Теми статей
Обрати теми

Про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Редакція БТ
Роз'яснення від 11.03.2011 р. № -

ЄВС НЕ НАРАХОВУЄТЬСЯ НА ОРЕНДНІ ПЛАТЕЖІ,

а Порядок № 21-3 не застосовується при отриманні підприємницького доходу — роз'яснює ПФУ

 

Роз'яснення Пенсійного фонду України від 11.03.11 р. б/н

«Про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»

 

У

роз'ясненні, що коментується, розміщеному на офіційному сайті Пенсійного фонду України (pfu.gov.ua), надано відповіді на низку запитань, пов'язаних з нарахуванням єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС). Відзначимо найцікавіші.

Отримання в банку підприємницького доходу — Порядок № 21-3* не застосовується

. На виконання ст. 24 Закону про ЄВС** ПФУ розробив Порядок № 21-3. У роз'ясненні, що коментується, ПФУ зауважив, що норми цього Порядку застосовуються тільки при виплаті заробітної плати і не поширюються на підприємців, які одержують підприємницький дохід, оскільки вони сплачують авансові платежі з ЄВС згідно з п.п. 4.5.2 Інструкції21-5***.

* Порядок прийняття банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-3. Про його застосування читайте в Темі тижні «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

*** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.10 р. № 21-5.

Незважаючи на те, що норми

п.п. 4.5.2 Інструкції № 21-5 поширюються на підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування, вважаємо, що Порядок № 21-3 не працює також при отриманні підприємницького доходу підприємцями-спрощенцями та самозайнятими особами. Це випливає зі ст. 24 Закону про ЄВС та самого Порядку № 21-3, в яких ідеться про контроль банків за сплатою ЄВС тільки при виплаті заробітної плати.

На орендні платежі ЄВС не нараховується

. ПФУ справедливо зауважив: відносини, що виникають між власником приміщення (наймодавцем) і стороною, яка знімає таке приміщення (наймачем), регулюються договором найму (оренди), (ст. 759 глави 58 Цивільного кодексу України), та не мають ознак правовідносин, що регламентують виконання робіт або надання послуг.

Тому

ЄВС при сплаті на користь фізичної особи орендної плати за договором найму (оренди) приміщення не нараховується.

Приємно, що позиція ПФУ повністю збігається з нашою, яку ми висловили в

Темі тижня «Нараховуємо та сплачуємо єдиний внесок» // «БТ», 2011, № 1-2, с. 10.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі