Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства

Редакція БТ
Наказ від 28.09.2011 р. № 1213

ДЕКЛАРАЦІЯ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК:

з'явилася нова форма

 

Наказ Міністерства фінансів України від 28.09.11 р. № 1213

«Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства»

 

Наказом , що коментується, Мінфін затвердив нову форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація). На момент підготовки цього матеріалу наказ, що коментується (далі — наказ № 1213), уже зареєстровано в Мін'юсті, але ще не опубліковано, а саме з моменту опублікування цей документ набере чинності. Відповідно саме з цієї дати втратить чинність наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.11 р. № 114 (далі — наказ № 114), яким затверджено чинну на сьогодні форму Декларації.

Перш ніж аналізувати зміни, що містяться в новій формі Декларації, зауважимо, що вперше її доведеться подавати за підсумками І кварталу 2012 року (якщо, звичайно, опублікування наказу № 1213 відбудеться до 31.12.11 р.). Це випливає з вимог абз. 2 п. 46.6 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з яким до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності з податкового періоду, що настає за податковим періодом, в якому відбулося їх оприлюднення, діючими є форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Таким чином, Декларацію за II — IV квартали 2011 року підприємства — платники податку на прибуток складатимуть за діючою на сьогодні «старою» формою, затвердженою наказом № 114.

Безумовно, ближче до строків подання нової форми Декларації ми присвятимо порядку її заповнення докладний матеріал, а поки що вкажемо на основні зміни.

1. Із форми Декларації вилучено окремий рядок для відображення загальновиробничих витрат, що відповідає змінам, унесеним Законом № 3609* до ПКУ. Однак при цьому розробники нової форми Декларації не врахували зміни, що відбулися у структурі податкових витрат. Як і раніше, адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати віднесено формою Декларації до інших витрат підприємства, хоча сьогодні ці витрати, так само як і собівартість придбаних (виготовлених) товарів (робіт, послуг), є витратами операційної діяльності. Зрозуміло, що на розмір оподатковуваного прибутку це не впливає, але хотілося б, щоб нова форма Декларації повністю відповідала нинішнім вимогам ПКУ.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. від 3609-VI.

2. Скасовано додатки СВ, АВ** та ВЗ до Декларації, в яких сьогодні наводиться постатейне розшифрування відповідно витрат у вигляді собівартості реалізованих товарів (робіт, послуг), адміністративних витрат і витрат на збут. Вилучено й Додаток ЗВ, в якому раніше розшифровувалися загальновиробничі витрати. Тепер витрати у вигляді собівартості реалізованих товарів (робіт, послуг), адміністративні витрати і витрати на збут наводитимуться одним рядком у Декларації загальною сумою. Постатейне розшифрування потрібно буде наводити лише для інших витрат (Додаток ІВ до Декларації заповнюватиметься й далі).

** У новій декларації є додаток АВ, однак у ньому відображається інформація про авансовий внесок при виплаті дивідендів (у діючій декларації для неї призначено додаток АД).

3. Усі результативні рядки щодо розрахунку податкового зобов'язання (ряд. 07 — 22 Декларації) залишилися без змін.

4. Без змін залишилися рядки для самостійного виправлення помилок (ряд. 23 — 32 Декларації). Також у первісному вигляді збережено Додаток ВП (подається при виправленні помилок через поточну декларацію).

5. Значно спрощено Додаток АМ (амортизація основних засобів (ОЗ) та інших необоротних активів, нематеріальних активів (НА)). Тепер у таблиці 1 Додатка АМ одним рядком загальною сумою потрібно буде наводити загальну суму нарахованої амортизації за звітний період з розбиттям за такими складовими (також загальною сумою), як:

— амортизація ОЗ та інших необоротних активів;

— амортизація НА;

— амортизація витрат, пов'язаних з видобуванням корисних копалин (у чинній декларації ця амортизації відображається в додатку АК);

— амортизація тимчасової податкової різниці, що виникла за результатами інвентаризації ОЗ станом на 01.04.11.

Крім того, у новому Додатку АМ немає таблиці з інформацією про методи нарахування амортизації ОЗ та НА.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі