Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа щодо обкладення ПДВ електронних ЗМІ

Редакція БТ
Лист від 06.04.2011 р. № 9495/7/16-1517-26

ЕЛЕКТРОННІ ЗМІ:

ДПАУ намагається обкласти ПДВ електронні видання

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.04.11 р. № 9495/7/16-1517-26

«Про розгляд листа щодо обкладення ПДВ електронних ЗМІ»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ дійшла нехитрого та цілком передбаченого фіскального висновку: у разі зміни номенклатури операції з поставки друкованих ЗМІ на надання доступу передплатників до інформації, розміщеної на сайті в мережі Інтернет, остання обкладатиметься ПДВ.

Цей висновок, на наш погляд, не повною мірою відповідає законодавству. Хоча б тому, що, цитуючи

п.п. «в» п. 186.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), ДПАУ упустила важливу частину цієї норми — «надання інформації». З якоїсь не зрозумілої нам причини ці слова випали з цитати. Безумовно, без цієї частини в авторів листа, що коментується, не виникло і думки, що надання інформації за допомогою Інтернету може не обкладатися ПДВ.

Саме так — надання інформації та/або інформаційні послуги — ми б радили розглядати операції з надання доступу передплатникам до електронних версій журналів. І вас не повинно бентежити, що все це здійснюється в електронному вигляді та за допомогою мережі Інтернет.

По-перше, діяльність із поставки інформаційно-аналітичних, консультаційних та інших матеріалів цілком відповідає визначенню інформаційних послуг, а самі такі матеріали є вторинним документом у визначеннях

ст. 41 і 27 Закону про інформацію*.

* Закон України «Про інформацію» від 02.10.92 р. № 2657-XII.

По-друге, те, що інформацію може бути надано в електронному вигляді, підтверджується низкою норм

Закону про інформацію (див., наприклад, його ст. 26, 27, 29).

По-третє, такий спосіб надання інформації (тобто спосіб надання інформаційних послуг), як мережа Інтернет, не заперечує навіть податкове законодавство. І чинний раніше

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, і чинний на сьогодні ПКУ неодноразово згадують про поставку за допомогою локальної або глобальної комп'ютерної мережі (останньою і є мережа Інтернет).

Іншим важливим аргументом на користь неоподаткування розглянутих у

листі, що коментується, послуг є консультаційний характер таких послуг, якщо йдеться про спеціальні, професійні видання. Консультаційні ж послуги у п.п. «в» п. 186.3 ПКУ згадуються не один раз: «в) консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем…»

А наостанок коментарю хочемо окремо виділити й зауважити, що важливим фактором у спорі з контролюючими органами буде те, як ви первісно сформулюєте назву послуги. Ґрунтуючись на формалізмі, звичному в роз'яснювальній практиці, уключаючи й лист податкових органів, що коментується, рекомендуємо номенклатуру послуг робити ближчою або до формулювань класифікаторів (ДК 016-07**, ДК 009:2005***), або до формулювань ПКУ. Зокрема, радимо вказувати номенклатуру як надання інформації, надання інформаційно-консультаційних, консультаційних послуг, послуг у сфері інформатизації тощо. Не слід використовувати формулювання на кшталт: «постачання електронних видань, послуг з доступу на сайт» тощо. Щоправда, не варто обмежуватися лише формулюваннями предмета договору. До уваги повинні братися ще, як мінімум, формулювання прав та обов'язків сторін.

** Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016-97, затверджений наказом Держстандарту від 30.12.97 р. № 822.

*** Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджена наказом Держкомстату від 26.12.05 р. № 375.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі