Теми статей
Обрати теми

Подання фінансової звітності держреєстратору у 2011 році

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Подання фінансової звітності держреєстратору у 2011 році

 

Чи змінилися порядок та строки подання фінансової звітності держреєстратору у зв’язку з останніми змінами в законодавстві?

(м. Харків)

 

Податковий кодекс України

(далі — ПКУ) привніс суттєві зміни у порядок подання фінансової звітності до органів ДПС платниками податку на прибуток*.

* Докладніше про це у коментарі до постанови КМУ від 20.04.11 р. № 433 // «БТ», 2011, № 18 - 19, с. 4.

Що ж стосується подання фінансової звітності держреєстратору, то тут нічого не змінилося.

Як і раніше,

підприємства (крім бюджетних установ) зобов'язані подавати (надсилати рекомендованим листом) держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, фінансову звітність (ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). Отже, фінансову звітність за 2010 рік слід подати держреєстраторові не пізніше 31.05.11 р. (вівторок)**.

** Див. «Календар бухгалтера на травень» // «БТ», 2011, № 17, с. 23.

У 2011 р. звітність держреєстратору подається у складі:

— ф. № 1-м «Баланс» та ф. № 2-м «Звіт про фінансові результати» (суб’єкти малого підприємництва);

— ф. № 1 «Баланс» та № 2 «Звіт про фінансові результати» (іншими підприємствами).

Звертаємо увагу, що, як і раніше, не потрібно:

— подавати аудиторський висновок, який підтверджував би достовірність звітності (

лист Держкомпідприємництва від 26.03.08 р. № 2575***);

— нотаріально посвідчувати підписи на звітності (

лист Деркомжпідприємництва від 18.01.07 р. № 332);

— ставити відмітку органу державної статистики про дату отримання цієї звітності (

лист Держкомпідприємництва від 30.05.07 р. № 3846).

*** Див. ком. «Фінансова звітність держреєстратору подається у складі Балансу і Звіту про фінрезультати без аудиторського висновку» // «БТ», 2008, № 15, с. 10, та консультацію «Аудиторський висновок при подачі фінзвітності держреєстратору не подається» // «БТ», 2010, № 20, с. 46.

Подавати фінансову звітність держреєстратору підприємство може на вибір одним із трьох способів:

особисто, надіславши поштою (рекомендованим листом), в електронному вигляді.

При надсиланні звітності рекомендованим листом доцільно оформити опис вкладення. А для того, аби подати фінансову звітність у електронному вигляді, потрібно мати ЕЦП керівника, головного бухгалтера та аналоги печатки юридичної особи, підтвердженої посиленим сертифікатом відкритого ключа, а також завантажити безоплатну програму «АРМ (автоматизоване робоче місце) Внесення фінансової звітності ЄДР»****.

**** Програмне забезпечення для подання фінансової звітності реєстратору і детальні інструкції розміщено на офіційних сайтах Держкомпідприємництва (http://www.dkrp.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=93731&cat_id=37571) та Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» (http://www.irc.gov.ua/ua/registers/EDR.html). Щодо питань технічної підтримки програмного забезпечення можна звертатися за тел./факсом (044) 481-49-29, або на e-mail: finedr@irc.gov.ua.

Нічого не змінилося і щодо відповідальності: за неподання фінансової звітності держреєстратору штрафні (фінансові) санкції до суб'єктів господарювання (та/або їх службових осіб) не застосовуються, оскільки відповідальності за таке порушення в законодавстві не встановлено. Це визнає і Держкомпідприємництва (

лист від 16.03.07 р. № 1897)*.

* Водночас існує потенційна можливість постраждати за ст. 1642 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), яка передбачає накладення штрафу від 136 грн. до 255 грн. за неподання фінансової звітності. Щоправда, цілком можливо, що в реальності штрафу вдасться уникнути тому, що його накладають органами державної контрольно-ревізійної служби (ст. 2341 КУпАП) на підставі протоколів, складених ними самими або органами внутрішніх справ.

Та все ж радимо виконати вимоги держреєстратора, адже зі скасування свідоцтв про держреєстрацію** звертатися до держреєстраторів доведеться частіше.

** Див. ком. «Скасовано свідоцтва про держреєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» // «БТ», 2011, № 20, с. 4.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі