Теми статей
Обрати теми

Щодо отримання податкової соціальної пільги

Редакція БТ
Лист від 25.02.2011 р. № 3891/6/17-0715

ПСП «НА ДІТЕЙ»:

надається, якщо на момент звернення дитині
не виповнилося 18 років

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.02.11 р. № 3891/6/17-0715

«Щодо отримання податкової соціальної пільги»

 

У

листі, що коментується, надано відповідь на запитання: чи має право працівник на підвищений розмір податкової соціальної пільги (ПСП) «на дітей», якщо на момент подання заяви про надання ПСП дитині вже виповнилося 18 років. Відповідь ДПАУ негативна, і ми з нею згодні.

Запитання виникло у зв'язку з тим, що згідно з

п.п. 169.3.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) ПСП, передбачена п.п. 169.1.2 і пп. «а», «б» п.п. 169.1.3 ПКУ, надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі смерті до досягнення зазначеного віку — до кінця року, на який припадає смерть.

Однак підкреслимо: це правило діє щодо ПСП, передбаченої

п.п. 169.1.2 і пп. «а», «б» п.п. 169.1.3 ПКУ. А ці норми, у свою чергу, свідчать про право на ПСП працівників, які мають дітей віком до 18 років. Інакше кажучи, щоб скористатися правом продовження користування ПСП до кінця року, потрібно спочатку отримати на неї право. Якщо на момент подання заяви працівник не відповідає встановленим вимогам (дитині вже виповнилося 18 років у поточному році), то ПСП йому не надається.

Звичайно ж, у зв'язку з цим у невигідному становищі опиняються працівники, які протягом року змінюють місце роботи: якщо на момент звільнення дитині вже виповнилося 18 років, то за новим місцем роботи вони вже не зможуть скористатися підвищеною ПСП. А от якби вони продовжували працювати, то права на ПСП збереглося б до кінця року.

Наприклад, одинока жінка користується підвищеною ПСП на підставі п.п. «а», п.п. 169.1.3 ПКУ. Дитині виповнюється 18 років у березні 2011 року. У цьому випадку працівниця може користуватися ПСП на цій підставі до кінця 2011 року. Однак якщо вона у квітні звільниться та працевлаштується на інше підприємство, то за новим місцем роботи права на підвищену ПСП уже не матиме.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі