Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит у туроператора (турагента)

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Податковий кредит у туроператора (турагента)

 

Чи має право туристичний оператор (агент) віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, що сплачені при придбанні туристичної послуги та пов’язані з адміністративними витратами (канцелярські товари, оренда офісу, електроенергія, теплоенергія, водопостачання тощо)?

 

Відповідно до

п. 198.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з:

а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх увезення на митну територію України) та послуг;

б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності);

в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України;

г) увезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу.

<…>

Пунктом 207.5 ПКУ

визначено, що базою оподаткування в разі проведення операції з постачання туристичної послуги туристичним оператором або туристичним агентом є вартість такої послуги (без урахування податку), яка дорівнює сумі винагороди (маржі)* такого туристичного оператора (агента), тобто різниці між загальною сумою, що сплачується їх покупцем (без урахування податку), та фактичними витратами туристичного оператора з проведення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, вартість яких включається до вартості такої туристичної послуги, а для туристичних агентів — вартість туристичного ваучера (путівки), придбаного в туристичного оператора, крім туристичних агентів, які діють у цій операції як посередники.

*Див. консультацію на с. 13 цього номера.

Відповідно до

п. 207.6 ПКУ базою оподаткування в разі проведення операції з постачання на території України туристичним оператором (агентом) туристичної послуги (туристичного ваучера (путівки)), призначеної для її споживання (отримання) за межами території України, є винагорода, а саме різниця між вартістю поставлених ним послуг (туристичного ваучера (путівки)) та вартістю витрат, понесених таким туристичним оператором (агентом) унаслідок придбання (створення) таких туристичних послуг.

Оскільки базою оподаткування туристичного оператора (агента) є отримана ним винагорода, то

суми ПДВ сплачені при придбанні туристичної послуги таким туристичним оператором (агентом) до складу податкового кредиту не включаються. При цьому туристичний оператор (агент) має право включити до складу свого податкового кредиту суми ПДВ, що пов’язані з адміністративними витратами (канцелярські товари, оренда офісу, електроенергія, теплоенергія, водопостачання та ін.) за умови, що такі адміністративні витрати включаються, з метою їх компенсації споживачем, до вартості такої туристичної послуги, тобто входять до складу його винагороди, яка підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua  

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі