Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування операцій з продажу (міни) об'єктів нерухомого майна

Редакція БТ
Лист від 11.10.2011 р. № 763/

ПРОДАЖ (ОБМІН) НЕРУХОМОСТІ ФІЗИЧНОЮ ОСОБОЮ:

декларувати такий дохід за підсумками року не обов'язково

 

Лист Державної податкової служби України від 11.10.11 р. № 763/В/17-1114

«Про оподаткування операцій з продажу (міни) об'єктів нерухомого майна»

 

Питанням сплати податку на доходи фізичних осіб при відчуженні нерухомого майна присвячено

ст. 172 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), основні норми якої й процитовано в сьогоднішньому листі ДПСУ.

Якщо операція купівлі-продажу (міни) нерухомості здійснюється

між фізичними особами, то згідно з п. 172.4 ПКУ нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна і документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору. При цьому сума податку самостійно розраховується фізичною особою та сплачується до нотаріального посвідчення договору. Так зазначено в листі, який коментується, що відповідає вимогам ПКУ. Однак далі ДПСУ вказує на те, що в такому разі фізична особа зобов'язана подати до 1 травня року, наступного за звітним, річну податкову декларацію до органу державної податкової служби, в якому вона перебуває на обліку як платник податків (за місцем своєї податкової адреси) та відобразити в декларації дохід від такого відчуження. Насправді подавати річну декларацію в такому разі не потрібно.

Згідно з

п. 179.2 ПКУ обов'язок платника податків щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи:

— виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених

розділом IV ПКУ;

від операцій продажу (міни) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими було сплачено податок згідно з розділом IV ПКУ;

— у вигляді об'єктів успадкування, яке згідно з

розділом IV ПКУ оподатковуються за нульовою ставкою податку.

Отже, у разі продажу (міни) нерухомого майна між фізичними особами податок сплачується перед нотаріальним посвідченням договору. Нотаріус повідомляє податковий орган про отриманий фізичною особою дохід від продажу нерухомості та про суму сплаченого податку. При цьому

фізична особа звільняється від обов'язкового подання за підсумками року декларації про доходи.

Не потрібно фізичній особі подавати декларацію і в разі продажу нерухомості юридичній особі або фізичній особі — підприємцю, оскільки в такому разі дохід отримано нею від податкового агента. Згідно з

п. 172.7 ПКУ, якщо стороною договору купівлі-продажу, міни об'єкта нерухомого майна є юридична особа або фізична особа — підприємець, така особа є податковим агентом платника податків щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податків від такого продажу (міни). А як зазначалося вище, п. 179.2 ПКУ, у свою чергу, звільняє платника податків від обов'язку декларування доходів за підсумками року в разі, якщо дохід було отримано ним виключно від податкових агентів. Жодних застережень щодо продажу нерухомості розділ IV ПКУ не містить, тому декларацію і в цьому випадку фізичній особі подавати не обов'язково.

Єдиний випадок, коли фізична особа зобов'язана подати декларацію за підсумками року, наведено в

п.п. «б» п. 172.5 ПКУ, згідно з яким сума податку розраховується самостійно та сплачується через банківські установи особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов'язана відобразити дохід від такого відчуження в річній податковій декларації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі