Теми статей
Обрати теми

Суб’єкт господарювання, що не здійснював забруднення навколишнього середовища, не подає заяву про відсутність об’єкта оподаткування

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Суб’єкт господарювання, що не здійснював забруднення навколишнього середовища,
 не подає заяву про відсутність об’єкта оподаткування

 

У фізичної особи — підприємця немає і ніколи не було об’єкта для обкладення екологічним податком. Чи потрібно підприємцю повідомляти про це орган державної податкової служби шляхом подання заяви про відсутність об’єкта оподаткування в звітному році?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 250.9 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний орган ДПС за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов'язаний подавати податкові декларації з екологічного податку.

Звернемо увагу, що, на нашу думку, цю норму мають виконувати не всі без винятку суб’єкти господарювання, як того вимагають деякі податківці на місцях, а лише ті, які в попередньому році сплачували екологічний податок (збір за забруднення навколишнього природного середовища).

Аргументуємо нашу позицію тим, що:

по-перше, в п. 250.9 ПКУ мова йде про подачу заяви саме платниками екоподатку, адже термін «платник податку», який використовується у розд. VIII ПКУ, розшифровано у ст. 240 ПКУ, а там йдеться саме про платників екоподатку. Отже в п. 250.9 ПКУ мова йде про подачу заяви суб'єктами господарювання, юридичними особами, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетними установами, громадськими та іншими підприємствами, установами та організаціями, постійними представництвами нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються викиди, скиди забруднюючих речовин чи розміщення відходів. Якщо суб’єкт господарювання не здійснював у попередньому році таку діяльність, то він не є платником екоподатку, а тому на нього не поширюється дія п. 250.9 ПКУ ;

по-друге, якщо суб’єкт господарювання не був платником екологічного податку (збору за забруднення навколишнього середовища), то він уявлення не матиме, куди потрібно подавати таку заяву. Оскільки відповідно до п. 250.9 ПКУ заява про відсутність об’єкта оподаткування подається до відповідного органу ДПС за місцем розташування джерел забруднення. Який орган ДПС вважати «відповідним», якщо суб’єкт господарювання не мав джерела забруднення — не зрозуміло. При цьому можна намагатися стверджувати, що будь-який орган ДПС в Україні потенційно є органом, куди потрібно подавати таку заяву, і орган ДПС за місцем основної реєстрації не має жодного пріоритету. А це, на наш погляд, перегин.

Вважаємо,

якщо суб’єкт господарювання у 2010 році не здійснював викиди скиди забруднюючих речовин чи розміщення відходів і не планує забруднювати навколишнє природне середовище у 2011 році, то ПКУ не вимагає подавати заяву про відсутність у суб’єкта господарювання у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку.

Звернемо увагу, що на місцях податківці можуть вимагати від таких суб’єктів господарювання подати заяву про відсутність об’єкта оподаткування, тому, якщо суб’єкт господарювання не бажає сперечатися з податківцями, він може подати таку заяву до органів ДПС.

Однак, якщо на суб’єкта господарювання, який у 2010 році не здійснював забруднення навколишнього природного середовища і тому не подав таку заяву, накладуть штраф за неподання податкової декларації з екоподатку з прочерками, то такі дії податківців будуть неправомірними. І суб’єкт господарювання може довести свою правоту, для цього він може скористатися аргументами, що наведені вище.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі