Теми статей
Обрати теми

З 2011 року передбачено адмінвідповідальність за неподання форми № 5-ПН

Редакція БТ
Відповідь на запитання

З 2011 року передбачено адмінвідповідальність за неподання форми № 5-ПН

 

Нас перевіряє Фонд соцстрахування на випадок безробіття і загрожує штрафом за неподання форми № 5-ПН. Крім того, під час перевірки перевіряючий попросив надати журнал реєстрації наказів. Чи зобов'язані ми вести цей журнал та якою є відповідальність за його неведення?

(м. Харків)

 

З 2011 року внесено зміни до

ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III (далі — Закон № 1533) та ст. 1653 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), що стосуються відповідальності за порушення у сфері страхування на випадок безробіття.

Усі роботодавці повинні

подавати відомості про прийняття на роботу працівників. До 2011 року це було передбачено п. 3 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533 у чинній тоді редакції та ч. 4 ст. 20 Закону № 803***, а з 2011 року — оновленим п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533 та ч. 4 ст. 20 Закону № 803. Однак до 2011 року деякі роботодавці не завжди виконували цю вимогу зважаючи на відсутність за їх неподання відповідальності. Але з 2011 року ситуація змінилася — згідно з оновленою редакцією ст. 1653 КУпАП за неподання відомостей, установлених Законом № 1533, і, зокрема, відомостей про прийняття на роботу працівників, передбачено накладення адміністративного штрафу від 136 до 255 грн. (за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн.) на посадових осіб підприємства або підприємця.

*** Закон України «Про зайнятість населення» від 01.03.91 р. № 803-XII.

На сьогодні відомості про прийняття на роботу працівників роботодавці повинні подавати

за формою № 5-ПН «Звіт про прийнятих працівників». Цю форму та інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Мінпраці від 19.12.05 р. № 420.

Форма складається за періоди (

подекадно):

з 1 по 10 число звітного місяця;

з 11 по 20 число звітного місяця;

з 21 по останнє число звітного місяця.

Подається форма

не пізніше 3-го дня після закінчення звітної декади . Якщо за декаду працівників не приймали, форму подавати не потрібно.

Отже, якщо за якусь декаду, коли були прийняті працівники, починаючи з періодів за 2011 рік роботодавець не подав форму № 5-ПН, то перевіряючі цілком законно можуть накласти адмінштраф.

Що стосується необхідності надання перевіряючим журналу реєстрації наказів, то цей документ перевіряючі вимагають, найімовірніше, керуючись

п. 1 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533: «під час перевірки правильності використання коштів Фонду та достовірності поданих роботодавцем даних, зазначених у пункті 2 цієї частини, надавати посадовим особам органів Фонду необхідні документи та пояснення з питань, що виникають під час перевірки».

Проте такої обов'язкової для роботодавця затвердженої форми документа, як «журнал реєстрації наказів», наразі немає. Для реєстрації наказів Мінпраці вважає за потрібне застосовувати

книгу реєстрації наказів щодо особового складу, про що зазначає в своєму листі від 19.10.05 р. № 09-487. Форму цієї книги наведено Мінпраці в цьому листі і вона не є затвердженою типовою формою. Отже, на наш погляд, цю книгу роботодавець може застосовувати за своїм бажанням, оскільки в нормативних документах необхідності складання такого документа не передбачено (якщо бажання немає — книгу вести не обов'язково).

Перевіряючим у вашому випадку ця книга потрібна для того, щоб простіше перевірити інформацію про прийнятих працівників та відповідно подання форми № 5-ПН. Якщо згідно з вашим документообігом книга не ведеться, рекомендуємо, керуючись усе тим же

п. 1 ч. 2 ст. 35 Закону № 1533, пояснити це перевіряючим, за необхідності оформивши пояснення письмово.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі