Теми статей
Обрати теми

Практика застосування нових податкових накладних та Реєстру

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Практика застосування нових податкових накладних та Реєстру

 

Запитання

Відповідь

1

2

Чи потрібно починати нумерацію ПН щомісяця з першого номера?

Ні.
У листі № 9497, а також у консультаціях податківців, розміщених у ЄБПЗ, зроблено висновок, що нумерувати ПН можна: або щомісяця, або наростаючим підсумком з початку року (див. також «ВПСУ», 2011, № 9, с. 5).
Про новації ведення Реєстру та порядок його заповнення ми писали в Темі тижня «Новий Реєстр податкових накладних» // «БТ», 2011, № 11, с. 34

Якою мовою складати ПН?

У листі № 9497, а також у консультаціях податківців, розміщених у ЄБПЗ, стверджується, що ПН має бути складено українською мовою.
Зауважимо, що раніше ДПАУ висловлювалася із цього приводу лояльніше. Наприклад, у листі від 15.08.03 р. № 12846/7/15-2317-22 зазначалося, що покупець має право на ПК незалежно від того, якою мовою заповнено ПН (російською, українською).
Ми вважаємо, що колишня практика виписування ПН російською мовою має право на існування і жодних законних підстав для відмови у визнанні ПК за такою ПН немає. Хоча, безумовно, краще облишити таку практику

Чи можна вказувати в ПН іноземною мовою торговельну марку товару та у вигляді абревіатури номенклатуру товару?

Можна. Є позитивна відповідь на це запитання в ЄБПЗ. Податківці стверджують, що ПН має бути заповнено державною мовою, при цьому в разі неможливості перекладу з іноземної мови торговельної марки або найменування товару державною мовою та з метою збереження ідентифікації такого товару у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг» ПН можна вказувати назву торговельної марки та у вигляді абревіатури номенклатуру товару без перекладу державною мовою. Наприклад «Телевізор «Samsung UE-40C5000»

Як заповнити поле «Вид цивільно-правового договору» в ПН при усній домовленості, якщо є тільки рахунок?

Щоб одночасно дотриматись вимог ПКУ та рекомендацій податківців, якщо договір у письмовій формі не укладався, радимо зазначати в ПН вид цивільно-правового договору (виходячи з предмета домовленості), навіть якщо його укладено усно, а також назву, дату й номер документа, яким оформлено відносини сторін (якщо такий документ складався). Наприклад:
— «Договір купівлі-продажу, рахунок-фактура від 22.04.2011 р. № 112»;
— «Договір про надання послуг, рахунок від 27.04.2011 р. № 24»

Якими символами в ПН позначати відсутність того чи іншого реквізиту? Якщо номер свідоцтва містить 8 або 9 знаків, чи потрібно записувати його до відповідного поля починаючи з третього або другого квадратика?
\

Дата виписування ПН. Для заповнення цього реквізиту передбачено 8 комірок, в яких проставляються лише цифри без крапок, дробів, ком та інших розділових знаків (див. «ВПСУ», 2011, № 10, с. 22). Наприклад, якщо ПН виписано 28 квітня цього року, указуємо «: 28042011».
Порядковий номер ПН. Згідно з листом ДПАУ від 11.01.11 р. № 547/7/16-1117 тут ставити зайві прокреслення/нулики/хрестики не потрібно. Якщо номер ПН містить менше 7 цифр, то порожні комірки не заповнюються (їх слід залишити порожніми). При цьому номер зсувається праворуч до дробу.
ІПН та номер свідоцтва. Якщо номер свідоцтва містить менше 10 цифр, то номер зсувається праворуч, при цьому порожні клітинки, що залишилися ліворуч, не заповнюються. Якщо ПН виписується у випадках, коли ІПН та номер свідоцтва відсутні, (наприклад, при поставці неплатнику ПДВ або експортних поставках — п. 8 Порядку № 969), то в цих полях ставиться нуль, і він теж зсувається праворуч.
Номер цивільно-правового договору. У ЄБПЗ зазначено, що електронний формат ПН не містить обмежень щодо кількості знаків поля «№ » реквізиту «Вид цивільно-правового договору», тому до цього поля може бути внесено більше 6 цифр, тобто за необхідності можна додати потрібну кількість комірок. Якщо номер договору відсутній, то необхідно поставити прокреслення. У цьому полі також допускаються будь-які інші символи: літери, риски, нулі, крапки.
Комірки без показників у самій таблиці ПН. Порядок № 969 не містить вказівок, як заповнювати елементи таблиці ПН, якщо показників для заповнення немає. На наш погляд, при заповненні ПН необхідно дотримуватись загальних вимог п. 2.11 Положення № 88, де зазначається, що вільні рядки в первинних документах слід обов'язково прокреслювати. Однак у ЄБПЗ податківці рекомендують у цьому випадку залишати комірки граф ПН порожніми. У будь-якому разі, головне те, що наявність/відсутність прокреслень у порожніх клітинках не впливає на правомірність формування ПК

Чи дозволяються дописування від руки в ПН, якщо її заповнено в електронному вигляді та роздруковано?

У п. 1 Порядку № 969 зазначено, що ПН може друкуватися поліграфічним методом, за допомогою комп'ютера чи іншим методом.
На наш погляд, поєднання декількох способів заповнення ПН допустиме, адже в законодавстві немає чіткої заборони (тим більше що як мінімум один реквізит заповнюється від руки — підпис).
Однак податківці у своїх роз'ясненнях вимагають, щоб ПН було заповнено одним способом, дописування та виправлення даних уручну не допускаються (див. лист № 9497, консультацію у «ВПСУ», 2011, № 10, с. 23)

Як відобразити в ПН знижку, надану покупцю?

На думку представників офіційних органів, тепер у першому розділі ПН у кожній товарній позиції має бути відображено ціну з урахуванням знижки (див. консультацію «Податкова накладна та реєстри: відповіді на актуальні запитання від фахівців ДПАУ» // «БТ», 2011, № 5, с. 45, Шпаргалку бухгалтера «Податкова накладна за новою формою» // «БТ», 2011, № 5, с. 29)

Чи можна засвідчувати ПН не основною печаткою (наприклад, з написом «для податкових накладних»)?

Згідно з п. 16 Порядку № 969 ПН має бути завірена печаткою продавця. Якою саме печаткою, не сказано. У листі ДПАУ від 26.11.99 р. № 17621/7/16-1220-27 зазначено, що на ПК дають право ПН, які засвідчено:
основною печаткою платника податку — продавця;
— або спеціальною печаткою, виготовленою для філії такого платника податку — продавця, у разі делегування йому права виписування ПН;
— або простою круглою печаткою «для податкових накладних».
У ЄБПЗ є консультація з аналогічним твердженням та посиланням на цей лист, в якому зазначено, що вона чинна до 01.01.11 р.
Однак є актуальніша консультація в ЄБПЗ з відповіддю на те саме запитання, та і в листі № 9797 податківці зазначають, що: 1) ПН скріплюється основною печаткою продавця (тією ж, що використовується для платіжних документів); 2) для філій виготовляється така сама печатка, але вона має містити в собі слово «Філія» та назву філії.
Відбитки печаток «Канцелярія», «Для документів», «Для довідок» тощо на ПН проставлятися не можуть
.
Незважаючи на це, ми вважаємо: як і раніше, разом з основною печаткою можна використовувати і круглу печатку з написом «для податкових накладних». Такий підхід правомірний хоча б тому, що тепер, після втрати чинності Інструкцією № 17 (з 21.02.11 р.) немає нормативного акта, який би встановлював вимоги до печатки

Використані документи та скорочення:
ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.
Порядок № 969 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом ДПАУ від 21.12.10 р. № 969.
Порядок № 1002 — Порядок ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.10 р. № 1002.
Інструкція № 17 — Інструкція про порядок видачі міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, підприємствам, установам, організаціям, господарським об'єднанням та громадянам дозволів на право відкриття та функціонування штемпельно-граверних майстерень, виготовлення печаток і штампів, а також про порядок видачі дозволів на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів, затверджена наказом МВС від 11.01.99 р. № 17.
Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88.

Лист № 9497 — лист ДПАУ від 06.04.11 р. № 9497/7/16-1517.
ПН — податкова накладна.
Реєстр — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних.
ЄБПЗ — Єдина база податкових знань, розміщена на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua.
ПК — податковий кредит.
«ВПСУ» — журнал «Вісник податкової служби України».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі