Теми статей
Обрати теми

Про відмову від пільги з податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 04.03.2011 р. № 6286/7/16-1517

ПІЛЬГИ З ПДВ:

платник не може відмовитись від пільги — позиція ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.03.11 р. № 6286/7/16-1517

«Про відмову від пільги з податку на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ надала методичні рекомендації регіональним податковим органам для підготовки податкових консультацій щодо можливості відмови від застосування податкових пільг з ПДВ. Їх суть полягає в тому, що платник ПДВ не може відмовитись від пільг з ПДВ.

Нагадаємо, що згідно з

п. 30.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкова пільга — це передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ПКУ.

Такий висновок податківців не став новиною (аналогічні висновки було зроблено у

листі ДПАУ від 20.01.11 р. № 1390/7/16-1517-01, а також у Єдиній базі податкових знань, розміщеній на офіційному сайті ДПАУ www.sta.gov.ua) позиція ДПАУ, яка з фіскальних міркувань мала б вітати добровільну відмову платника від пільги, дещо дивує.

Як основний аргумент ДПАУ наводить власний висновок про те, що відповідно до

п. 30.4 ПКУ платник податків вправі відмовитись лише від пільги, яка надана конкретному платнику, а пільги, передбачені у розд. V ПКУ застосовується при здійсненні окремих операцій.

На наш погляд, такий висновок податківців є помилковим. Якщо погодитись з підходом, запропонованим ДПАУ, то відмовитись від податкової пільги не може жоден платник, і не лише від пільг з ПДВ, оскільки конкретному платнику такі пільги не надаються.

Справа в тому, що відповідно до

п. 30.5 ПКУ податкові пільги встановлюються з урахуванням вимог законодавства України про захист економічної конкуренції. Оскільки надання пільги конкретному платнику може розглядатись як надання преференцій такому платнику і порушенням конкуренції, то у ПКУ передбачається надання податкових пільг не конкретному платнику, а певній групі платників, виділених за якоюсь ознакою, або ж на певні операції.

Так, у

п. 30.2 ПКУ передбачено, що підставами для надання податкових пільг є особливості, що характеризують певну групу платників податків, вид їх діяльності, об’єкт оподаткування або характер та суспільне значення здійснюваних ними витрат.

Тобто кожен платник, який має підстави для застосування податкової пільги (входить до певної групи, здійснює певний вид діяльності, має певний об’єкт оподаткування чи здійснює суспільно значимі витрати), особисто користується такою пільгою.

Саме для таких платників у

п. 30.4 ПКУ законодавець передбачив можливість відмовитись від застосування податкової пільги.

Що стосується ПДВ, то тут треба врахувати такі особливості.

Ненарахування ПДВ за операціями, які не є об’єктом оподаткування ПДВ (

ст. 196 ПКУ), на наш погляд, не можна розглядати як податкову пільгу в розумінні п. 30.1 ПКУ. Адже обов’язок щодо нарахування ПДВ за такими операціями не виникає.

Аналогічний висновок випливає із положень

п. 8 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233, де передбачено, що податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що є об’єктами обкладення ПДВ.

Отже, платник не може відмовитись від такої «пільги» і нараховувати ПДВ на необ’єктну операцію.

А от ненарахування ПДВ за операціями, які звільнені або тимчасово звільнені від оподаткування ПДВ (

ст. 197 та підрозд. 2 розд. XX ПКУ), на наш погляд, цілком підпадає від визначення податкової пільги. У цьому випадку операція за своєю суттю є об’єктом оподаткування ПДВ, однак звільнена від оподаткування ПДВ, бо має важливе соціальне значення, наприклад, постачання продуктів дитячого харчування (п.п. 197.1.1 ПКУ), чи здійснюється особою, яка входить до певної групи, наприклад, має ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я (п.п. 197.1.5 ПКУ).

Від таких податкових пільг, на наш погляд, платник ПДВ має право відмовитись відповідно до п. 30.4 ПКУ, однак у листі, що коментується, ДПАУ заперечує таку можливість.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі