Теми статей
Обрати теми

Чи є право на валові витрати, якщо чек нефіскальний?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи є право на валові витрати, якщо чек нефіскальний?

 

Підприємство видало працівнику під звіт 100 грн. для купівлі канцтоварів. Йому видали чек РРО з позначкою «нефіскальний». У чеку зазначено індивідуальний податковий номер фізичної осби — підприємця. Фіскального номера чек РРО не містить. Чи можна відобразити валові витрати на підставі такого чека?

(м. Кременчук)

 

Згідно з

п.п. 5.3.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток; чинний до 01.04.11 р.) до складу валових витрат не включаються витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов’язковість ведення та зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку.

Тепер розберемося, чи є нефіскальний чек повноцінним розрахунковим документом і чи може підприємство на його підставі відобразити валові витрати.

Під

розрахунковим документом розуміють документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований зареєстрованим у встановленому порядку РРО або заповнений вручну (ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III; далі — Закон про РРО).

Аналізуючи визначення, можна дійти висновку, що нефіскальний чек не є розрахунковим документом, тому що такі чеки друкуються не переведеним у фіскальний режим РРО. На фіскальному чеку має бути напис «

Фіскальний чек» (п. 3.2 Положення про форму і зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614; далі — Положення № 614). А на нефіскальному чеку, звичайно, такого напису немає. Отже, нефіскальний чек не можна вважати розрахунковим документом, тому він не може бути підставою для відображення валових витрат.

Але ще не все втрачено! Підтвердити факт придбання товару можна документом, заповненим уручну. Щоб такий документ вважався розрахунковим, він має містити всі обов’язкові реквізити, передбачені

ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік), а саме: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст і обсяг господарської операції; одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення; особистий підпис чи інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Податківці також погоджуються вважати розрахунковим документом документ, складений у довільній формі (наприклад, товарний чек). Але такий документ повинен містити всі обов’язкові реквізити чека РРО та напис «Товарний чек», крім фіскального номера РРО та напису «Фіскальний чек» (

див. листи ДПАУ від 30.12.05 р. № 13365/6/23-8019 і від 06.07.09 р. № 14083/7/23-7017/572).

Висновок

: відобразити валові витрати на підставі нефіскального чека ви не маєте права. Однак якщо ви бажаєте зберегти свої валові витрати в разі придбання товару в суб’єкта господарювання, який використовує нефіскальний РРО, потрібно попросити, щоб він:

або видав товарний чек. Упевнені, що ДПАУ не заперечуватиме проти його оформлення подібно до відривної частини розрахункової квитанції № РК-1 (див. п. 5.3 Положення № 614 і додаток 3 до нього) — приклад заповнення див. на с. 32;

або доповнив нефіскальний чек назвою посади особи, яка здійснила операцію, та її особистим підписом (а за наявності печатки — ще й її відбитком).

 

img 1

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі