Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту з ПДВ під час придбання фізичною особою основних засобів у нерезидента

Редакція БТ
Лист від 07.10.2011 р. № 2634/7/15-3417-06

ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ З ПДВ ДЛЯ ФОП

при імпорті основних засобів: неоднозначне роз'яснення ДПСУ

 

Лист Державної податкової служби України від 07.10.11 р. № 2634/7/15-3417-06

«Щодо податкового кредиту з ПДВ під час придбання фізичною особою основних засобів у нерезидента»

 

У

листі, що коментується, ДПСУ спробувала роз'яснити, чи можна відносити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені на митниці, фізичним особам — підприємцям (ФОП), які є платниками ПДВ, під час придбання основних засобів у нерезидента.

Це роз'яснення можна умовно поділити на три розділи, у кожному з яких зроблено певний висновок.

1. Загальні правила

. Загальний порядок формування податкового кредиту з ПДВ для осіб, зареєстрованих платниками ПДВ, визначено ст. 198 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Згідно з

п. 198.2 ПКУ для операцій з увезення на митну територію України товарів датою виникнення права на віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов'язаннями відповідно до п. 187.8 ПКУ.

При ввезенні товарів на митну територію України документом, що дає право на податковий кредит, вважається

митна декларація, оформлена згідно з вимогами законодавства, що підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ).

Статтею 51 Цивільного кодексу України

визначено, що до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, які регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

На підставі цього головний податковий орган дійшов висновку, що

ПКУ не передбачає будь-яких особливостей формування податкового кредиту при імпорті основних засобів для ФОП — платників ПДВ.

2. Додаткові умови

. Далі сформульовано умови, одночасне виконання яких дає ФОП право на податковий кредит при ввезенні основних засобів на територію України, а саме:

1) узяття на облік увезеного майна як основних засобів;

2) використання їх в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності;

3) належне документальне оформлення (правильно оформлена митна декларація) та підтвердження відповідних витрат і відображення їх у бухгалтерському(!) та податковому обліку.

Отже, хоча загальні норми

ПКУ дають ФОП право сформувати податковий кредит, ДПСУ ставить таке право в залежність від того, чи відображено витрати на придбання основних засобів у бухгалтерському обліку.

Нагадаємо, згідно з

ч. 1 ст. 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV вести бухоблік зобов'язані лише юридичні особи. Тому виникає перший сумнів з приводу того, чи можна сприймати серйозно висновок, зроблений у першій частині листа, що коментується.

Хоча в

ПКУ не згадується ведення бухобліку як підстава для формування податкового кредиту, але її ще можна виконати.

Держпідприємництва в

листі від 06.02.07 р. № 851 зауважив, що використання підприємцем у своїй діяльності основних фондів передбачає ведення окремого облікового регістру, в якому б відображалися дані про нараховану амортизацію основних фондів, тобто підприємець може вести облік основних засобів.

3. А чи є основні засоби?

Ще податківці застерігають, що згідно зі ст. 325 Цивільного кодексу України право приватної власності на майно належить фізичній особі, а не фізичній особі — суб'єкту господарювання, що, у свою чергу, не дозволяє вважати майно (основні фонди), що перебуває у приватній власності фізичної особи, основними фондами суб'єкта підприємницької діяльності — фізичної особи.

Із викладеного випливає: указавши в першій частині

листа, що коментується, на те, що ФОП має право на податковий кредит, у третій частині цього листа податківці заперечують таке право, оскільки основних засобів у ФОП бути не може.

Зауважимо, що до набуття чинності

ПКУ податківці не заперечували право ФОП на податковий кредит щодо придбаних основних засобів. Наприклад, у листі від 19.06.08 р. № 12465/7/16-1517-26* ДПАУ дійшла висновку, що податковий кредит можна формувати щодо придбаного нерухомого майна за умови використання його в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку та наявності документального підтвердження.

* Див. ком. «Податковий кредит з ПДВ щодо нерухомого майна у підприємця» // «БТ», 2008, № 30, с. 10.

На нашу думку, незважаючи на те, що з 01.01.11 р. відбулося оновлення законодавчої бази ФОП, загальносистемники, як і раніше, мають право включати до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені під час придбання основних засобів, а також амортизувати понесені витрати. Придбання підприємцем основних фондів і наслідки цього ми докладно розглядали у статті «Підприємець та основні фонди: право на амортизацію та податковий кредит з ПДВ» // «БТ», 2008, № 38, с. 18. З часом відбулося оновлення законодавчої бази, але ідеологічно ця стаття, як і раніше, є актуальною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі