Теми статей
Обрати теми

Про матеріальне забезпечення осіб, які взяли добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування

Редакція БТ
Лист від 11.04.2011 р. № 01-06-835

ПІДПРИЄМЕЦЬ ОТРИМАЄ ДОПОМОГИ З ФТВП

тільки за умови сплати добровільних платежів з ЄВС
до настання страхового випадку — ФТВП
та Мінсоцполітики одностайні

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 11.04.11 р. № 01-06-835

Лист Міністерства соціальної політики України від 18.04.11 р. № 4068/0/14-11/18

«Про матеріальне забезпечення осіб, які взяли добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування»

 

У

листах, що коментуються, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) і Мінсоцполітики зауважили, що добровільні платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС) зможуть отримати матеріальне забезпечення та послуги з ФТВП лише в разі сплати страхового внеску до настання страхового випадку.

Осіб, які мають право на добровільну сплату ЄВС, названо в

ч. 1 ст. 10 Закону про ЄВС*. Це підприємці та самозайняті особи**, які бажають застрахуватися на випадок тимчасової непрацездатності (ставка ЄВС — 36,6 %) або на випадок тимчасової непрацездатності та від нещасних випадків на виробництві (ставка ЄВС — 38,11 %), а також члени фермерського господарства, особистого селянського господарства (за всіма видами страхування) та громадяни України, які працюють за межами України (за всіма видами страхування, крім як від нещасних випадків).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

** Обов'язковий ЄВС за ставкою 34,7 % включає пенсійне страхування і страхування на випадок безробіття.

Відразу зауважимо, що викладена сьогодні позиція ФТВП — не нововведення. Фонд і раніше у своїх

листах висловлювався, що з 2011 року підприємці, як добровільні платники, можуть претендувати на допомоги з Фонду лише за умови (листи ФТВП від 12.03.11 р. № 01-16-489// «БТ», 2011, № 14, с. 7 і від 03.03.11 р. № 01-16-371// «БТ», 2011, № 12, с. 9):

по-перше

, укладення з Пенсійним фондом договору про добровільну участь у страхуванні на випадок тимчасової непрацездатності;

по-друге

, сплати ЄВС до настання страхового випадку.

Тому в

листі, що коментується, ФТВП зауважив, що в разі якщо на момент настання страхового випадку добровільно застраховані особи не сплатили ЄВС, вони не мають права на матзабезпечення і соцпослуги за рахунок коштів Фонду. Мінсоцполітики в своєму листі повністю підтримало ФТВП у цьому питанні.

Ми не згодні з таким підходом ФТВП та Мінсоцполітики.

Частина 3 ст. 6 Закону № 2240***, на яку посилається і ФТВП у листі, що коментується, передбачає право на допомогу для підприємців та інших самозайнятих осіб «за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до діючого законодавства». Умови про те, що страховий платіж з ЄВС має бути сплачено «на момент настання страхового випадку» або «до настання страхового випадку», Закон № 2240 не містить. Тому, на наш погляд, подібні умови, що висуваються ФТВП, є неправомірними, і в разі відмови у виплаті допомоги на цій підставі рекомендуємо оскаржити рішення ФТВП про відмову в судовому порядку****.

*** Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

**** Наші аргументи для заперечення див. у ком. у «БТ», 2011, № 14, с. 7 та «БТ», 2011, № 12, с. 9.

Крім того, щодо умови про сплату страхового платежу з ЄВС на момент (до) настання страхового випадку нам не зрозуміло, за який період потрібно сплатити страховий платіж:

— за місяць, в якому настав страховий випадок? Але в цьому випадку доведеться завжди наперед сплачувати платежі з ЄВС, ігноруючи передбачений

п. 5.7 Інструкції № 21-5***** та прописаний у п. 3.2 договору строк для сплати добровільних платежів, а саме до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який він сплачується (за березень — до 20 квітня, за травень — до 20 червня і т. д.);

— або ця вимога тимчасова і стосується новоукладених договорів про добровільну сплату і сплати платежу з ЄВС за перший місяць? У такому разі, щоб мати право на допомогу за версією ФТВП і Мінсоцполітики та надалі не дискутувати з ними, слід відразу після укладення договору про добровільне страхування сплатити платіж з ЄВС як мінімум за перший місяць.

***** Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.10 р. № 21-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі