Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України

Редакція БТ
Наказ від 29.03.2011 р. № 167

ЗВІТ ПРО ПІЛЬГИ:

ДПАУ затвердила порядок визначення сум пільг з ПДВ

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 29.03.11 р. № 167

«Про затвердження Порядку визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України»

 

Розглядаючи нову форму

Звіту про суми податкових пільг (далі — Звіт про пільги) у статті «Звiт про пiльги: особливості складання нової форми» // «БТ», 2011, № 15, с. 46, ми звертали увагу на те, що згідно з п. 9 Порядку № 1233* ДПАУ повинна встановити порядок розрахунку сум податків, не сплачених до бюджету у зв'язку із застосуванням пільг, і посилались на проект відповідного документа.

* Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233.

Наказом

, що коментується, ДПАУ затвердила Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України (далі — Порядок). Хоч у назві Порядку йдеться про податки та збори (тобто про податки взагалі), у його тексті фактично встановлено механізм визначення пільг лише з ПДВ. Схоже, податківці вважають, що проблем із визначенням суми пільг з інших податків не повинно виникнути.

Слід відзначити, що

Порядок суттєво відрізняється від проекту цього документа, який було розміщено на офіційному сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua (у згаданій статті ми аналізували окремі його положення).

1. Операції з постачання товарів/послуг, які не є об'єктом оподаткування,

у Порядку не згадуються як пільгові, що цілком відповідає положенням ПКУ. Про це йшлося у згаданій вище статті.

2. Формули

, наведені для розрахунку сум пільг, не змінились, а от вихідні дані, які використовуються у таких формулах, тепер будуть дещо інші.

У проекті передбачалось, що обсяги постачання пільгових товарів/послуг зменшуються на суму витрат, понесених платником податку у зв'язку з їх придбанням/виготовленням

незалежно від звітного податкового періоду, у якому вони були понесені.

У

Порядку не згадується про період, у якому були понесені витрати. Тобто, на наш погляд, ідеться лише про витрати звітного періоду. Отже, для розрахунку не потрібно буде вишукувати витрати у різних звітних періодах, а достатньо буде взяти дані декларацій з ПДВ за період, щодо якого складається Звіт про пільги.

Безумовно, такий підхід може дати певну похибку у визначенні суми пільг з ПДВ, проте розміри таких похибок у довгостроковій перспективі будуть мінімальними. А от процедуру заповнення

Звіту про пільги значно спростить.

3. У

Порядку не згадуються спеціальні режими оподаткування, установлені міжнародними договорами. На наш погляд, це цілком логічно, адже і раніше передбачалось, що сума пільги за такими операціями буде визначатись за загальними правилами, виходячи із суті операції.

Форма

Звіту про пільги не передбачає можливості виправити помилки за попередні періоди чи подати такий документ з позначкою «звітний новий». Тому платники, які вже подали Звіт про пільги за I квартал 2011 року, перелічені новації Порядку зможуть урахувати при заповненні такого звіту за півріччя 2011 року, адже він складається наростаючим підсумком.

Наказ, що коментується, набирає чинності з дати офіційного опублікування (на момент підготовки цього номера ще не опубліковано).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі