Теми статей
Обрати теми

Директор та бухгалтер в одній особі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Директор та бухгалтер в одній особі

 

На підприємстві працює п’ять осіб. Обсяги діяльності скоротилися, звільняється бухгалтер. Чи може вести облік директор? Як це правильно оформити? Хто і як підписує звітність у такому разі?

(м. Вінниця)

 

У цій ситуації згідно зі

ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік) можливі дві форми організації бухгалтерського обліку:

1. Уведення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером. Ця форма ведення бухгалтерського обліку характерна для вашого підприємства. Тому при звільненні головного бухгалтера його посада стала вакантною.

2. Ведення бухгалтерського обліку самостійно власником або керівником підприємства (тобто директор є бухгалтером первісно).

Суміщення посад директора та головбуха.

Порядок суміщення посад регламентується ст. 105 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та постановою Ради Міністрів СРСР «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145.

При суміщенні директор не буде звільнений від своєї основної роботи, а на додачу до неї (у межах робочого часу за основною роботою) виконуватиме ще й обов’язки головбуха. Зауважимо: при цьому окремий трудовий договір з ним укладати не потрібно. Достатньо видати відповідний наказ (розпорядження), в якому застерегти порядок оплати і строк суміщення професій. Але якщо засновницькими документами директора не наділено такими повноваженнями, то покладання на нього обов’язків бухгалтера оформляється рішенням власників підприємства.

Приклад оформлення наказу див. на рисунку.

Працівникам, які виконують на тому самому підприємстві, в установі, організації разом зі своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) чи обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи,

здійснюється доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника (ст. 105 КЗпП.). Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. Докладно про це читайте у статті «Виконання обов’язків іншого працівника: документальне оформлення та виплата доплати» // «БТ», 2010, № 32, с. 17.

 

img 1 

Зразок наказу про виконання директором обов’язків головбуха

 

Директор-головбух.

Ведення бухгалтерського обліку самостійно власником або керівником підприємства (тобто директор є бухгалтером) як одну з форм ведення бухгалтерського обліку передбачено абзацом п’ятим ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік, тобто не обов’язково на посаду бухгалтера приймати нову людину. Якщо директор компетентний у питаннях ведення бухгалтерського обліку, то чому б йому не сумістити дві посади, заощадивши на зарплаті бухгалтера. Але звертаємо увагу, що ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких має оприлюднюватися.

Якщо бухгалтерський облік первинно ведеться власником або директором, то вакантною посада головбуха бути не може, оскільки цей варіант не передбачає наявності бухгалтера.

Тому якщо ви хочете, щоб директор обіймав одну посаду, але при цьому виконував функції бухгалтера, вам необхідно враховувати таке. Оскільки у вашому випадку змінюється форма ведення бухобліку («Суміщення посад директора та головбуха» → «Директор-головбух»), необхідно внести зміни про це до наказу про облікову політику, а вже після цього видати наказ (розпорядження) про покладання функцій бухгалтера на директора. Знову-таки, якщо директор не уповноважений на такі дії, то рішення про покладання функцій бухгалтера на директора приймається власниками підприємства.

Підпис документів та звітів.

Якщо директор та бухгалтер — це одна особа, то документи засвідчуються одним підписом — директора (див. таблицю).

 

Підпис за головбуха документів та звітів

Що підписує

Суміщення посад директора та головного бухгалтера

Директор-головбух

Первинні
документи

Підпис чи інші дані, що дають можливість ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік). Тому директор має підписуватися в місці, де позначено підпис головбуха

Податкові звіти

Згідно з п.п. 48.5.1 ПКУ(1) податкову декларацію має бути підписано керівником платника податків чи уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до органу ДПС(2). При веденні бухгалтерського обліку та поданні податкової декларації безпосередньо керівником платника податків така податкова декларація підписується таким керівником та особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку. Отже, на декларації має бути два підписи: директора та головного бухгалтера. Тому одного підпису директора може бути недостатньо, що може призвести до невизнання таких звітів згідно з п. 48.7 ПКУ.

Тому директору необхідно поставити два підписи (за себе та на місці, де позначено підпис головбуха). Але при цьому слід орієнтуватися на форму № 1-ОПП (див. пояснення після таблиці)

Звітність з ЄВС (4)

Згідно з п. 2.9 Порядку № 22-2(3) таблиці звіту засвідчуються підписами керівника та головного бухгалтера (за наявності такої посади у страхувальника). Якщо страхувальник є юридичною особою, таблиці звіту засвідчуються печаткою страхувальника. Якщо страхувальник є фізичною особою, таблиці звіту засвідчуються печаткою страхувальника за її наявності

Оскільки в цьому випадку посада головбуха вакантна, то директору необхідно вказати інформацію про себе в місцях, призначених для інформації про головбуха

На наш погляд, у цьому випадку дублювати інформацію про директора в місцях, призначених для головбуха, не потрібно, оскільки власне посади бухгалтера на підприємстві немає

Фінансова
звітність

Підпис керівника та бухгалтера підприємства (ч. 1 ст. 11 Закону про бухоблік)

(1) ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.
(2) ДПС — Державна податкова служба.
(3) Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.10 р. № 22-2.
(4) ЄВС — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 

Важливо! Про зміну головного бухгалтера

платники податків мають повідомити органи податкової служби. Згідно з п. 9.3 Порядку обліку платників податків та зборів, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.10 р. № 979, платники податків — юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб — зобов’язані подати реєстраційну заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни» з відомостями щодо осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи, до органу ДПС у десятиденний строк з дня взяття на облік або виникнення змін в облікових даних платників податків.

Тому і в першому, і у другому варіанті необхідно подати до податкової інформацію про зміну головного бухгалтера у формі заяви за ф. № 1-ОПП, причому тепер з урахуванням норми

п.п. 48.5.1 ПКУ в полі даних про головбуха необхідно продублювати дані керівника.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі