Теми статей
Обрати теми

Про податок на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 12.04.2011 р. № 10374/7/16-1517

ПЕНСІЙНИЙ ЗБІР З ПОСЛУГ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ

тепер уключається до бази обкладення ПДВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.04.11 р. № 10374/7/16-1517

«Про податок на додану вартість»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ повідомляє, що суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв'язку, що включаються до ціни товарів (послуг), уключаються і до бази обкладення ПДВ.

Пунктом 4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР

(далі — Закон про ПДВ) було визначено, що база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче звичайних цін, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), що включаються до ціни товарів (послуг) відповідно до законів України з питань оподаткування ( за винятком ПДВ, а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв'язку).

Пунктом 188.1 Податкового кодексу України

(далі — ПКУ) визначено, що база оподаткування операцій з поставки товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче за звичайні ціни, визначені відповідно до ст. 39 ПКУ, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних та нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Порівнявши норми

Закону про ПДВ та ПКУ , податківці доходять висновку про те, що сьогодні суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв'язку вважаються сумою коштів, яка включається до складу договірної (контрактної) вартості. Тому з 1 січня 2011 року ці суми включаються до бази обкладення ПДВ.

Зауважимо, що в переліку загальнодержавних податків та зборів, наявному у

ст. 9 ПКУ, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв'язку не згадується. При цьому згідно з п. 10 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР платником цього збору є особи, які користуються послугами мобільного зв'язку. Отже, такий збір не входить до вартості послуги, наданої оператором мобільного зв'язку (по суті, він є податковим агентом).

Таким чином, незважаючи на те що

п. 188.1 ПКУ, на відміну від п. 4.1 Закону про ПДВ, не містить прямої норми, яка виключає пенсійний збір з послуг мобільного зв'язку з бази обкладення ПДВ, на наш погляд, для цього є підстави.

Однак, як видно з листа, що коментується, податківці так не вважають. Тому операторам мобільного зв'язку, котрі, як і раніше, не включають пенсійний збір до бази оподаткування, найімовірніше, доведеться відстоювати такий підхід у суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі