Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 03.03.2011 р. № 01-16-371

НОВИЙ ПОРЯДОК ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ —

ФТВП відповів на низку запитань

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 03.03.11 р. № 01-16-371

«Про надання роз’яснення»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) роз’яснив певні моменти, пов’язані з отриманням матеріального забезпечення за рахунок
коштів ФТВП.

 

Запитання

Роз’яснення ФТВП

1

2

Чи є правомірним прийняття ФТВП від страхувальника заяви-розрахунку без відображення ним витрат у бухгалтерському обліку, оскільки п. 5 ч. 1 ст. 27 Закону № 2240(1) передбачено право страхувальника на фінансування з коштів ФТВП фактичних витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням?

Згідно з п. 4 Порядку № 26(2) страхувальник-роботодавець на підставі рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства про призначення матеріального забезпечення нараховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок. Отже,

у заяві-розрахунку має зазначатися інформація про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами

Чи можна нарахування і виплату допомог по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах за рахунок коштів ФТВП відображати з використанням субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою»?

Порядок відображення в бухобліку операцій з нарахування і виплати допомоги по тимчасової непрацездатності, вагітності та пологах за рахунок коштів ФТВП
залишився без змін. Отже, бухгалтерські проводки щодо нарахування допомоги здійснюються в кореспонденції із субрахунком 661 «Розрахунки за заробітною платою».
Коментар редакції. Не згодні з ФТВП, розрахунки за такими виплатами слід вести на субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами». В Інструкції № 291(3) чітко прописано, що на ньому ведуть облік розрахунків за виплатами, що належать до фонду оплати праці, і зокрема за допомогою по тимчасовій непрацездатності. Такий порядок застосовувався і до 2011 року

ФТВП фінансуватиме роботодавцю всю суму нарахованої допомоги або без урахування утриманих сум єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб?
Якщо відшкодовуватиметься вся сума нарахованої допомоги, то чи правомірними будуть перерахування з окремого рахунка, відкритого для зарахування страхових коштів, сум утриманого єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб та інших не передбачених законодавством платежів?

У заяві-розрахунку страхувальник зазначає повну нараховану суму допомоги
з урахуванням обов’язкових утримань:
— податку на доходи фізичних осіб;
— єдиного внеску;
— аліментів, що утримуються із сум допомоги по тимчасовій непрацездатності.
Після надходження сум коштів, зазначених у заяві-розрахунку, на окремий рахунок страхувальник здійснює виплату відповідного матеріального забезпечення та водночас перераховує з окремого рахунка податок на доходи фізичних осіб, єдиний внесок та інші обов’язкові платежі, за утримання яких він несе відповідальність.
Про те, що ФТВП відшкодовує нараховану суму допомоги без зменшення на обов’язкові утримання, ідеться також у листі ФТВП від 04.02.11 р. № 04-29-196 і в листі Мінпраці від 18.02.11 р. № 1742/0/14-11/18// «БТ», 2011, № 9, с. 5

До затвердження Порядку № 26 з метою виконання абзацу першого ч. 2 ст. 52 Закону № 2240 у січні 2011 року страхувальники виплачували за рахунок власних коштів допомоги, які повинні були б виплачувати після отримання коштів від ФТВП. Чи правомірна вимога роботодавців до ФТВП профінансувати самостійно виплачені страхувальником допомоги, які відповідно до Закону № 2240 має оплачувати ФТВП?
У разі отримання таких коштів від ФТВП чи може страхувальник відшкодувати собі раніше виплачені суми допомоги з окремого рахунка, відкритого для зарахування страхових коштів?

Частиною 2 ст. 21 Закону № 2240 передбачено, що страхові кошти, зараховані на окремий рахунок у банку, може бути використано страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення застрахованим особам. Виплата страхувальниками-роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів з подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) ФТВП Законом № 2240 та Законом про ЄВС(4) не передбачена.
Однак ураховуючи перехідний період та зміни, що відбулися в порядку виплати допомоги, ФТВП

вважає за можливе як виняток здійснювати фінансування Фондом сум, які вже виплачено страхувальником за власний рахунок і зазначено ним у заяві-розрахунку . Ці суми може бути повернено з окремо відкритого рахунка для зарахування допомог на поточний рахунок страхувальника.
Коментар редакції. Такий підхід суперечить нормам ст. 21 Закону № 2240. Усе залежить від того, чи не заперечуватимуть проти цього робочі органи ФТВП та банки на місцях

За наявності заборгованості зі сплати єдиного внеску чи буде профінансовано допомоги за заявами-розрахунками за цей період?
За який період має бути сплачено єдиний внесок на момент подання роботодавцем заяви-розрахунку: за місяці, що передують страховому випадку, або включно по місяць настання страхового випадку?

Згідно зі ст. 21 Закону № 2240 і п. 2 Порядку № 26 підставою для фінансування страхувальників ФТВП є оформлена заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.
Якщо при обробленні заяви-розрахунку виявлено факт несплати страхувальником єдиного внеску, то, на думку ФТВП, має бути здійснено перевірку правильності нарахування матеріального забезпечення застрахованим особам і за відсутності порушень проведено фінансування.
Таким чином, із цього можна зробити висновок, що прострочення сплати єдиного внеску не є підставою для відмови ФТВП у фінансуванні сум допомог. Але зверніть увагу, що ФТВП рекомендує своїм відділенням інформувати Пенсійний фонд і Держнаглядпраці про порушення порядку сплати єдиного внеску

За яких умов матимуть право на матеріальне забезпечення фізичні особи — підприємці,
які сплачують єдиний внесок добровільно, уклавши договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, і які документи необхідні для цього?
Чи матиме право на матеріальне забезпечення підприємець, який уклав договір про добровільне страхування з 1 лютого 2011 року, стосовно страхового випадку, що настав 15 лютого 2011 року (при цьому страхові внески ще не сплачено, оскільки відповідно до п. 8 ст. 9 Закону про ЄВС єдиний внесок сплачується за відповідний базовий звітний період не пізніше 20 числа місяця, наступного за базовим звітним періодом)?

Починаючи з 2011 року підприємці-єдиноподатники мають право на матеріальне забезпечення за умови добровільної реєстрації в органах Пенсійного фонду України і сплати єдиного внеску перед настанням страхового випадку.
В описаному випадку стосовно страхового випадку, що настав 15.02.11 р. у добровільно застрахованої особи, яка уклала договір про участь у страхуванні 01.02.11 р., права на матеріальне забезпечення немає.
Коментар редакції. З цим підходом ФТВП можна не погодитися. Справа в тому, що договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання (ч. 4 ст. 10 Закону про ЄВС). При цьому сторону, яка уклала договір про добровільне страхування, названо в договорі застрахованою особою. У типовій формі договору, наведеній у додатку 3 до Інструкції № 21-5(5), зазначено, що матеріальне забезпечення надається в порядку, визначеному ст. 21, 34 — 39, 45 — 47, 50 — 53 Закону № 2240. Оскільки на виплати з ФТВП може претендувати лише застрахована особа, то підприємець, який уклав договір, але не сплатив перший платіж, ураховуючи те, що не настав строк його сплати, залишається застрахованою особою і тому має право на отримання допомоги за таким договором. Але у ФТВП із цього приводу інша думка, яка, мабуть, ґрунтується на нормі ч. 2 ст. 4 Закону № 2240, що передбачає право на матеріальне забезпечення осіб, які не підлягають обов’язковому страхуванню по тимчасовій непрацездатності за умови сплати внесків до ФТВП. Але, на наш погляд, подібна ситуація є спірною, і якщо вам у схожій ситуації ФТВП відмовить у виплаті допомоги, рекомендуємо оскаржити його рішення в судовому порядку

(1) Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням
та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

(2) Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

(3) Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291.

(4) Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

(5) Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-5.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі