Теми статей
Обрати теми

Щодо обкладення ПДВ операцій у туристичній діяльності

Редакція БТ
Лист від 14.10.2011 р. № 04-39/10-1038

ТУРИСТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ:

КВРУ роз'яснив порядок обкладення ПДВ

 

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 14.10.11 р. № 04-39/10-1038

«Щодо обкладення ПДВ операцій у туристичній діяльності»

 

У листі, що коментується, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики (КВРУ) висловив свою точку зору щодо проблемних питань, які виникають при обкладенні ПДВ туристичних послуг.

1. База оподаткування. В основу оподаткування ПДВ турпродукту ст. 207 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) покладено маржинальний принцип визначення бази оподаткування, тобто базою оподаткування у туроператора є винагорода. Правила визначення такої винагороди встановлені пп. 207.2 — 207.5 ПКУ. До бази оподаткування, визначеної за такими правилами, застосовується основна ставка ПДВ (20 %).

Виходячи із цього КВРУ зробив висновок: при розрахунку винагороди туроператора витрати на придбання товарів/послуг визначаються з урахуванням ПДВ, сплаченого у складі витрат на придбання товарів/послуг, вартість яких включається до турпродукту. При цьому суми ПДВ, сплачені туроператором у складі таких витрат, відповідно до ст. 139 ПКУ включаються до витрат.

Про необхідність застосування саме такого підходу при визначенні бази обкладення ПДВ турпродукту ми говорили у статті «ПДВ за новими правилами. Туристичні послуги» // «БТ», 2011, № 22, с. 13. Хоч з 06.08.11 р. ст. 207 ПКУ була викладена у новій редакції Законом № 3609*, цей принцип визначення бази оподаткування у туристичній діяльності залишився незміннім.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.11 р. № 3609-VI (див. «БТ», 2011, № 33, с. 3).

2. Оподаткування авансів . Податкові зобов'язання з операцій з постачання туристичного продукту у туроператора визначаються відповідно до загального правила, встановленого п. 187.1 ПКУ (за правилом першої події). Ураховуючи особливості туристичної діяльності, як правило, такою першою подією є отримання попередньої оплати за ще не сформований турпродукт. У такій ситуації КВРУ пропонує нараховувати податкові зобов'язання виходячи із розрахункового розміру винагороди. А після визначення вартості сформованого турпродукту і фактичних понесених витрат, пов'язаних з таким турпродуктом, туроператор проводить відповідний перерахунок податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, визначеними ст. 192 ПКУ.

У цьому питанні КВРУ теж підтримав нашу позицію, викладену у згаданій вище статті. Такий підхід рекомендували податківці ще до прийняття ПКУ у листі ДПАУ від 08.10.09 р. № 22113/7/16-1517-26 та у статті «Оподаткування туристичних послуг» // «ПБМК»**, 2011, № 18, с. 15.

** Газета «Податковий, банківський, митний консультант».

3. Податковий кредит. Щодо формування податкового кредиту КВРУ роз'яснив, що туроператор:

— не має права включати до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені за товари/ послуги, які формують туристичний продукт. Крім того, КВРУ пропонує не відображати такі суми у декларації з ПДВ, а податкові накладні, отримані від постачальників таких послуг, не відображати у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних;

— має право включити до податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при придбанні товарів/послуг, які безпосередньо пов'язані з отриманням винагороди туроператора (маржі).

Нагадаємо, що до 06.08.11 р. у ЄБПЗ (розділ 130.32) була актуальна консультація, у якій податківці погоджувались з правом туристичного оператора (агента) включити до складу свого податкового кредиту суми ПДВ, що пов’язані з адміністративними витратами (канцелярські товари, оренда офісу, електроенергія, теплоенергія, водопостачання тощо) за умови, що такі адміністративні витрати включаються, з метою їх компенсації споживачем, до вартості туристичної послуги, тобто входять до складу його винагороди, яка підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою (див. консультацію «Податковий кредит у туроператора (турагента)» // «БТ», 2011, № 22, с. 31). Сподіваємось, що податківці знову актуалізують аналогічне роз'яснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі