Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання, пов'язані з обробкою робочими органами відділень Фонду заяв-розрахунків страхувальників-роботодавців

Редакція БТ
Лист від 04.03.2011 р. № 01-16-387

ВИПЛАТА ЛІКАРНЯНИХ —

ФТВП порівнює середній розмір допомог, зазначених у заявах-розрахунках, із середніми даними за 2010 рік

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 04.03.11 р. № 01-16-387

«Про окремі питання, пов'язані з обробкою робочими органами відділень Фонду заяв-розрахунків страхувальників-роботодавців»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) надав роз'яснення відділенням ФТВП щодо обробки заяв-розрахунків, одержаних від роботодавців на отримання матеріального забезпечення від ФТВП.

У

листі, що коментується, ФТВП зауважив, що робочі органи на місцях мають спеціальне програмне забезпечення (шаблон), за допомогою якого автоматично перевірятимуться показники середньоденної допомоги за даними форми Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік щодо середньоденної заробітної плати. При цьому, якщо показники «Середній розмір денної допомоги по тимчасовій непрацездатності» (у робочих днях) та «Середній розмір денної допомоги по вагітності та пологах» (у календарних днях), визначені за допомогою шаблону відповідно до заяви-розрахунку, яку подав роботодавець для фінансування допомог, перевищують показник середньоденної заробітної плати за 2010 рік більше ніж у 1,5 раза, то має бути здійснено позапланову перевірку такого страхувальника.

Розраховувати середні показники і потім порівнювати їх із наведеними в

заяві-розрахунку за даними форми Ф4-ФСС з ТВП за 2010 рік ФТВП рекомендував і раніше у своєму листі від 15.02.11 р. № 01-16-248. Але в сьогоднішньому листі ФТВП пішов далі — він зобов'язав відділення Фонду проводити позапланові перевірки роботодавців, які подали заяви-розрахунки, в яких середні показники допомоги більше ніж на 50 % відхиляються від розрахованих виходячи з даних звіту за 2010 рік.

Дещо зазначимо про правомірність здійснення позапланової перевірки в цьому випадку. Згідно з

п. 3 ч. 14 ст. 28 Закону № 2240* ФТВП має право проводити перевірку правильності використання страхових коштів роботодавцями. На сьогодні ФТВП при проведенні перевірок керується Інструкцією про порядок проведення ревізій та перевірок щодо коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженою постановою правління ФТВП від 19.09.01 р. № 38. При цьому п.п. «д» п. 15.3 цієї Інструкції як підставу для позапланової перевірки називає таке: одержано заяву від страхувальника на отримання коштів для відшкодування витрат із бюджету Фонду, а камеральною перевіркою виявлено факти, що можуть свідчити про порушення цим страхувальником порядку витрачання коштів ФТВП (середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності або по вагітності та пологах перевищує середньоденну зарплату застрахованих осіб). Очевидно, на цій підставі ФТВП і дає такі вказівки робочим органам ФТВП на місцях.

* Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Слід зауважити, що у проекті

Порядку проведення перевірок одержувачів коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності цільового призначення, оформлення, реалізації та оскарження їх результатів, зменшення планових асигнувань одержувачам страхових коштів, розміщеному на сайті ФТВП для обговорення (www.fse.gov.ua), такої підстави для проведення позапланової перевірки не передбачено. Тому після прийняття нового документа щодо проведення перевірок правомірність такої перевірки буде під запитанням.

Крім того, із

листа , що коментується, випливає, що новий Порядок № 26** необхідно застосовувати вже до всіх виплат, призначених після 01.01.11 р., у тому числі якщо страховий випадок настав до 1 січня 2011 року. З цього випливає, що по-новому фінансується оплата лікарняного, оформленого до 2011 року, якщо працівник надав його із запізненням. Аналогічне роз'яснення ФТВП надав у своєму листі від 13.01.11 р. № 01-16-45// «БТ», 2011, № 4, с. 10.

** Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління ФТВП від 22.12.10 р. № 26.

На закінчення ФТВП порадив робочим відділенням ФТВП з метою оперативної обробки

заяв-розрахунків рекомендувати страхувальникам-роботодавцям подавати заяви-розрахунки як у паперовому, так і в електронному вигляді. Як це реалізувати на практиці, необхідно уточнити у своєму відділенні Фонду.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі