Теми статей
Обрати теми

Про подання звітності суб'єктами малого підприємництва

Редакція БТ
Лист від 12.04.2011 р. № 31-08410-06-5/9545, 04/4-7/214

ПЛАТНИКИ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК ЗА СТАВКОЮ 0 %

складають і подають фінансову звітність
органам статистики один раз на рік

 

Лист Міністерства фінансів України від 12.04.11 р. № 31-08410-06-5/9545

Лист Державного комітету статистики України від 12.04.11 р. № 04/4-7/214

«Про подання звітності суб'єктами малого підприємництва»

 

Лист

, що коментується сьогодні, стосується порядку складання та подання фінансової звітності суб'єктами малого підприємництва (СМП).

Після того, як було внесено зміни до

П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва»*, СМП для цілей подання фінансової звітності поділили на дві групи:

підприємства — платники податку на прибуток за ставкою 0 % на підставі п. 154.6 ПКУ;

інші СМП, які належать до таких відповідно до Господарського кодексу України (далі — ГКУ).

* Наказом МФУ від 24.01.11 р. № 25 (див. ком. у «БТ», 2011, № 14, с. 5).

Так, підприємства першої групи (

підприємства — платники податку на прибуток за ставкою 0 % на підставі п. 154.6 ПКУ):

— згідно з

п. 44.2 ПКУ ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат за методикою, затвердженою Мінфіном (її ще не розроблено). При цьому «нульовики», не зареєстровані платниками ПДВ, можуть систематизувати інформацію, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, у регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису (ч. 3 ст. 3 Закону про бухоблік**);

складають Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (ф. № 1-мс) і Звіту про фінансові результати (ф. № 2-мс). Форму та порядок заповнення статей зазначених звітів наведено в П(С)БО 25, нова редакція якого набрала чинності з 1 квітня 2011 року. При цьому такі підприємства зобов'язані складати фінансову звітність і подавати її відповідним органам лише один раз — за підсумками звітного року (ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік). Це й підтвердили в сьогоднішньому листі Держкомстат і Мінфін: складати щокварталу фінансову звітність «нульовикам» не потрібно.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Що стосується підприємств другої групи (СМП, які не є «нульовиками»), то такі підприємства повинні складати і подавати фінансову звітність до відповідних органів

щокварталу. Ці підприємства складають Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва у складі Балансу (ф. № 1-м) і Звіту про фінансові результати (ф. № 2-м), форми та порядок заповнення яких також наведено в П(С)БО 25***.

*** Це стосується і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності, які складають фінансову звітність за ф. № 1-м і ф. № 2-м.

Тепер щодо подання фінансової звітності до податкового органу. Про це в

листі, що коментується, нічого не йдеться, але це досить важливий момент. Згідно з п. 46.2 ПКУ платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до ГКУ, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Таким чином, усім СМП подавати до податкового органу фінансову звітність потрібно лише один раз на рік — при поданні річної декларації з податку на прибуток. І ця вимога поширюється на всіх СМП незалежно від того, за якою ставкою вони сплачують податок на прибуток (0 % або за загальною — 23 %).

Звернемо увагу ще на один недостатньо зрозумілий момент, якому в

листі, що коментується, увагу не приділено. Справа в тому, що не всі «нульовики» можуть підпасти під визначення СМП. Адже до СМП згідно зі ст. 1 Закону України «Про підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III належать, зокрема, юридичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 70 млн грн.*

* Ці два показники при поданні фінансової звітності у 2011 році визначаються за результатами 2010 року.

У свою чергу, сплачувати податок на прибуток за ставкою 0 % згідно з

п. 154.6 ПКУ можуть у тому числі підприємства, які було створено після 01.04.11 р. Причому до них критерій щодо середньооблікової чисельністю працівників не застосовується: потрібна відповідність розміру доходів та нарахованої за кожен місяць заробітної плати.

Це означає, що до пільговиків може потрапити платник податків, який не є СМП (середньооблікова чисельність працівників на такому підприємстві може перевищувати 50 осіб).

І саме щодо цієї нечисленної категорії підприємств і виникають запитання.

По-перше, з формою та періодичністю подання фінансової звітності: з одного боку, згідно з

пп. 154.6 і 44.2 ПКУ вони мають право вести спрощений облік і подавати фінансову звітність за спрощеною формою — ф. № 1-мс і ф. № 2; з іншого боку — П(С)БО 25, яким затверджено ці форми, поширюється на СМП, до яких такі підприємства не належать.

По-друге, з періодичністю подання фінансової звітності податковим органам: з одного боку, логічно припустити, що такі підприємства, як й інші нульовики, повинні подавати її податківцям раз на рік, з іншого боку,

п. 44.6 ПКУ дозволяє подавати фінансову звітність раз на рік лише малим підприємствам.

Сподіваємося, що це питання незабаром буде роз'яснено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі