Теми статей
Обрати теми

Щодо округлення значення відсотка при розподілі ПДВ

Редакція БТ
Лист від 06.04.2011 р. № 9496/7/16-1517-05

РОЗПОДІЛ ПОДАТКОВОГО КРЕДИТУ:

ДПАУ роз'яснила, як округлювати показник ЧВ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.04.11 р. № 9496/7/16-1517-05

«Щодо округлення значення відсотка при розподілі ПДВ»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз'яснила порядок округлення частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях, яка використовується для розподілу податкового кредиту.

Нагадаємо, що відповідно до

п. 199.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум податку, які платник має право віднести до податкового кредиту, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях (далі — ЧВ).

Згідно з

п. 199.2 ПКУ ЧВ визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік.

Розрахунок показника ЧВ проводиться у таблиці 1 додатка Д7 до декларації з ПДВ, форма якого затверджена

наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41. Цей показник, розрахований за результатами попереднього року або за результатами першого звітного періоду, у якому вперше було задекларавано оподатковувані й неоподатковувані операції й відображається у спеціальному полі у ряд. 15.1 декларації з ПДВ протягом поточного календарного року*.

* Див. статтю «Нова форма декларації з ПДВ: вивчаємо та заповнюємо» // «БТ», 2011, № 14, с. 18.

Відповідно до

п. 6 розділу III Порядку № 41** усі показники у податковій звітності проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Зауважимо, що це правило поширюється лише на вартісні показники.

** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 25.01.11 р. № 41.

У

листі ДПАУ від 16.03.11 р. № 7273/7/16-1117 роз'яснюючи порядок заповнення нової звітності з ПДВ податківці навели приклад заповнення фрагмента декларації, у якому показник ЧВ указано як ціле число «71».

Крім того, у програмному забезпеченні «

Податкова звітність» до появи версії 1.29.12.1 від 19.05.11 р., у гр. 5 таблиці 1 додатка Д7 до декларації з ПДВ, а також у полі ЧВ у ряд. 15.1 декларації з ПДВ можна було внести лише ціле число (без десяткових знаків).

У

листі, що коментується, ДПАУ дійшла висновку, що показник ЧВ має визначатись у відсотках із двома знаками після коми (див. «Порядок визначення показника ЧВ»).

 

Порядок визначення показника ЧВ

витяг із листа, що коментується

« <…> при визначенні частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами (послугами) між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями (визначається у відсотках) платник ПДВ визначає значення відсотка, за яким здійснюється розподіл податкового кредиту, з урахуванням округлення результату за загальновстановленими правилами до двох знаків після коми. При цьому всі показники в податковій звітності з ПДВ проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Наприклад:

1) якщо значення колонки 3 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) до податкової декларації з податку на додану вартість дорівнює 3000 грн., а значення колонки 4 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) дорівнює 1400 грн., то значення колонки 5 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) має дорівнювати 46,67 %;

2) якщо значення колонки 3 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) дорівнює 7000 грн., а значення колонки 4 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) дорівнює 2270 грн., то значення колонки 5 таблиці 1 (Д7) (додаток 7) має дорівнювати 32,43 %».

 

У згаданому вище оновленні до програмного забезпечення «

Податкова звітність» від 19.05.11 р. також змінено формат полів, у яких відображається показник ЧВ (з двома знаками після коми). Тож тепер платники можуть з більшою точністю визначити показник ЧВ, а відповідно і суму ПДВ, яка може бути включена до податкового кредиту у ряд. 15.1 декларації з ПДВ.

Однак залишаються відкритими питання:

— чи потрібно буде уточнювати показник ЧВ, який уперше було розраховано у звітності за березень (I квартал) 2011 року та застосовувався у березні (I квартал) і квітні?

— яке значення ЧВ (ціле число, чи з двома десятковими знаками) використовувати при заповненні декларацій з ПДВ до кінця поточного року?

Сподіваємось, що найближчим часом податківці внесуть ясність щодо цих питань.

Ми вважаємо, що підстав для перерахунку уже визначеного показника ЧВ немає. Тому уточнювати з цього приводу нічого не потрібно і до кінця року потрібно використовувати вже задеклароване значення ЧВ (ціле число).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі