Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснення щодо збору за спеціальне використання води

Редакція БТ
Лист від 12.04.2011 р. № 10282/7/15-0817

ДОЗВОЛИ НА СПЕЦВОДОКОРИСТУВАННЯ

мають отримувати лише первинні водокористувачі

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.04.11 р. № 10282/7/15-0817

Лист Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 15.03.11 р. № 5515/16/10-11-МП

«Про надання роз'яснення щодо збору за спеціальне використання води»

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 326.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) за обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем-постачальником. Тобто суб'єкти господарювання, які отримують воду від інших водокористувачів, будуть платниками збору за спецводокористування лише в тому випадку, якщо отримують таку воду за договором*.

* Інформація про таких водокористувачів-абонентів надається постачальником води щороку до 20 січня, а за новоукладеними договорами — протягом 10 днів після їх укладення (п. 326.12 ПКУ).

Отже, якщо договір на постачання води укладений між первинним і вторинним водокористувачами, то платником збору за спецводокористування буде

саме вторинний водокористувач.

При цьому постає запитання, чи має такий вторинний водокористувач отримувати дозвіл на спеціальне використання води. Адже відповідно до

п. 327.3 ПКУ у разі відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води збір справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання, тобто у п’ятикратному розмірі.

Мінприроди у

листі, що коментується, надало роз’яснення з цього приводу (з ним погодилась ДПАУ та направила лист Мінприроди для використання в роботі місцевим органам ДПС): дозвіл на спеціальне водокористування має отримати лише первинний водокористувач, так як саме він відповідно до ст. 42 Водного кодексу України має власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води. Вторинний водокористувач отримувати окремий дозвіл на спеціальне використання води не повинен (див. «Дозвіл для вторинних водокористувачів»).

 

Дозвіл для вторинних водокористувачів

Витяг із листа Мінприроди, що коментується

«<…> дозвіл на спеціальне водокористування оформлює лише первинний водокористувач. Для вторинних водокористувачів дозволом на спеціальне водокористування є встановлений у дозволі первинного водокористувача ліміт використання води та відведення стічних вод абонентами і договір між ними.

Окремим документом дозвіл на спеціальне водокористування для вторинних водокористувачів не оформлюється.

Отже, збір за спеціальне використання води вторинним водокористувачем обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води, встановлених у дозволі первинного водокористувача лімітів, ставок збору та коефіцієнтів».

 

Таким чином для вторинних водокористувачів

дозволом на спеціальне водокористування є:

— установлений у дозволі первинного водокористувача ліміт;

— договір на постачання води.

При цьому слід звернути увагу, що вторинний водокористувач не отримає окремого дозволу на використання води, а тому, на думку Мінприроди, він повинен орієнтуватись на ліміт,

установлений первинному водокористувачу .

А отже, про понадлімітне використання води і сплату збору у п'ятикратному розмірі вторинним водокористувачем можна говорити лише в тому випадку, коли він перевищить ліміт, установлений для первинного водокористувача.

На наш погляд, такий підхід є цілком справедливим, адже навіть якщо у договорі між первинним і вторинним водокористувачами обумовлено обсяг води, яка може бути використана вторинним водокористувачем, такий обсяг не є «лімітом» у розумінні

ПКУ.

Та все ж радимо вторинним водокористувачам перестрахуватися і вказати обсяг води, яка може бути використана вторинним водокористувачем у договорі на постачання води і орієнтуватися саме на цей обсяг, як на ліміт, при розрахунку збору за спецводокористування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі