з появою на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння

. Мін’юст зауважив, що для звільнення працівника на цій підставі достатньо одноразового вчинення такого факту порушення трудової дисципліни. При цьому підтвердженням факту появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння може бути:

— медичний висновок за результатами огляду працівника;

— акт, складений керівництвом за участі представників громадськості. Приклад складання такого акта ми наводили у

статті «Звільнення недобросовісних працівників (прогул, пияцтво, розкрадання, невиконання трудових обов’язків)» // «БТ», 2009, № 44, с. 35.

Пункт 8 ст. 40 КЗпП — вчинення розкрадання

. Звільнити на цій підставі роботодавець може працівників, провину яких:

— установлено вироком суду, що набрав законної сили;

— підтверджено постановою компетентного органу про накладення адміністративного стягнення.

При цьому не мають значення кількість і вартість украденого працівником майна.

Мін’юст нагадав, що з ініціативи роботодавця не можна звільнити працівника в період тимчасової непрацездатності та перебування у відпустці. Звільнення роботодавець оформляє виданням наказу (розпорядження). Нагадаємо: типову форму такого документа затверджено

наказом Мінстату від 05.12.08 р. № 489.

На закінчення, перелічуючи підстави для виплати вихідної допомоги при звільненні, Мін’юст незрозуміло чому вказав на необхідність її виплати в розмірі двох мінзарплат у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу — на сьогодні виплачувати таку суму роботодавцю не обов’язково. Про це ми писали в

Пошті тижня «Як оподатковується виплата працівнику вихідної допомоги у зв’язку з призовом до армії» («БТ», 2010, № 16, с. 26) і «Сьогодні роботодавець не виплачує вихідну допомогу у зв’язку з призовом до армії» («БТ», 2008, № 43, с. 46).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі