Теми статей
Обрати теми

Про виявлення завищених сум у заявах-розрахунках страхувальниками

Редакція БТ
Лист від 05.04.2011 р. № 01-16-755

ЛІКАРНЯНІ З ФТВП:

строк повернення невикористаних коштів;
 що робити у разі завищення сум
 фінансування — роз'яснює Фонд

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 05.04.11 р. № 01-16-755

«Про виявлення завищених сум у заявах-розрахунках страхувальниками»

 

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) розповів, як бути в ситуації, коли роботодавець завищив суми на виплату матеріального забезпечення, та в які строки він має повернути невикористані кошти фінансування.

Завищення сум на виплату допомог

. ФТВП радить роботодавцям-страхувальникам, які виявили завищення сум на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам, зазначених у заявах-розрахунках, поданих до Фонду, діяти так:

1) після виявлення помилки потрібно терміново

письмово повідомити орган ФТВП за місцем обліку про зміст помилки (указати прізвище та ініціали застрахованої особи, номер листка непрацездатності й вид допомоги, щодо якої виявлено помилку);

2)

повернути ФТВП виявлені надлишково виплачені суми допомог — ФТВП не уточнив, з якого рахунка їх слід повернути. На наш погляд, повернути можна з поточного рахунка підприємства, не проганяючи суму через окремо відкритий рахунок для допомог;

3)

відобразити повернені суми у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП (повернення коштів відображаємо в рядку 18 таблиці І*).

* Про заповнення цього звіту див. у статті «Нова звітність до ФТВП: заповнюємо та подаємо» // «БТ», 2011, № 15, с. 25.

Строк повернення надміру отриманих сум допомог

. ФТВП зауважив, що надлишково отримані від ФТВП суми допомог роботодавець має повернути на рахунок органу відділення ФТВП, з якого здійснювалося фінансування, протягом трьох робочих днів після виплати допомоги застрахованим особам, але не пізніше трьох робочих днів після найближчого від отримання коштів ФТВП строку виплати зарплати у страхувальника.

Якщо цих строків повернення дотримано,

штрафні санкції**, передбачені ст. 30 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III (10 % несвоєчасно повернених коштів та пеня в розмірі 0,1 % від цієї суми), не застосовуються.

** Про відповідальність читайте в Темі тижні «Перевірки соцфондів з 2011 року» // «БТ», 2011, № 16, с. 33.

Таким чином, якщо після отримання допомоги роботодавець з будь-якої причини в найближчий строк для виплати зарплати не виплатив ці суми, їх слід повернути Фонду в триденний строк. У подальшому, щоб знову отримати раніше невиплачене фінансування (адже працівники не втратили право на його отримання), роботодавцю потрібно знову подати заяву-розрахунок*** на фінансування таких сум.

*** Як це зробити, читайте у статті «Новий порядок виплати лікарняних та інших допомог з ФТВП з 2011 року» // «БТ», 2011, № 8, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі