Теми статей
Обрати теми

Як підприємству-єдиноподатнику повернути переплату за пенсійними внесками, що значиться на 01.01.11 р.?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як підприємству-єдиноподатнику повернути переплату
за пенсійними внесками, що значиться на 01.01.11 р.?

 

Як підприємству-єдиноподатнику повернути переплату за внесками до ПФУ, що значиться на 01.01.11 р. (частково утворилася за рахунок заліку 42% від сплаченого єдиного податку за періоди до 2011 року)? ПФУ відмовляє в поверненні переплати, що утворилася від 42 %, та не зараховує її в рахунок ЄВС.

(м. Севастополь)

 

Як відомо, з 2011 року

Законом про ЄВС* запроваджено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВС), що замінив сплату чотирьох платежів до соцфондів на соцстрахування від безробіття, від нещасних випадків, від тимчасової непрацездатності та на пенсійне забезпечення.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Водночас усі зобов'язання за нарахованими, але не сплаченими соцвнесками, що значилися станом на 01.01.11 р., роботодавці повинні були виконати і в передбачені в законодавчих актах з відповідного внеску строки сплатити на рахунки соцвнесків.

Незважаючи на заміну сплати чотирьох соцвнесків одним єдиним внеском, за наявності переплати на 1 січня 2011 року з будь-якого соцвнеску перекинути її в рахунок сплати ЄВС неможливо. Це не передбачено ні

Законом про ЄВС, ні іншими нормативно-правовими документами, і це підтверджували працівники Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) в усних консультаціях.

І якщо запитання, що робити із зобов'язаннями за соцвнесками, ні в кого не виникало, то з наявною переплатою соцфонди чомусь не хотіли розставатися (про це свідчить практика, коли працівники на місцях при поданні останнього звіту за підсумками 2010 року «просили» написати заяву про «прощення» сум наявної переплати).

Водночас і після набуття чинності

Законом про ЄВС продовжують діяти закони та інструкції, які до 2011 року регламентували нарахування і сплату соцвнесків. Так, щодо пенсійних внесків, про переплату за якими ми сьогодні говоримо, і після 01.01.11 р. продовжують діяти Закон № 1058** та Інструкція № 21-1***. Вони, як і до 2011 року, регламентують у тому числі й порядок справляння пенсійних внесків.

** Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

*** Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.03 р. № 21-1.

До 2011 року частина єдиного податку (42 %) цілком законно вважалася надміру сплаченими внесками та могла бути повернена підприємству або зарахована в рахунок сплати пенсійних внесків. Про це йшлося в

п. 11.17 Інструкції № 21-1, яким до 2011 року регламентувався порядок повернення надміру сплачених грошових коштів: «Суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків та інших платежів (в тому числі частина єдиного та фіксованого податків, що надходить за найманих працівників суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали відповідний особливий спосіб оподаткування), повертаються страхувальникам або за їх згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків».

Однак з 01.01.11 р.

п. 11.17 вилучено з Інструкції № 21-1****. Але, на наш погляд, це не означає, що змінився статус переплати за внесками до ПФУ — вона як була до 01.01.11 р. надміру сплаченими внесками, так нею й залишилася після настання 1 січня.

**** Зміни внесено постановою правління ПФУ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» від 22.10.10 р. № 25-1 // «БТ», 2010, № 49, с. 4.

На сьогодні законне право на повернення переплати за пенсійними внесками міститься в

ч. 13 ст. 20 Закону № 1058: «Суми надміру сплачених чи помилково сплачених страхових внесків до солідарної системи повертаються страхувальникам або за їх згодою зараховуються в рахунок майбутніх платежів страхових внесків у порядку і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду». До речі, ця норма Закону № 1058 у редакції, чинній до 01.01.11 р., коли ми сплачували пенсійні внески, залишилася без змін і в 2011 році коли Закон № 1058 було підкориговано Законом про ЄВС.

Раніше ПФУ вважав за потрібне повертати страхувальникам переплати, що виникли внаслідок зарахування до бюджету ПФУ 42 % від сплаченого єдиного податку (див., наприклад,

листи від 15.10.07 р. № 16442/03-30 і від 23.11.06 р. № 15540/03-30).

Тому вважаємо, що й після 1 січня 2011 року платники мають право отримати накопичену ними переплату за пенсійними внесками (сальдо по Дт 651) незалежно від причини її виникнення (у результаті надмірного перерахування сум внесків або в результаті заліку 42 % від сплаченого ними єдиного податку). А те, що при здійсненні заліку не само підприємство сплачувало на рахунки ПФУ, а це зробило Казначейство зі своїх рахунків із суми, що надійшла від підприємства, ПФУ не повинно хвилювати. Гроші на рахунки ПФУ надійшли, і це кошти, сплачені саме підприємством.

Таким чином, на сьогодні в підприємств, що мають переплату за пенсійними внесками станом на 01.01.11 р., є всі законні підстави вимагати повернення таких сум. Тому радимо скласти в довільній формі заяву з проханням повернути переплату, супроводжуючи прохання наведеними нами аргументами, і подати її до свого органу ПФУ. У разі відмови ПФУ це зробити ви можете оскаржити рішення до органу ПФУ вищого рівня або в судовому порядку. Успіху у вирішенні цього питання!

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі